Asteroide suser tæt forbi Jorden i 2013
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Asteroide suser tæt forbi Jorden i 2013

En gruppe amatørastronomer opdagede den 22. februar i år den usædvanlige asteroide 2012DA14, som næste år vil suse tæt forbi Jorden.

Asteroiden er blot 50 meter i diameter og blev set efter at have passeret Jorden i en afstand svarende til syv gange afstanden til Månen.

De foreløbige beregninger af banen viser, at asteroiden den 15. februar næste år igen vil passere forbi Jorden - denne gang i blot 24.000 kilometers afstand, hvilket er meget tættere, end de fleste kommunikationssatellitter kredser om Jorden.

Disse satellitter befinder sig i den geostationære bane i 36.000 kilometers højde. Asteroiden kredser i en bane, som ligner Jordens med en omløbstid på 366,24 dage, og den skifter ind og ud af Jordens bane to gange om året.

Den ansvarlige for ESA's Space Situational Awareness-center, Detlef Koschny, siger i en pressemeddelelse, at det stadig er en sikker afstand, men tæt nok på til, at asteroiden vil kunne ses med en almindelig kikkert.

Læs også: Stor asteroide suser forbi Jorden

ESA vil også kunne studere den i detaljer og beregne effekten af Jordens og Månens tiltrækning på den, og astronomerne er spændte på at se dens bane. Detlef Koschny påpeger, at man herefter bedre kan beregne sandsynligheden for fremtidige sammenstød.

Opdagelsen blev gjort ved La Sagra Sky Survey Observatory i det sydlige Spanien tæt ved Granada. Observatoriet befinder sig i 1.700 meters højde og i et af de mørkeste og mindst lysforurenede områder i Europa.

Observatoriet, som drives af Observatorio Astronomico de Mallorca, er for nylig blevet tilsluttet ESA's Space Situational Awareness-program.

Programmer leverer data om asteroider, så man kan holde øje med trusler fra rummet. Sammen med information om rumvejret og rumaffald er det med til give europæiske forskere og politikere den nødvendige information til at forstå mulige trusler fra rummet.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra ESA
Artikel fra On Orbit

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jo tak, men da den nu "suser" inden for inden for satellit bæltet, er der vel også mulighed for, at støde ind i en af disse ?

Desuden kan dette jo ske, både på dens vej ind og ud af den geostationære bane. . . .
Ikke for at male fanden på væggen, da jeg selvfølgelig syntes det spændende. Men også tankevækkende, at det er amatørastronomer der opdager den !

Hvor er Hubble og NASA og PISA og ;-) . . . . .

\ Petter

  • 0
  • 0

Der er masser af mennesker som har deres teleskober pegende op imod himlen, og hvis der er en amatør der har fundet noget spændende, så kan man melde det og et større teleskob kan verify ens egen data.
Amatørastronomerne er hjertet bag utrolig mange opdagelser.
Der findes ikke professionelle teleskober nok til at have en peget imod hvert af vores planeter, men der vil altid være 10 amatør astronomer somhar deres teleskob peget mod f.eks Jupiter.
Shoemaker-Levey 9 blev opdaget af en amatør astronom, ogsådan vil det altid være, da et teleskob kun kan pege imod et objekt af gangen.

  • 0
  • 0

2012 DA14 har en halv storakse på 1.0072 AU, og en eccentricitet på 0.1. Dvs at den er tæt på 1:1 resonans med Jorden, og afhængigt af fasen mellem Jorden og asteroiden vil der være regelmæssige, tætte passager.

Iflg NeoDYS har Jorden og DA14 da også haft stævnemøder en gang om året, mindst siden 2001. Efter den tætte passage i 2013 lader det til at banen ændrer sig, eller i det mindste fasen, således at der bliver væsentligt længere tidsrum mellem de tætte passager.

Tankevækkende at AD14 har haft mindst 10 tætte passager indtil nu, og først bliver opdaget lige før den kommer tættest på os.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten