Astronauter leder efter ny skrædder
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Astronauter leder efter ny skrædder

Nasa er på jagt efter nye skræddere til astronauternes rumdragter. De skal benyttes med den kommende Orion-kapsel og på Månens overflade.

Så i denne uge har den amerikanske rumfartsorganisation bedt om forslag fra en lang række amerikanske rumfirmaer til udvikling og design af de nye dragter. Kravet er, at de både skal kunne benyttes uden for Orion-fartøjerne ved rumstationen og ved måneflyvningerne. Samtidig skal de kunne benyttes på Månens overflade.

Nasa forventer, en række konsortier vil byde på opgaven, og i juni 2008 vil organisationen så udvælge det eller de firmaer, som skal udvikle rumdragterne.

Nasa´s nuværende rumdragter er tidkrævende at tage på og ikke udviklet til brug på Månens overflade. Foto: Nasa Illustration: Nasa

Klæder til uforudsete problemer

De nye rumdragter vil i første omgang blive medbragt på Orion-fartøjerne til Den Internationale Rumstation. Selvom det ikke er planen, at de skal benyttes her, så er de reserve i tilfælde af uforudsete problemer.

Nasa ønsker sig nogle meget lette rumdragter, der samtidig er nemme at vedligeholde og hurtige at tage af og på. Desuden skal de være behagelige, fleksible og pålidelige.

Udviklingen og afprøvningen af rumdragterne skal løbe fra juni 2008 og til september 2013. Kontrakten vil herefter indeholde en option på produktion af dragterne frem til september 2018.

Nasa har i øjeblikket omkring 12 af sine nuværende rumdragter tilbage. En del af dem befinder sig på rumstationen sammen med et par russiske Orlan-rumdragter.

Ældre rumdragter for komplicerede

Nasas nuværende rumdragter består af en hård torso, hjem, arme, ben og en nedre del, der tilsammen udgør rumdragten. De nuværende rumdragter er meget komplicerede at tage på, og samtidig kun udviklet til brug i rummets vægtløshed og ikke på Månens overflade.

Orion er Nasas nye bemandede rumkapsel, der skal afløses rumfærgerne. I første omgang skal Orion flyve til rumstationen, senere til Månen og måske Mars.

Den første bemandede flyvning med Orion til rumstationen forventes i 2015 og skal medbringe seks astronauter i de nye rumdragter og til Månen i 2020 med fire astronauter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten