Asiatiske tigermyg trives i Holland

Asiatiske tigermyg, der kan sprede alvorlige sygdomme, trives nu i Holland.

Dermed ser det ud til, at vi skal vænne os til faren for at blive smittet med dengue-feber, gul feber, chikungunya og hjernebetændelse, som blot er nogle af de smitsomme sygdomme, som de asiatiske tigermyg er kendt for at bære rundt på. Flere af sygdommene kan man i værste fald dø af, hvis ikke man får behandling.

Myggene importeres bl.a. sammen med grønne 'lucky bamboo'-planter fra Japan samt bildæk fra andre fjerne verdensdele. Siden udklækkes den i hollandske drivhuse, hvor den er vokset i antal. Ifølge en pressemeddelelse fra europæisk center for smitsomme sygdomme (ECDC) er myggen nu set både nord og syd for Amsterdam. Den er desuden spottet i Utrecht, dele af Noord-Brabant og Limburg, altså sydlige egne.

Der er dog ikke fundet og identificeret vilde kolonier af myggen.

I modsætning til vores hjemlige skovmyg, som mest er ude i skumringen og om natten, holder den asiatiske tigermyg ikke siesta.

»Den er ekstremt irriterende, fordi den bider om dagen,« siger Rene Bødker, epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet.

Læs også: Smittebæreren af gul feber er kommet til Sydeuropa

Den hollandske sundhedsminister, Edith Schippers, har ifølge ECDC's talsmand, Wilfried Reinhold, flere gange udtalt, at det ikke er nødvendigt at forlange, at import fra Kina er fri for tigermyg, og at sporadiske kontroller er rigeligt.

»Den tilgang har fejlet,« siger Wilfried Reinhold til det hollandske RTL.

Rykker nærmere – men er ikke så farlig endnu

Ifølge Rene Bødker skal der tilsyneladende stadig mere til, før myggen bliver rigtig farlig på disse breddegrader. Der er dels en kritisk temperatur for, hvornår myggen kan begynde at opholde sig på egnen, men samtidig er der også en kritisk temperatur for, hvornår visse af de sygdomme, som myggene bærer rundt på, bliver farlige.

»Vi har længe haft malariamyg i Danmark, men temperaturen er bare ikke høj nok til, at den kan smitte,« siger Rene Bødker.

Parasitten vokser i myggen, men hvis ikke temperaturen er en 14-16 grader i snit, så når den ikke at udvikle sig nok til, at myggen kan smitte med den.

»Så når myggen at dø af alderdom, inden sygdommen bliver moden og farlig. Og det gælder også andre virale sygdomme,« forklarer Rene Bødker.