Asiatisk skræk for den fjerde i måneden
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Asiatisk skræk for den fjerde i måneden

De dør af skræk, hævder David Phillips fra University of Califonia, San Diego, UCSD, og derfor kalder han fænomenet Baskerville-effekten. I Conan Doyles roman om Baskervilles hund, dør Charles Baskerville jo ved et hjerteanfald fremkaldt af skræk for uhyret.

Jeg har tit spekuleret på, om folk virkelig kan dø af skræk, og på, hvordan man i givet fald kunne undersøge sagen kvantitativt, fortæller Phillips. Phillips har en del specialestuderende af kinesisk og japansk afstamning, og sammen med tre af dem fandt han en befolkningsgruppe, som er udsat for psykisk stress grundet en irrationel skræk, der minder om den, Sir Baskerville havde for hunden. På kinesisk og japansk minder ordet for tallet fire i udtale meget om ordet for "død". Tallet 4 er derfor et meget uheldigt tal. På flere hospitaler i Kina og Japan findes rumnummeret og etage-betegnelsen 4 ikke. Mange patienter ville nemlig endog meget nødigt indlægges der.

Phillips undersøgte dødsattesterne i en 25-årig periode, 1973-98, for mere end 200.000 japanske-kinesiske borgere i USA og sammenholdt dem med ca. 47 millioner attester for hvide amerikanere. Hos asiaterne var der 7 procent flere dødsfald på den fjerde i måneden end gennemsnitsantallet på de andre 6 dage i månedens første uge. Blandt hvide var ingen forskel på den fjerde og de andre dage. Overdødeligheden på fjerdedagen var endnu større, hvis man ikke betragtede befolkningsgrupperne som helhed, men begrænsede undersøgelsen til personer med kroniske hjertelidelser. Her var tallet ikke 7, men 13 procent. Og endnu mere slående var effekten, når man så på kinesiske og japanske kroniske hjertepatienter i Californien. Så var overdødeligheden helt oppe på 27 procent den fjerde i hver måned.

I Californien er der store befolkningsgrupper af kinesisk og japansk afstamning. Derfor holdes troen på det uheldssvangre i tallet og datoen 4 særligt godt ved lige i denne region. Sir Baskervilles skræk for hunden i Doyles roman er på samme vis forstærket af, at naboerne også var rædselsslagne ved tanken om uhyret. Phillips og hans studerende undersøgte, om japanerne og kineserne i Californien spiser eller drikker anderledes den fjerde i måneden, men maden, alkoholindtagelsen og også mængden af fysisk aktivitet og medicinforbrug var som på månedens øvrige dage. Effekten sås også, selv om man kun analyserede tal for hospitalspatienter. Den skyldtes altså ikke, at folk døde, fordi de ikke turde komme på hospitalet netop den fjerde og derfor ikke kontaktede lægen, hvis de mærkede hjerteproblemer. Alt i alt må det altså virkelig være frygten for, hvad der kan ske den fjerde, der er dræbende.

(Kilde: Artiklen "The Hound of the Baskervilles effect: natural experiment on the influence of psychological stress on timing of death" ses i tidsskrftet , British Medical Journal, Vol.323, p.1443-6, 2001)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først