Asteroide passerede tæt forbi Jorden

Selvom passagen i astronomisk målestok var meget tæt, var det klart fra det tidspunkt i december 2001, hvor asteroiden først blev observeret, at 2001 YB5 - som den blev døbt - ikke ville ramme Jorden.

2001 YB5 måler mellem 220 og 490 meter og vil derfor ikke være at finde i det katalog, som amerikanerne har sat sig for at etablere inden 2008. Det skal omfatte alle sådanne objekter på 1 km eller derover. Det anslås, at der er mellem 500 og 1000 af den størrelse og mange flere på YB5s størrelse. Selv en 2001 YB5 ville have været et ubehageligt møde, der ville udløse en energi svarende til flere hundrede atombomber. Den asteroide eller komet, som eksploderede over Sibirien i 1908 var måske omkring 60 meter stor og udløste en energi på omkring 600 Hiroshima-bomber.

Da 2001 YB5 har en bane, der foruden Jorden passerer Mars, Venus og Merkur, er det ikke usandsynligt, at dens bane vil blive perturberet, så den engang kan blive en risiko for Jorden. Det er bl.a. derfor at amerikanerne besluttede at kortlægge alle asteroider over en vis størrelse. Og i den sag, hvor Nasa for nylig besluttede at lukke Arecibo radaren for at koncentrere sig om kortlægningen med optiske teleskoper, er der også nyt.

Nasa har meddelt, at de har revideret den tidligere beslutning om at standse for betalingerne til Arecibo radaren. Omgørelsen meddeles af en Nasa direktør, Colleen Hartman, som har udsendt et »kære kollega« brev med den glædelige besked, at Nasa alligevel har fundet 400.000 USD i 2002 budgettet for Near Earth Object Observations (NEOO), som man er parat til at give til radarens drift. Hele 2002 budgettet for NEOO er på 3,55 MUSD og de 3,0 MUSD var øremærket. Samtidig lægger Nasa op til at den amerikanske National Science Foundation lægger et beløb oveni.

Hvad man vil stille op, hvis man således får øje på et kommende kosmisk sammenstød, er der reelt ingen der ved og de amerikanske anstrengelser går alene på at forbedre varslingstiden. Den næste kendte nær-passage kommer i 2027, hvor en asteroide kommer forbi i en afstand svarende til afstanden til månen.