Asiatiske giganter jagter offshore-ordrer i Nordsøen

Illustration: London Array Limited

De kommende offshore-havvindmølleparker i Nordsøen kræver hundredvis af gigantiske fundamenter, der hidtil er leveret af europæiske stålproducenter som Bladt Industries i Aalborg.

Men ifølge en endnu ikke offentliggjort rapport fra BTM Consult/Navigant kan det i høj grad blive billigt produceret stål fra Kina og Indien, der kommer til at understøtte de nye store vindmøller, og ikke kun stålkonstruktioner fra danske, tyske eller hollandske selskaber.

»Især kinesiske stålproducenter ser et stort vækstpotentiale i Nordsøen,« fortæller Birger T. Madsen fra BTM Consult, som i er dag en del af Navigant Consultants.

De andre har set lyset

Konsulenthuset offentliggør i næste måned rapporten Supply Chain Assessment 2012, der har fokus på vindmølleindustrien. Ingeniøren har set dele af rapporten, hvor konsulenterne blandt andet gennemgår offshore-ambitionerne hos 25 globale stålproducenter. Og konklusionen er klar: Store producenter fra Indien, Kina og Sydkorea har set lyset og er ved at møve sig ind på det lukrative marked.

»Der er ingen tvivl om, at de store tunge industrivirksomheder i Asien har set sig overordentlig varme på det her marked og meget gerne vil producere fundamenter til vindmøllerne i Nordsøen. Kan de levere til bedste cost of energy, uden at de eksisterende fundamentsleverandører kan følge med, står de sidstnævnte over for en meget stor udfordring,« siger direktør for Vestas Offshore Anders Søe-Jensen.

Ifølge beregninger fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien vil der frem mod 2020 være et betydeligt markedspotentiale i Nordsøen især i Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Holland. Frem mod 2020 skal der installeres 43,5 GW offshore, og mere vil formentlig komme til. Baseret på en MW-pris på 22,35 millioner kroner skal der altså bygges fundamenter for mindst 25 milliarder kroner i de kommende ni år, oplyser Vindmølleindustrien.

Andel til danske virksomheder

Spørgsmålet er, hvor stor en andel der vil gå til danske virksomheder. Administrerende direktør for Lindoe Offshore Renewables Center, professor Claus Hviid Christensen lægger i hvert fald ikke fingrene imellem i sin analyse af udviklingen:

»De færreste har opdaget, hvor skarp konkurrencen egentlig er. Det er ikke kun Danmark, der har set potentialet i Nordsøens offshore-parker - det har hele verden,« siger han.

Claus Hviid Christensen sammenligner konkurrencen fra asiaterne om at levere blandt andet stålfundamenter til offshore-vindmøllerne med cykelløbet Tour de France.

»Danmark har nok vundet prologen inden for offshore. Men det er jo sjældent, at den, der vinder prologen, også vinder hele løbet, Vi skal virkelig være skarpe for at holde os i spidsen, ellers taber vi konkurrencen,« siger Claus Hviid Christensen.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fra min lærertid på en større dansk produktions virksomhed, gør at jeg tvivler på kvaliteten. Da virksomheden jeg var på, fik en god pris, men 1 års problemer efter levering. For under transport rustede maskinen og komponenterne var underdimensioneret samt alt papirarbejdet skulle firmaet selv stå for. Så det der i første omgang var sparet var det der blev mistet i manglende produktionstid og i reservedele gange 12!

 • 0
 • 0

Først EU og deres horrible krav om nul kartel og så åbne udbud;dernæst kinesere der laver arbejdet billigere. Det her er enden på europæisk socialdemokrati og velfærd som havde vennetjeneste som stærkeste virkemiddel

 • 0
 • 0

Det er her hovedet på sømmet på EU's ligkiste er.

Med den energi politik der lægges op til, med anlæg af dyre off-shore vindparker, så kan man roligt sige, at EU skyder sig selv i foden og en del andre vitale kropsdele.

Med de miljøhensyn Europæiske virksomheder pålægges, så er det klart at Kina og Indien er billigst. Kvaliteten vil være den sammen. Lønninger er billigere, men bliver dyrere pga transport, så det bør udligne sig. Der energien til produktionen der er problemet.

Den eneste løsning jeg kan se (og som jeg tøver med at foreslå), er at der lægges en EU told på energi-intensive produkter som udligner de miljøomkostninger der er til verdens klimaet. Altså, at der udover den rene pris, tillægges en EU skat på produktions- og transport energi.

Med den nye regering og den lille ivrige Thor, så tror jeg ikke der går længe inden hele hylekoret råber op om miljø EU skat. Og især på udenlandske produkter fra eks. Kina og Indien.

Men det er faktisk den eneste mulighed de Europæiske virksomheder har for at konkurrere, når den "reelle" pris for varen er ens. Ellers skal energiræset i Europa omlægges.

At Kineserne kommer er allerede set i Norge, hvor brofag bliver transporteret fra Kina til Norge - og det er underligt det kan betale sig, men det kan det altså. Og ang. kvaliteten, så kan de jo godt når de skal, og ellers er "fars" lommer dybe når det gælder erstatningsansvar.

 • 0
 • 0

Håber aldrig de får en ordre

Hvorfor betale arbejdsløsheds understøttelse, og give ordre væk

Det er dårlig moral & etik ,, og alt i alt koster det det samme for samfundet

Billigere pris + understøttelse eller En lidt højere pris - understøttelse

 • 0
 • 0

Tænk stort, det gør de i østen, Lindø byggede 5-6 skibe om året, de store værfter i østen bygger et skib om ugen. En maskinfabrik i Kina bygger 5 containerkraner pr uge, en Europæisk maskinfabrik levere måske 5 om året. Man sender ikke bare en tegning til Kina, man sender en inspektør eller et helt hold, for inspektion under hele forløbet, f. eks. inspektion efter sandblæsning, inspektion efter hvert lag maling.

 • 0
 • 0

Bo Leth:

Ja det er smart at tænke stort og også grunden til at Danmark slet ikke er stort nok til at få produktion til landet.

Eksempel: Flextronics arbejder som underleverandør for produktionsvirksomheder og en lille afdeling som den der er i Skive og lidt større enhed som den der var i Pandrup er for små i deres koncept. I pandrup var der 1.700 ansatte men den blev udkonkurreret af en fabrik i Tjekkiet der havde 17.000 ansatte til at producere elektronik. Derudover har de lignende fabrikker der er minimum ligeså store eller endnu større, for eksempel bilproduktion. Dette gør at trods kvaliteten skulle risikere at være dårligere, kunne de stadigvæk, samlet set levere et billigere produkt til kunden. Det drejede sig kun om x kr. Men det var nok til at det kunne svare sig for kunden at flytte produktionen fra Danmark. Desværre er Danmark slet ikke stort nok til at have en fabrik i foreksempelvis Århus, der har 17.000 ansatte for tænk på konsekvenserne hvis den ene fabrik så blev lukket.

De store fabrikslukninger vi har set herhjemme er meget små, sammenlignet med så store fabriksenheder. Tænk et ramaskrig der ville komme i danske medier, hvis der var så store virksomeheder der havde specialiseret sig så meget og ikke havde et marked der kunne dække omkostningerne konstant. Eller de mistede deres kunder!

Derfor er Danmark nød til at specialisere sig i niche områder...må jeg jo desværre erkende. :( Det hjælper så heller ikke at telefon og andre kontor baserede job forsvinder til billigere lande, som foreksempel fagforeningerne og staten har gjort samt mange danske internationale virksomheder ved at have udliciteret.

Men hvor lægger vores niche? For hver gang vi tror at vi har fundet svaret bliver vi overhalet af de større lande! Eller vi kræver mere i løn i perioder, hvor vores nabolande går ned i løn!! Udgifterne løber løbsk og regeringen og DI forstår ikke at man som lønmodtager er nød til at have mere i løn. I dag er det dyrt at være enlig for ikke at sige tæt på umulig uden tilskud til diverse udgifter som bolig, børnehave, skole m.v. Hvordan stopper man udgifternes himmelflugt og dermed kravet om større lønninger som følge der af?? Dette er også en af de ting der er med til at dræbe en hver virksomhed i Danmark.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten