Asiatisk luftforurening forstærker storme på den nordlige halvkugle

Det er ikke alene de lokale indbyggere, der bliver ramt i de mange luftforurenede asiatiske storbyer. Det gør den nordlige halvkugle også, skriver BBC.

Ny forskning viser nemlig, at den asiatiske luftforurening i høj grad medvirker til flere ekstreme storme på den nordlige halvkugle. Særligt i vinterhalvåret.

Forskerne er kommet frem til resultatet ved hjælp af computermodeller, som kan analysere den asiatiske forurenings effekt på vejret. Det viser sig, at de små skadelige partikler blander sig med vanddråber i luften, når de bliver blæst ud over Stillehavet. Det får skyerne til at blive tættere og voldsommere, hvilket skaber ekstreme storme ude på havet.

»Effekten af luftforureningen er ret dramatisk,« siger hovedforfatteren, Yuan Wang, fra California Institute of Technology til BBC og fortsætter:

»Stillehavsstormene er vigtige for den globale vejrcirkulation, og den asiatiske luftforurening kan påvirke vejrmønstrene i andre dele af verden i løbet af vinteren, hvor påvirkningen er størst.«

Studiet er publiceret i Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America (PNAS).

Kilde bbc.com
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, det er på tide, at vi fokuserer på, ikke mindst, den motoriserede trafiks luftforurening, der både er sundhedsskadelig og med til at give ekstreme vejrforhold! Undertegnet har i skrift og tale for længe siden gjort opmærksom på den menneskeskabte partikelforurening af atmosfæren fra den motoriserede trafik, der kan give ekstreme vejrforhold.

Fokusér ikke (kun) på CO2, men meget mere på den menneskeskabte partikelforurening af vores livsvigtige luft!

Hilsen fra Louis Nielsen

 • 1
 • 1

Forskerne er kommet frem til resultatet ved hjælp af computermodeller, som kan analysere den asiatiske forurenings effekt på vejret. Det viser sig, at de små skadelige partikler blander sig med vanddråber i luften, når de bliver blæst ud over Stillehavet. Det får skyerne til at blive tættere og voldsommere, hvilket skaber ekstreme storme ude på havet.

Den med modellerne er efterhånden lidt gammel og slidt, særligt da modellerne har det svært med regn og blæst. Hvis det ellers står til troende, så bliver det altså ude på havet, og så må landjorden åbenbart slippe lettere. I øvrigt synes jeg også vi havde kraftig blæst lidt tid efter at Paris var indhyllet i smog.

 • 3
 • 7

Hvis den Asiatisk luftforurening forstærker storme på den nordlige halvkugle, så har man også en forklaring på at jorden har haft istider, da istiderne er præget af støv fra landjorden og saltstøv fra havet. Hvis støvet i sig selv danner mere vind og vinden skaber støv så har man en selvforstærkende proces.

Naturligvis må man tage et forbehold for Klima-modellerne. Men det er omdannelsen af vanddamp til regn som er motoren i stormene. Og støvet hjælper med at danne regndråberne. Så deres resultat er solidt logisk nok. Og den grad støvet ikke danner regn så bliver det svævende indtil at det alligevel bliver til regn. Og det salt som stormene hvirvler op fra havet, lægger sig på land og slider på planterne og saltet gør det svære for planterne at udnytte regne, så planterne dør og vinden kan nemmer blæse jorden væk uden planter.

 • 4
 • 1

...af at læse om dommedags forskernes hjernespind. Ja og her på Sumatra afbrænder de skovene og forpester luften for det halve af ø'en, når vinden står den forkerte vej... men så kan Europæerne køre på Bio Diesel lavet af Palmolie, fordi de alle er blevet CO2 forgiftede og har hallucinationer om at redde verden... så vi kan takke jer dommedags forskere for denne idioti der er ved at brede sig ! Bare lidt bestikkelse til de lokale politiker og så er økonomien hjemme. Elefanten, Tigeren, Næsehornet, Orang Utan ...en stor del af den naturlige Fauna fortrænges fra deres sidste og naturlige levesteder, så at man i Europa stolt kan sige "Jeg kører på Bio-Diesel !" ...som om det gør en forskel hvad man sviner med! Det er selvfølgelig de andre, fattigrøvene fra Asien der forpester vores klima... ikke os... det er de andre der er skyld i at stormene hærger på den nordlige halvkugle ...men lad os endelig flytte vores produktion til østen, der er arbejdskraften billig og vi behøver ikke tænke på CO2 afgifter, på affaldsproblemer og vandforurening... det bliver deres problem, men vi tjener stadig fedt på det... og brokker os oven i købet over den forurening vi er med til skabe på grund af vores hysteri og dobbeltmoral. Jeg græmmes...

 • 5
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten