Astronauter skal dyrke cannabis på ISS: Drivhus med hamp for første gang i rummet

18. august 2022 kl. 17:397
Astronauter skal dyrke cannabis på ISS: Drivhus med hamp for første gang i rummet
Til foråret opsendes det første kommercielle drivhus op til Den Internationale Rumstation. Billedet er fra et lignede drivhus, der er designet til at stå på Mars fra University of Arizona. Illustration: University of Arizona.
Drivhuset skal hjælpe med at forbedre forskningen inden for planteproduktion i rummet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Til næste forår vil der vokse hamp på Den Internationale Rumstation (ISS).

Det amerikanske firma Redwire Corporation står for at sende et drivhus op, hvor første opgave lyder på at dyrke hamp, skriver netmediet Engineering and Technology.

Redwire siger, at drivhuset bliver »det første kommercielt ejet og fungerende plantvækstplatform, der er kvalificeret til rumflyvning, og som kan dyrke planter fra frø til de modnes i rummet.«

Projektet skal hjælpe med privatejede firmaer med at lave forskning i rummet. Den første kunde er landbrugsteknologi-firmaet Dewey Scientific, der skal stå for at dyrke industrihamp med henblik på et 60 dages studie i genekspression.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor ser det ikke ud til at astronauterne kan ‘space’ ud med deres kommende hampplanter. Industrihamp har et lavt niveau af det psykoaktive stof THC på under 0,2 procent til stede i planten, hvor hamp, der bruges til hash, indeholder mellem seks til otte procent.

Redwire Corporations administrerende vicedirektør John Vellinger siger, »med et samarbejde med Redwire, er rummet åbent for erhvervslivet.«

Drivhusprojektet forventes også at bidrage med vigtig viden til Nasas Artemis-missioner, der har til formål at etablere langvarige kolonier på Månen og senere på Mars.

Drivhus-projektlederen Dave Reed siger til Engineering and Technology,

»Det vil være vigtigt at øge mængden af forskning inden for planteproduktion i rummet ved hjælp af kommercielt udviklede kapaciteter for at kunne levere kritisk viden til Nasa's Artemis-missioner og videre frem.«

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
19. august 2022 kl. 09:01

Jeg mangler lidt baggrund for valget af planteart. Tulipaner ville da være pænere....

5
19. august 2022 kl. 08:13

Skal den, nødvendigvis, være yderst?

Hvis svampe-myceliet skal være fugtigt så svampe kan gro - så vil det være en god ide. Ellers vil fugten fryse - og herefter fordampe når lufttomt i verdensrummet..

Og, hvad hvis en sværm af mikrometeroitter rammer samtidig?

Jeg formoder at et rumskib eller rumstation har rumsektioner i forskellige retninger i 3D, så burde mikrometeroitter efterlade mindst en rumsektion under tryk? Mon man får en eller anden "proximity"-alarm via lyd og lys nogle minutter før, så man når at flytte sig? Det har jeg set i sci-fi-film - muligvis også for at sætte tilskueren i "paniktilstand"?

Eller man har lavet en gas eller plasmalomme (med nødvendig bredde og tilstrækkeligt tryk) om rumsektionerne så mikrometeroitter bremses voldsomt ned, inden de rammer rumsektionerne. Eller læs NASA-forslag: lag af rette struktur eller læs her - fx harmonikabeskyttelse eller gas.

I en sci-fi-film legede Matt Damon landmand på Mars. Han plantede kartofler i rumsektioner, da en storm gjorde en rumsektion utæt, så døde hans kartoffelplanter...industricannabis ville have lidt samme skæbne...

2
18. august 2022 kl. 22:36

Så skal steder, hvor industrihamp kan dyrkes, opdateres her:

https://da.wikipedia.org/wiki/Industrihamp

Hvad bliver det næste; Månen og Mars? Åbenbart...

Hvad med rumfartøjer forstærket af svampe-mycelium?:

24 november 2019, videnskab.dk: Forskere vil bygge et intelligent hus af svampe

Bliver rumfartøjerne ramt af mikrometeorer skal materialet blot inficeres af de rette svampesporer og vandes...

Yderst skal en lufttæt membran sikre at luften ikke siver ud.

1
18. august 2022 kl. 18:23

Så kan de komme til at flyve højt.?

Jeg kan se døren er lige herovre.