AstraZeneca varsler nyt globalt vaccinestudie efter fejl

Illustration: Wikipedia

Vaccinekandidaten fra Oxford University og AstraZeneca, som Danmark og andre lande har aftalt at købe millionvis doser af, kommer »sandsynligvis« til at undergå et nyt globalt studie med en halv dosis.

Det fortæller medicinalvirksomheden AstraZenecas CEO, Pascal Soriot, til Bloomberg torsdag. Han tilføjede, at godkendelsesprocessen og udrulningen af vaccinen i Storbritannien og Europa ikke forsinkes på grund af dette.

Udmeldingen kommer efter, at AstraZeneca har indrømmet, at den halve dosis blev givet ved en fejl.

»Nu hvor vi har fundet ud af noget, som ser ud til at have en bedre effekt, er vi nødt til at validere det, så vi er nødt til at foretage et studie mere,« sagde han. Han tilføjede, at studiet sandsynligvis vil være globalt, men at »det her kan gøres hurtigere, fordi vi ved, at effektiviteten er så høj, at vi har brug for et mindre antal patienter«.

Det sker, efter at forskere og eksperter har rettet skarp kritik mod medicinalvirksomhedens udmelding om, at vaccinen (AZD1222) har en effektivitet på op mod 90 procent. Gruppen af forsøgspersoner (i alt 2.741), hvor der blev målt en effektivitet på 90 procent, havde ved en fejl i første omgang fået en halv dosis efterfulgt af en hel dosis.

Læs også: AstraZeneca indrømmer fejl - forskere stiller spørgsmålstegn ved coronavaccine

AstraZenecas ansvarlige på forskningsområdet, Menelas Pangalos, indrømmede fejlen over for Reuters mandag. Han kaldte den dog for et »lykketræf«, og at myndighederne godkendte, at halvdosis-patienterne blev inkluderet i analysen af studiets foreløbige resultater.

8.895 forsøgspersoner fik en hel dosis to gange. Her var effektiviteten på 62 procent. AstraZeneca konkluderede derfor, at vaccinen havde en effektivitet på 70 procent.

Læs også: Oxford-vaccine overgår Pfizer og skal ikke fryses til -70 grader

Metodiske fejl

Flere forskere og eksperter kritiserede udmeldingen, da de mente, at den byggede på et forfejlet design af vaccinestudiet. For det første var studiet ikke designet til at teste en halv dosis. En anden kritik gik på, at alle forsøgspersonerne, der modtog den halve dosis, var under 56 år.

Den sidste del har Menelas Pangalos efterfølgende bekræftet.

Derudover samlede man resultaterne fra to forskellige kliniske forsøg, der er designet på hver deres måde, hvilket der ikke er videnskabelig praksis for.

Kritikere af studiet har også hævdet, at studiet, der fandt sted i Brasilien og Storbritannien, ikke har inkluderet forsøgspersoner med store nok forskelle i etnicitet, køn og alder for at leve op til kravene fra den amerikanske lægemiddelmyndighed, FDA, for at blive godkendt som vaccine.

Læs også: Derfor skal den første corona-vaccine opbevares ved -70 grader

Torsdag afviser Oxford-professor i medicin, John Bell, der også er den britiske regerings vejleder på det biovidenskabelige område, kritikken af studiets design og de foreløbige resultater.

»Vi fandt ikke bare på det her undervejs,« siger han til The Guardian og tilføjede, at han håbede, at alle data ville blive publiceret i det fagfællebedømte videnskabelige tidsskrift The Lancet i weekenden.

Han tilføjer, at de britiske lægemiddelmyndigheder, MHRA, godkendte alle studiets protokoller, og at det før har været bredt accepteret, at en effektivitet på 60 procent er nok til en godkendelse.

»Vi er langt over det. Jeg kan ikke forestille mig nogen grund til, at myndighederne ikke accepterer det,« siger han. Hverken AstraZeneca eller Oxford University har kunnet forklare, hvorfor en halv dosis efterfulgt af en hel dosis øger effektiviteten.

Professor Sarah Gilbert fra Oxford University, der har stået i spidsen for vaccineforskningen, kommer dog med sit bud.

»Det kan være, at ved at give en lille mængde af vaccinen til at begynde med, og så følge op med en stor mængde, er en bedre måde at sparke immunsystemet i gang på og give det stærkeste og mest effektive immunrespons,« siger hun til The Guardian.

Paul Hunter, der er professor i medicin ved University of East Anglia og rådgiver Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i metodologi, mener, at man altid skal være varsom med analyser af delgrupper i et studie.

»For det meste af tiden, når man får de her utrolig gode resultater in en delgruppe-analyse, så skal man være utrolig forsigtig med at tro på dem,« siger han.

Der kan være forhold, som gælder undergruppen, som ikke gælder for den større gruppe, siger han og peger på, at alle dem, der modtog en halv dosis, var under 56 år.

»Jeg siger ikke, at det her ikke til sidst kommer til at være en fantastisk vaccine, men vi har brug for en bedre forståelse af dataene,« sagde han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Udviklingen af vacciner betegnes som lægevidenskabens månelanding. Derfor er det netop vigtigt at se positivt på de gennemførte forsøg, erkendelsen af en doseringsfejl, og start på nyt fase 3 forsøg. Og huske, at der sikkert bliver tale om 20.000+ testpersoner, hvilket ikke er trivielt.

Det er da visenskabeligt interessant, og spændende, hvis uheldet har afdækket en tidligere utænkt mulighed: start med halv, så fortsæt med hel dosis (hvad en dosis så end objektivt er).

 • 9
 • 0

Hvordan foregår det, hvis der allerede når at blive godkendes en af de andre corona-vacciner, inden det nye forsøg starter? Skal den godkendte vaccine så bruges i kontrolgruppen? Ellers kan det vel blive svært at rekruttere forsøgspersoner, hvis der er 50/50 for at få placebo, når der samtidigt findes en dokumenteret effektiv vaccine.

 • 0
 • 0

Generelt, som jeg har forstået det, så tilrettelægges forsøg (herunder fase 3) sådan, at der opnås stor statistisk sikkerhed. Derfor er covid-19 fase 3 forsøgene også på 40.000 til 80.000 forsøgspersoner. Jeg har forstået, at andre fase 3 forsøg ofte har under 10.000 forsøgspersoner.

Derfor tror jeg, at det er det statiske behov som bestemmer dels antallet af forsøgspersoner, dels kontrolgruppen (der er mig bekendt forsøg med f.eks. tre grupper - så her kunne det blive placebo, 50+100% doser og 100+100%.

Der er også eksempler på fase 3 forsøg som stoppes af etiske grunde (her kunne det være oversygelighed i forhold til de to andre, nævnte, grupper).

Så spørgsmålet er interessant, men svaret er ikke afgørende.

Og så skal vi huske, at en masse-vaccination, e.g. alle 60 millioner +/- i UK med samme vaccine, er et uhørt "eksperiment". Af indlysende årsager er langtidsvirkningen, læs mulige bivirkninger, ukendt. Det kan være en grund til også at benytte forskellige vacciner.

 • 0
 • 0

Ellers kan det vel blive svært at rekruttere forsøgspersoner, hvis der er 50/50 for at få placebo, når der samtidigt findes en dokumenteret effektiv vaccine.

Hvem siger at det skal være 50/50, det drejer det sig kun om at verificere tidligere resultater, 80/20 må være oplagt, dvs 8.000 på den metode man tror på og 2.000 på placebo.

Hvis de øvrige vacciner ruller hurtigt ud så vil resultatet blive bedre, både for den rigtige vaccine og for placebo, da de vil blive påvirket af "flok imunitet/lavere smittetryk".

60 millioner +/- i UK med samme vaccine, er et uhørt "eksperiment

Kunne dog være fristende, vaccinen koster en lille brøkdel af hvad de andre koster, og et korps af sygeplejesker kan have vaccinen med til plejehjem og arbejdspladser i en køletaske.

En vaccine der skal opbevares ved -70 kræver en helt anden form for logiStik.

 • 0
 • 0

Hvem siger at det skal være 50/50, det drejer det sig kun om at verificere tidligere resultater, 80/20 må være oplagt, dvs 8.000 på den metode man tror på og 2.000 på placebo.

Ok, men den måde forsøgne virker på, samler man op, når man har nået et forudbestemt antal positiv-testede. Så, hvis vaccinen er effektiv, er man fuldstedig afhængig af placebegruppen, for at få et signal om, at forsøgspersonerne faktisk er blevet udsat for smitte. Ellers kan det jo, som du siger, bare være smittetrykket der er for lavet (for lav set fra eksperimentets side, selvfølgelig). På den måde kan der meget vel være 'vindue' for, hvor længe man kan lave brugbare studier af covid-19 vacciners effektivitet.

Med mindre, selvfølgelig, du går ud og finder nogen, der er villige til med vilje lader sig udsætte for smitte. Men den vej er der vist ikke nogen vaccineudviklere, der har været pararte til at gå ned ad!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten