Asia-styrt får spekulationerne til at sprede sig

29. december 2014 kl. 07:068
Asia-styrt får spekulationerne til at sprede sig
Illustration: Wikimedia.
Myndighederne i Sydøstasien leder fortsat efter et fly fra AirAsia, som forsvandt søndag morgen, men allerede nu er der flere teorier fremme om, hvad der fik flyet til at styrte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Eftersøgningen fortsætter mandag efter det indonesiske fly, QZ8501 fra AirAsia, som søndag morgen kort efter klokken 6.24 lokal tid forsvandt fra radaren på sin rute fra Surabaya til Singapore. Det skriver BBC News.

Klokken 6.24 søndag morgen spurgte piloterne om lov til at stige til 38.000 fod (11.000 meter) fra 32.000 fod (9.800 meter), for at undgå et uvejr. Den forespørgsel kunne myndighederne ikke umiddelbart sige god for på grund af trafik i området, og kort tid efter var flyet forsvundet fra radaren. Siden har skibe og fly forsøgt at finde flyet - forgæves.

Der er allerede flere teorier fremme om, hvad der kan være sket med flyet. Ifølge Dagens Nyheter er den første, at flyet aldrig kom forbi det tordenvejr, som de anmodede om at få lov til at flyve over, og at uvejret slog flyet ud.

En anden mulighed er, ifølge Dagens Nyheter, at uvejret kan have forårsaget tilisning af flyet, hvilket betød at de oplysninger som kom til piloterne i cockpittet har været fejlagtige, hvilket kan have fået piloterne til at sænke hastigheden på flyet, som så har tabt højde hurtigt. Det svenske dagblad henviser til episoden fra 2009, hvor et Air France-fly styrtede ned i Atlanterhavet på sin rute fra Rio deJaneiro til Paris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sidste mulighed bygger på en advarsel fremsat af de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, som berørte Airbus A321. De fortæller, at Airbus A321 har haft problemer med et instrument, som viser, hvordan flyet ligger i luften. Instrumenterne om bord kan ifølge de amerikanske luftfartsmyndigheder pludseligt begynde at sænke næsen i et tempo, som kan gøre, at flyet ikke længere er under kontrol. Den advarsel gjaldt blandt andet Airbus 320-modellen.

Flyet, som er forsvundet, er netop et Airbus A320-200, og det var på en rutineflyvning, flyet forsvandt med 155 passagerer og syv besætningsmedlemmer. Det skriver BBC News.

Det forsvundne fly blev leveret til AirAsia i 2008, har fløjet 13.600 gange, har fløjet 23.000 timer og var sidst til vedligeholdelse 16. november. Piloten, Iriyanto, havde mere end 20.500 flyvetimer bag sig, hvoraf næsten 7000 var med AirAsia.

AirAsia har ikke tidligere haft fatale ulykker, som har involveret fly, men de indonesiske myndigheder udtaler alligevel, at de vil se nærmere på alle deres operationer, for at sikre, at ”deres aktiviteter er bedre i fremtiden”.

Mandag morgen fortsatte eftersøgningen med både og fly, men det kan blive svært at finde. I hvert fald mener lederen af Indonesiens nationale eftersøgnings- og redningsagentur, Marsdya Tni Hendry Bambang, at flyet formentlig ligger på havets bund. Det skriver BNB.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
29. december 2014 kl. 14:48

Jeg kommer til at tænke på Adam Air 574 når jeg hører om denne ulykke. 574 styrtede også ned i samme område efter at piloterne havde fløjet det ind i et uvejr. Vejrforholdene gav panik i cockpittet og fik piloterne til at lave den ene sjuskefejl efter den anden, hvorefter det gik galt. Så vidt jeg husker tog det måneder at finde vraget.

5
29. december 2014 kl. 09:54

Vi må snart få et satellit link på disse sorte bokse, så eftersøgningen bliver lettere.

@ Jørgen Pallesen

Meget gerne. Men alt teknik som er koblet til, kan kobles fra igen. Sporingsudstyr på de sorte bokse er derfor ingen garanti for de kan findes.

AirAsia ulykken er næppe en gentagelse af Malaysian Air 370-ulykken (den hvor man endnu ikke har fundet flyet). MH370 er sandsynligvis blevet kapret, måske af en eller flere piloter. At transpondererne er slukket over en periode på 14 minutter indikerer, at flyet "ville" forsvinde.

På samme måde kan en sort boks kobles fra, eller vandaliseres. Hvis man vil, er det selvfølgelig muligt.

Derfor er der ingen garanti, selv med ny teknologi.

Personligt mener jeg de sorte bokse bør være fortid. De kan beskadiges når flyet styrter, de kan være svære at finde og de kan vandaliseres. Der findes sågar eksempler fra Afrika hvor de sorte bokse er blevet stjålet fra flyvrag. At flyene sender alt data til lagring på jorden i stedet, må være fremtiden. Med batteri-backup kan denne fiktive sorte boks sende signaler længere tid end et fly uden strøm kan holde sig flyvende, dermed går intet data tabt.

3
29. december 2014 kl. 08:49

Ifølge Flightradar24.com var flyruten: Surabaya -> Singapore.

4
29. december 2014 kl. 08:50

Citat: "Det svenske dagblad henviser til episoden fra 2009, hvor et Air France-fly styrtede ned i Atlanterhavet på sin rute fra Rio deJaneiro til Paris"

Det type pitot tubes som var på Air France 447 bruges ikke længere. Desuden var det en Airbus 330, ikke en A320 som den nye ulykke vedrører.

AirAsia-flyet var leveret i 2008. Dengang var man allerede påbegyndt udskiftning af de pitot tubes som var på AF447, man var dog desværre ikke nået til det pågældende fly, da det ikke var et påbud fra myndighederne at de skulle udskiftes, blot en opfordring.

Det kan måske kritiseres at flykontrollen ikke holder tæt kontakt med et fly i dårligt vejr, som man har nægtet en anden flyvehøjde. Et sådan fly skal selvfølgelig følges tæt. Men lad os nu se hvad der faktisk er sket. En bombe ombord vil kunne ændre hele historien.

2
29. december 2014 kl. 07:47

Og hvordan vil du sende radiosignaler igennem flere hundrede meter vand?

1
29. december 2014 kl. 07:30

Vi må snart få et satellit link på disse sorte bokse, så eftersøgningen bliver lettere.