Asnæsværket producerer nu grøn gas af halm
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Asnæsværket producerer nu grøn gas af halm

Efter et års forsøgsdrift med en ny forgasningsteknologi er Dong Energy rigtig godt tilfreds med resultaterne og overvejer nu forretningsmulighederne i udlandet, hvor grønne forgasningsteknologier er i høj kurs.

Forgasningsanlægget Pyroneer er på 6 MW og omdanner genstridigt halm til en forgasningsgas, der siden april i år er blevet fyret ind i Asnæsværkets blok 2 som et grønt tilskud til elproduktionen.

Pyroneer-anlægget ved Asnæsværet er tredje opskalering af en lavtemperatur forgasningsteknologi, som er udviklet på DTU:

»Opskaleringen har virket perfekt. Det er lykkedes for os at holde temperaturintervallet i pyrolysekammer og koksreaktor inden for et par grader, hvilket er alfa og omega. Nu kører processen så stabilt, at vi er ved at automatisere driften og lade personalet på Asnæsværket køre forgasseren,« siger projektchef Anders Dan Boisen.

Han tilføjer, at målet var at kunne producere 6 MW termisk effekt ved hjælp af 1,5 ton halm i timen i en kontinuert proces, og det mål er nået.

Med disse resultater vurderer Anders Dan Boisen, at et Pyroneer fuldskala-anlæg på 50 MW til en pris på 2-300 millioner kroner - bygget sammen med et kraftværk - vil være interessant i Danmark med de nuværende rammevilkår. Men med de støtteordninger, som findes i udlandet i dag, ser forretningen endnu bedre ud:

»Jeg tør godt påstå, at vi er de eneste i verden, der er nået så langt med at forgasse de mere besværlige brændsler effektivt, og det er der meget interesse for. Blandt andet i England og Tyskland, hvor der eksisterer meget gunstige støtteordninger for termisk forgasning af biomasse. Derfor retter vi nu også interessen mod udlandet,« forklarer Anders Dan Boisen.

Han fortæller, at Dong Energy forestiller sig at sælge licenser - ikke hele anlæg - til kunderne. Allerede nu får Dong Energy flere henvendelser om ugen fra udlandet vedrørende Pyroneer-forgasseren.

Kigger på andre brændselstyper

Samtidig med testkørslen på 6 MW-anlægget er Pyroneer-folkene gået i gang med at teste andre typer brændsler som f.eks. spildevandsslam. Det sker i samarbejde med forgassergruppen på DTU. I første omgang foregår testen på de mindre forgassere.

»Hele ideen med lavtemperatur-forgasseren er jo, at den skal kunne omdanne lokale og mere besværlige brændsler som halm, energipil og spildevandsslam til en gas med høj kulstofudnyttelse og høj effektivitet i processen. Så vi skal også i gang med at afprøve andre typer brændsler på 6 MW-anlægget,« påpeger konceptingeniør på projektet Martin Møller.

Han forklarer, at egen-energiforbruget i processen er meget lavt, så 95 pct. af den energi, der er i brændslet, bliver overført til kedelen i form af en 650 grader varm gas.

Ud af processen kommer en termisk forgasningsgas med et vist støvindhold, som en kraftværks-kedel godt kan kapere, men som skal renses, hvis den skal anvendes i en gasfyret kedel. Gassens indhold af methan er meget lavt, og den kan derfor ikke umiddelbart sendes ind på naturgasnettet. Det vil kræve en rensning og en methanisering af gassen.

»I første omgang forestiller vi os forgasseranlæg, som føder ind i en eksisterende kraftværks-kedel og gør den mere grøn. Næste trin kunne være decentrale forgasningsværker ude i byerne, der både fremstiller varme og el. Først på længere sigt vil det blive aktuelt at methanisere forgasningsgassen,« vurderer Anders Dan Boisen.

Af permanente, brændbare, gasser er hovedbestanddelene CO, H2 og CH4 i den nævnte rækkefølge. Desuden indeholder gassen en hel del tjære som også repræsenterer en betydelig andel af den samlede brændværdi.

De venligste hilsner
Tobias Thomsen

  • 0
  • 0

Jeg ved godt at der må være en god grund, men det står ikke klart for mig hvorfor man ikke bare brænder halmen i stedet for at forgasse den og så brænde den.

  • 0
  • 0