Armeringen under afspærret rutebilstation er korroderet helt væk

Det afspærrede område af Aarhus Rutebilstation. Illustration: Midttrafik

Det var tørvejr i torsdag i sidste uge. Alligevel var der vandpytter flere steder på gulvet i parkeringskælderen under Aarhus Rutebilstation, da ingeniører fra rådgiverfirmaet Orbicon inspicerede den.

Ingeniørerne var kaldt til stedet af Aarhus Kommune, som havde fået klager over, at betondækket over kælderen var så utæt, at der løb vand ned til de parkerede biler. Det var ikke noget nyt problem, for ingeniørerne konstaterede, at der flere steder i loftet var ophængt »interimistiske tagrendeafløb for at lede vand væk fra bilerne«.

Beskrivelsen er at finde i den rapport, som Orbicon allerede samme dag sendte til kommunen, og som førte frem påbuddet om at afspærre både parkeringskælderen og en del af rutebilstationen. Det skete dog først tirsdag aften, efter at kommunens medarbejdere havde mødtes med ingeniørerne nede i parkeringskælderen.

Læs også: Aarhus Rutebilstation afspærret: Betondæk i fare for at styrte sammen

Orbicon har hverken haft adgang til tegninger, tilstandsvurderinger eller til at foretage yderligere, destruktive undersøgelser. Men det viste sig heller ikke at være nødvendigt for at anbefale omgående at afspærre kælderen og arealet oven på betondækket.

Al hovedarmeringen korroderet væk

Ét er nødløsningen med tagrender og de forsøg, som tidligere har været gjort på tætne dækket med stål- og glastrapez-plader, og at træbetonplader, som udgjorde forskallingen ved støbningen tilbage i 1954, stadig skygger for en del af konstruktionen.

Noget helt andet, hvad Orbicon rent faktisk så på et enkelt, synligt område af dækket.

»Al hovedarmeringen er korroderet væk, og med mindre der er tale om helt usædvanlige, konstruktive opbygninger over den synlige konstruktion, har det konkrete område ikke længere en normal bæreevne, der er baseret på en sammenhæng mellem beton og armering,« står der i notatet, som kommunen fik.

»Dermed er den aktuelle bæreevne kun baseret på et tilbageværende, uarmeret tværsnit og sandsynligvis i sammenhæng med de overlæggende materialer helt oppe oversiden af hhv. fliser og asfalt på busarealet,« fortsætter Orbicon.

Uforsvarligt at benytte p-kælderen

Dernæst understreger de, at man ikke ud fra den visuelle inspektion kan vurdere, hvorvidt konstruktionen er tilstrækkeligt understøttet.

»Det ændrer dog ikke ved, at det virker uforsvarligt at benytte p-kælderen, indtil der er foretaget yderligere undersøgelser, der kan dokumentere, om konstruktionen fortsat kan opretholde den nødvendige bæreevne.«

Konklusionen læser Katarina Nyborg, chef for afdelingen for ejendomme i Aarhus Kommune, op. Det var hendes medarbejdere, som var med ingeniørerne fra Orbicon nede i kælderen i går og kom hjem med beslutningen om straks at afspærre både under og over betondækket.

Nu sætter Aarhus Kommune yderligere undersøgelser i gang.

Hovrdan skal de undersøgelse foregå, hvis det er farligt at opholde sig i p-kælderen?

»Det er hele den metodiske afklaring, der skal foregå nu. Hvordan skal det gribes an, hvad kan vi gøre, hvad skal der til. Vi har valgt at handle, inden vi har hele afdækningen,« siger Katarina Nyborg.

Det kan man godt forstå med de formuleringer, du har læst op. Det er lidt sværere at forstå, hvorfor det er kommet sådan bag på jer, at det står så galt til, når konstruktionen er fra 1954.

»Det kommer heller ikke bag på os, at det er en ringe konstruktion. Men man har haft en rapport fra 2010, hvor man har tolket, at kørsel på dækket ikke var risikobetonet. Med baggrund i det har man ikke skredet til en udbedring.«

Hun henviser til, at Rambøll i 2010 foretog en vurdering af p-kælderens tilstand, som altså ikke gav kommunen anledning til at reagere. Kommunen har selv stået som ejer af kælderen siden 2005, hvor den blev overtaget på grund af en tilbagefaldsklausul.

Årene gik, uden at udviklingsplanerne blev ført ud i livet

Desuden fremhæver Katarina Nyborg, at rutebilstationen ligger i et byudviklingsområde.

»Der har været udviklingsplaner endda før 2010, og der kommer hele tiden planer for området. Så man har ikke villet ombygge eller reetablere en kælder, hvis der skulle ske noget andet. Det forhold har været med i de betragtninger, og det har nok betydet, at årene er gået,« forklarer hun.

Der ligger endnu ikke en færdig plan for området, men Aarhus Kommune har ifølge ejendomschefen netop besluttet at fremsætte en samlet plan for området fra rutebilstationen op til banegraven, som i forvejen skal overdækkes.

Læsere, som måtte ligge inde med yderligere viden om p-kælderen og betondækkets konstruktion, er mere end velkomne til at bidrage til debatten under artiklen.

Emner : Beton
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Endnu en gang er vi tilsyneladende blevet reddet af "dansker-held". Jeg håber, at rapporten en gang bliver tilgængelig i en eller anden form, for jeg synes, at uddraget er lidt underspillet.

Hvis man visuelt kan konstatere at hovedarmeringen er væk, så er der helt, galopperende skader i den kælder, og samtlige borgere og ansvarlige skal prise sig evigt lykkelige for, at der ikke pludseligt er havnet en bus i kælderen.

Normalt skal hovedarmeringen være dækket af et lag af beton, hvorfor man må konkludere, at det såkaldte dæklag er skallet af.

Jeg ved, hvad Staten gør mht. broen hvad angår inspektion og vedligeholdelse, men er der nogen, der ved hvad man er forpligtet til, som "bygnings"-ejer? er der nogle lovkrav til regelmæssig inspektion?

  • 8
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten