Astronauter i fare efter nedskydning af satellit: Nasa er rasende

16. november 2021 kl. 09:3511
Astronauter i fare efter nedskydning af satellit: Nasa er rasende
Illustration: NASA.
Syv astronauter på ISS måtte søge beskyttelse efter russerne skød en satellit ned, der sendte mere end 1500 stykker rumskrot på kurs mod rumstationen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nasa er i flere udmeldinger nu helt oppe i det røde felt efter syv astronauter på den internationale rumstation i går måtte lukke alle luger og søge dækning i rumkapslerne, mens en sky af rumskrot passerede rumstationen.

Ifølge Nasa har russernes nedskydning af en russisk militærsatellit nemlig forårsaget en sky af mere end 1500 stykker rumskrot, der var i fare for at ødelægge ISS og slå astronauterne ombord ihjel, hvoraf to af de syv astronauter er russere.

»Jeg er rasende over denne uforsvarlige handling,« lyder det fra NASA-chef Bill Nelson, der fortsætter:

»Det er mig uforståeligt, at Rusland, med sin lange historie i rummet, vil udsætte ikke bare amerikanerne og de internationale partnere på ISS for fare, men også sine egne kosmonauter,« lyder det i en officiel melding fra Nasa:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Evakuering af astronauter på grund af rumskrot er ikke unormal. Det er faktisk standard-procedure på ISS, men normalt er der tale om kendt rumskrot, som Mission Control kan følge og alarmere om i god tid.

Læs også: Rumefterforskning afslører: Russisk rumskrot ramte kinesisk satellit

Situationen i går var dog en ganske anden.

Alt tyder på, at rumskrottet opstod pludseligt på grund af nedskydningen af militær-satellitten med en masse på to ton. Kort efter opsendelsen af et såkaldt Nudol missil fra Plesetsk kosmodronen klokken 03.45 dansk tid begyndte amerikanerne nemlig at opdage fragmenter, og senere kom samme meldinger fra firmaet LeoLabs, der også tracker fragmenter og satellitter, skriver Nasaspaceflight.

Skød satellit ned i 498 kilometers højde

Satellitten havde efter 39 år i rummet nået ned i en bane på mellem 470 og 498 kilometer over Jordens overflade. Den internationale rumstation befinder sig i 420 kilometers højde, mens den kinesiske rumstation befinder sig i 385 kilometers højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nyt satellit-teleskop skal opspore små stykker rumskrot

På tidspunktet for nedskydningen fløj satellitten i en nord-syd bane om Jorden med en vinkel til ækvator på 82,6 grader, skriver Spaceflightnow.

Russisk kommandør: »Venner, alt er godt«

Om russerne havde forudset spredningen af fragmenterne, der nu udgør en fare for ISS, er uklart.

Indtil videre er de eneste kilder til oplysningerne amerikanske, men russerne har haft rigelig tid til at kommentere hændelsen, og hverken tweet fra russiske astronauter eller fra det russiske rumagentur Roscosmos ser ud til at afkræfte amerikanernes udmeldinger.

Roscosmos skriver blot, at ISS ikke længere er i fare. Og den russiske kommandør på rumstationen, Anton Shkaplerov, har blot tweetet: “Venner, alt er godt hos os. Vi fortsætter med at arbejde efter planen.”

Men ifølge Nasa er faren slet ikke drevet over. Hver 90’ende minut vil rumstationens bane bringe astronauterne i nærheden af skyen af rumskrot, som man stadig forsøger at danne sig et overblik over.

Indtil videre ser det dog ud til, at den værste fare er drevet over i de første tre forbiflyvninger, hvor astronauterne måtte være i kapslerne. Nu har de fået grønt lys til at genoptage deres aktiviteter foreløbig. Men de nye stykker rumskrot øger en blot en allestedsnærværende risiko for rumskrot, som har ramt rumstationen flere gange, og for eksempel lavede hul i dele af den canadiske robotarm i foråret.

Satellitoperatører kan se frem til undvigelsesmanøvrer

Nedskydningen af den russiske satellit kommer efter 10 opsendelser af et Nudol-missil siden 2014, men er på mange måder alligevel ret overraskende, da det kommer i kølvandet på massiv kritik af kinesernes nedskydning af en satellit i 2007, der sendte cirka 3400 stykker rumskrot i kredsløb om Jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Halvdelen af de kinesiske stykker rumskrot vil være i kredsløb i 20 år - og på samme måde ventes stykkerne fra den russiske 1408 satellit af være til fare for satellitter i kredsløb i et årti.

Læs også: Flere trafikuheld i rummet truer: Stor kollision med 52.000 km/t undgået

Ifølge general James Dickinson, chef for Space Command, vil den nye sky af rumskrot blive et problem mange år ud i fremtiden og tvinge satellitoperatørerne til at foretage et væld af undvigelsesmanøvrer.

»Den her form for opførsel er simpelthen uansvarlig,« lød det fra generalen.

Rusland og Kina er dog ikke ene om at skyde satellitter ned. Indien skød en satellit ned i marts 2019, men der var tale om en lille satellit i lavt kredsløb, hvor nogle hundrede stykker rumsrot blev spredt. Men de fleste brændte hurtigt op i atmosfæren.

USA har også skudt satellitter ned ved flere lejligheder, blandt andet i 2008, hvor en spionsatellit var kommet ud af kontrol.

Læs også: PODCAST: Danmark er vokset og trafikkaos i rummet

De syv astronauter på ISS - hvoraf fire ankom for få dage siden - vender nu tilbage til hverdagen igen.

»Vi ser frem til en lidt mere rolig dag i morgen,« lød den sidste melding i går fra NASA-astronaut Mark Vande Hei i en transmission hjem til Mission Control.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
16. november 2021 kl. 15:49

Dels kræver denne opbremsning ikke ret meget energi, - så det er en ret lille omkostning at opfylde dette krav.

Det er ikke helt korrekt.

Man gør det allerede med små satellitter, der kan brydes helt op i atmosfæren. Det er fint.

Men det er ikke ladesiggøreligt med store tons-tunge satellitter, hvor vragdele vil overleve re-entry, og store satelliter kræver hel del brændstof og stærke motorer for at bremse ned.

Man kunne bremse ganske langsomt, for at få kontakt med atmosfæren over nogle år, så atmosfæren kan selv bremse satelitten yderligere ned.

Men, problemet her er, at jo langsommere, man bremser ned, desto mindre kontrol har man med nedslagspunktet, bl.a., pga. ujævnheder i atmosfæren.

Det er ofte ikke en valgmulighed at bringe en tons-tung satellit til en kontrolleret re-entry over få timer, når der er garanti for nedslag et eller andet sted, for der er ikke brændstof eller motorkraft nok til det.

Mere komplekst bliver det med store satellitter der også har solfangere eller andre "udstikninger" der vil falde af på forskellige tidspunkter, og dermed skabe et potentielt flere tusinde km langt nedslagsområde.

10
16. november 2021 kl. 14:57

Det burde være påbudt, at alle satellitter skal være forsynet med en lille fjernstyret raketmotor, der skal bremse satellitten så meget, at den kommer ind i den lidt tættere armosfære og derfor brænder op efter nogen tid.

Dels kræver denne opbremsning ikke ret meget energi, - så det er en ret lille omkostning at opfylde dette krav. Dels har mange satellitter i forvejen små raketmotorer, som benyttes til at holde dem i de baner, der ønskes.

7
Journalist -
16. november 2021 kl. 13:03
Journalist

Tja. Så lad os sige kinetisk sprængning? Men endelig ikke noget med eksplosioner? Der var ingen eksplosiver ombord, hvis da ikke de har ændret Nudol-missilet.

6
16. november 2021 kl. 12:50

Ordet 'nedskydning' er vel lidt misvisende i den her sammenhæng. Satelliten ender jo ikke 'nede' på jorden men bliver bare delt i mange små stykker der spredes over et stort volumen. Det ville være mere korrekt at sige at satellitten blev 'sprængt i stykker'. Og gad vide hvorfor de gør det, der kommer vel ikke nogen og stjæler den.

5
16. november 2021 kl. 12:42

Men når USA gør det, får de en undskyldende forklaring med i artiklen!

4
16. november 2021 kl. 12:20

USA, Kina og Indien har alle eksperimenteret med ASAT (anti satellite weapons).. Så det er altid med en vis grad af røde kinder når de revser hinanden...

3
Journalist -
16. november 2021 kl. 11:54
Journalist

Jo. Det bliver interessant at følge udviklingen og se om det også frembringer en kinesisk reaktion.

2
16. november 2021 kl. 11:49

Var det ikke mere eller mindre det, der var starten på filmen "Gravity"?

1
16. november 2021 kl. 11:35

Den menneskelige dumhed og naivitet er i gang med at gøre jorden til en mere usikker platform for menneskeheden. Men her stopper det naturligvis ikke. For rummet rundt om kloden bliver for hvert år et mere risikabelt sted for satelitter og astronauter. Der findes altid løsninger som er bedre end dem som vi vælger. Men dumhed, egoisme og grådighed begrænser anvendelsen af de rigtige og kloge løsninger.