Asbest-stumper dukker op i Limfjorden – men ingen kan sige, hvor farligt det er

Plus10. juni 2021 kl. 12:093
Asbest
Illustration: Ole Rosenørn de Lasson.
Eternitplader med asbest er i årevis blevet dumpet i deponier ved Limfjorden, hvor de nu dukker på i vand og vandkant. Det er uvist hvad byggeriet af en tredje forbindelse over fjorden vil betyde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens asbestholdige eternitplader i resten af landet behandles med forsigtighed og forsegles i plastposer og lukkede containere, findes det i Limfjorden i den åbne natur. Her betyder deponier fra 1970’erne nemlig, at eternitstykker findes i vandet og i vandkanten langs fjorden.

Problemet vækker nu ny bekymring, fordi planerne om en tredje limfjordsforbindelse lægger sig tæt op ad et deponi. Senest har Frie Grønnes Susanne Zimmer indkaldt transportministeren til et samråd i dag for at få svar om forureningsproblemet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
15. juni 2021 kl. 13:27

"men ingen kan sige, hvor farligt det er"

Det plejer ellers ikke at skorte på folk der mener at det kan være meget farligt, når sådan noget dukker op. Mærkelig tavshed.

2
12. juni 2021 kl. 16:39

Partikler af jordens ler og silt har samme eller mindre størrelse som partikler (fibre) af asbestiforme matrialer (de 6 typer af asbest og de øvrige naturligt forekommende mineralfibre). Densiteten af asbest - altså vægten per volumen - er højere end ler og silt. Så samlet set er partikler af asbest tungere end lerpartikler for sammenlignelige partikkelstørrelser af asbest og ler. Set i dette lys er mobiliteten af asbest altå mindre, og dertil kommer hindringer som følge af formen. Risikoen for resuspension til luft af mineralske partikler er knyttet til mængden af partikler på overflader, tilgængeligheden (fladens ruhed) og den fysiske tilført kraft (vindstyrken). Vindstyrken skal være betydelig før der sker resuspension, men det forekommer naturligvis. I luften er ser et baggrundsniveau af asbest, formentlig omkring 10-30 fibre per m3 i landlige omgivelser, og med påvirkninger fra kilder og aktiviteter i byer op til omkring 200 asbestfibre per m3. Så vidt jeg husker har who beregnet, at dette over livstid betyder, at mere end 70 mio. asbestfibre har været ned og vende i vores lunger. Der ses da også et betydeligt antal asbestfibre i lungevæv ved obduktioner. Den ofte hørte tese om "en fiber er nok" har altså ingen videnskabelig grundlag. Asbestfibre er i sig selv kemisk uskadelige (måske på nær de jernholdige), men skaden fremkommer som følge af den fysiske fiberform, der kan perforere lungevævet og skabe adgang for andre skadelige stoffer eller blot dannelse af arvæv. Det er da også sådan, at dødeligheden stiger betydeligt ved andre påvirkninger af lungerne med kemiske stoffer. Derfor er det samlet set vigtigt at nedbringe antallet af væsentlige udsættelser for asbest, og når udsættelser kommer ned i baggrundniveauet skal den samlede udsættelse for skadelige partikler reduceres. Det gælder både rygning og fx de resuspenderede materialer fra byers vejarealer som typisk er dækslid og mineralske partikler, der samlet set afsættes i vores lunger over tid.

1
11. juni 2021 kl. 11:23

som det fremgår. Og at risikoen er uvis mht. vandlevende organismer. Dem spiser vi så i ny og næ, fx muslinger.

Søgning på 'asbestos in food' førte ikke til meget. Men https://www.asbestos.com/blog/2018/06/28/asbestos-bioaccumulation-food-chain/, oplyser, at det - vel som forventligt - ikke ophobes i fødekæden (tilhører en organisation, der beskæftiger sig med astbestsyge).

En artikel gør obs på, at asbest måske kan være tilsætningsstof til fødevarer og mulig poleringsmiddel af ris i bl.a. Indien https://www.researchgate.net/publication/263045765_Asbestos_A_potential_food_contaminant_and_associated_safety_risks_to_consumers, men indeholder ikke oplysninger om sundhedseffekter indtaget via kosten.

Selv tænker jeg, at asbestfibre fra føde måske især ville sætte sig fast i tarmvæggene og give inflammationer dér (og evt. det der er værre?).

Asbest i føde og vanddyr kunne belyses bedre(?)