Et godt engelsk udtryk - her i en lidt modereret udgave - siger, at ‘assumption is the mother of all screw-ups.’
Udtrykket er måske blevet brugt nogle gange hos rådgivningsfirmaet Arup på det sidste. Arups australske afdeling estimerede i 2008, hvilke trafikmængder, der kunne forventes på en ny betalingsvej i Brisbane i Australien.
Estimatet faldt ikke synderligt heldigt ud.
89.000 færre bilister end forudsagt
Ifølge avisen Financial Review mente Arups ingeniører, at betalingsmotorvejen til byens lufthavn ville blive brugt af 136.000 biler hver dag, når den åbnede. Efter et år ville trafikmængden være helt oppe på 186.000 om dagen.
Men da selskabet, der ejede betalingsvejen gik i betalingsstandsning efter syv måneder, var der faktisk kun 47.000 bilister per dag.
Krævede 11. mia. kr
Afstanden mellem de estimerede og de realiserede trafikmængder fik fallitboets kuratorer til at lægge sag an mod rådgiveren. Ikke fordi prognoserne var forkerte - men fordi de antagelser, som Arup havde baseret dem på, var helt hen i vejret.
Læs også: Verdens første sagsanlæg mod optimistisk trafikprognosemager
Investorerne krævede tab på knap 11 mia. kr. dækket, men Arup forsøgte at gøre gældende, at de havde en ansvarsbegrænsning på 48 mio. kr. Investorerne mente imidlertid, at der var tale om så grove fejl og uansvarlighed, at ansvarsbegrænsningen skulle tilsidesættes.
Ingeniør erkender absurde fejl
I oktober mødtes parterne så i en retssal i Australien. Her skulle Gerard Cavanagh, der var ansvarlig for trafikmodellen for betalingsvejen, forklare, hvorfor Arup eksempelvis havde antaget, at bilisterne ville værdisætte betalingsvejen højere end byens øvrige - gratis - veje, fordi de kunne betale elektronisk for passagen.
»Jeres model troede, at betalingsvejen var billigere, fordi opkrævningen foregik elektronisk, gjorde den ikke?,« spurgte en af advokaterne, Garry Rich.
»Det er fuldstændig absurd, er det ikke, hr?« fortsatte han
»Jo,« svarede Gerard Cavanagh ifølge Financial Review til begge spørgsmål.
Læs også: Overoptimistiske trafikprognoser koster rådgivere milliarder
Han kunne også bekræfte, at en uafhængig forsker, som Arup havde hyret til at hjælpe sig med modellen, havde advaret om, at antagelserne ville give misvisende resultater. Alligevel havde Arup forsøgt at få ham til at godkende modellen.
Betaler mindst 480 mio. kr
Efter Gerard Cavanaghs vidneudsagn droppede Arup ifølge Financial Review sin juridiske påstand om, at rådgivningsfirmaet havde et fornuftigt udgangspunkt for sine forudsigelser.
I stedet har rådgivningsfirmaet nu indgået et forlig, der ifølge avisen indebærer, at Arup betaler ‘mindst 480 mio. kr.’
De endelige beløb og detaljerne i aftalen er endnu ikke offentliggjort.
