Astronauter på månen får eget GPS-system
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Astronauter på månen får eget GPS-system

Nasa har givet et amerikanske universitet kontrakt på at udvikle et navigationssystem, som ligner GPS, men skal benyttes på Månen, når Nasa sender mennesker tilbage i 2020.

En gruppe på Ohio State Universitet under ledelse af Ron Li har fået en kontrakt på at udvikle systemet, der går under navnet Lasois (Lunar Astronaut Spatial Orientation and Information System). Kontrakten løber over tre år og er på seks millioner kroner.

Der findes ingen GPS-satellitter i kredsløb om Månen, så systemet skal være afhængige af signaler fra en række månesendere og stereokameraer på Månen, der kombineres med billeder af overfladen taget fra rummet.

I kombination med billeder taget fra selve overflade er det også muligt at lave en terrænmodel.

Bevægelsessensorer på fartøjer, der benyttes på overfladen og sensorer på astronauternes dragter, vil også gøre det muligt at beregne deres position. Sendere på landingsfartøjer og master skal hjælpe med positionsbestemmelsen.

Tressernes astronauter kæmpede med orienteringen

Det nye projekt er en udløber af Ron Lis udvikling af software til mars-bilerne Spirit og Opportunity. Med marsbilerne har Nasas forskere og teknikere lært, på den hårde måde, hvor svært det kan være at finde rundt på en fremmed planet eller måne.

På jorden er vi vandt til at have synlige objekter, som vi benytter til at bedømme afstande, som for eksempel størrelsen af bygninger eller en bil i horisonten.

På Månen findes der ikke den slags hjælpemidler. Derfor kan man nemt fejlbedømme afstande og fare vild på Månen. Under tidligere månemissioner i slutningen af tresserne var der tilfælde, hvor astronauterne var på vej hen til et stort krater, og ikke kunne få øje på det, selvom de var blot nogle få meter fra det.

Ron Li påpeger, at systemet har to formål; at hjælpe astronauterne med at finde vej, men samtidigt også sikre, at de ikke bliver stressede eller frustreret.

Testsystem skal afprøves i ørkenen

Med i projektet er også Nasas Glenn Research Center, som skal ombygge en række eksisterende sendemaster til kommunikation og navigation med systemerne.

Massachusetts Institute of Technology skal udvikle de touch-skærme som skal benyttes på rumdragternes ærme, mens University of California skal være med til at fastlægge de visuelle tegn, som astronauterne skal bruge til at finde vej.

Planen er at udvikle en prototype som skal afprøves i Mojave-ørkenen i Californien. Efterfølgende har Nasa 9 år til at udvikle flight-udstyret og integrere det i rumdragter og fartøjer inden de bemandede flyvninger i 2020.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten