Astronauter på akut rumvandring for at lappe rumstationen

De to astronauter Christopher Cassidy og Tom Marshburn foretog lørdag en akut rumvandring uden på rumstationen for at udskifte et pumpemodul. Nasa mener, at modulet var årsagen til den kritiske lækage af ammoniak, som blev opdaget torsdag.

Christopher Cassidy og Tom Marshburn kravlede efter at have iført sig rumdragter hen til P6-bomdelen, hvor de inde fra rumstationen torsdag havde set frosne flager af ammoniak.

Ved P6-bomdelen kunne de ikke finde nogen synlige tegn på årsagen til lækagen. De gik i gang med at udskifte en ammoniakpumpe, som så ud til at bremse flowet i kølesystemet.

Efter fem og en halv time kunne de vende tilbage til rumstationens Quest-luftsluse og kravle ind i stationen igen.

Nasas viceprogramdirektør for rumstationen, Joel Montalbano, oplyste på et efterfølgende pressemøde, at de første umiddelbare indikationer antyder, at lækagen er fjernet. Nasa overvåger systemet de kommende måneder og fortsætter analyserne for at finde årsagen.

Området på rumstationen, hvor de to astronauter lørdag udskiftede en ammoniakpumpe. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Rumstationen benytter ammoniak til at køle de elektriske systemer og transportere overskydende varme bort, så den via radiatorer kan forsvinde ud i rummet.

I 2007 fandt man en mindre, men ubetydelig lækage i systemet. I november 2012 forsøgte astronauter via en rumvandring at løse problemet ved at ændre slangeforbindelser og installere en ekstra radiator. Det så ud til at virke, indtil astronauterne i sidste uge opdagede strømmen af frosne ammoniakflager fra det sted, hvor de mente, at den gamle lækage var. Nasa ved endnu ikke, om der er tale om samme lækage.

Efter reparationen kan astronauterne på rumstationen nu koncentrere sig om overdragelsen af ledelsen af rumstationen, som finder sted mandag. Da giver den nuværende rumstationskaptajn, Chris Hadfield, stafetten videre til russeren Pavel Vinogradov fra stationens 36. besætning.

Dokumentation

Nasas pressemeddelelse