Arktisk paradis skæmmes af 'chokoladefabrikker'

Grønland har sine egne, helt specielle tulipanmarker og chokoladefabrikker. De malende udtryk dækker over en virkelighed, som ikke bliver vist frem for turisterne i det arktiske paradis.

En stor del af Grønlands mindre bebyggelser har hverken kloak eller andre drænmuligheder. De opsamler derfor indholdet af deres toiletter i poser, som bliver afhentet af renovationsmedarbejdere, i daglig tale natholdet.

De fleste steder bliver afføringen ledt ud i vandet enten i særligt indrettede skure eller gennem slisker på grønlændernes lossepladser, dumpen. Her efterlader afføringen et sort spor. Disse steder har grønlænderne deres eget ironiske udtryk for, chokoladefabrikken.

Læs også: Sådan ser der ud på Grønlands lossepladser

Tulipanmarker opstår derimod, hvor tømningen af afføringsposerne ikke virker. Poserne, der nogle steder er karakteristisk gule, bliver ganske enkelt smidt på fjeldet. På afstand har stedet en vis lighed med de gule blomster, men tættere på er der ingen tvivl om det uhumske indhold.

Et stort hygiejneproblem

»Det er et stort hygiejneproblem, at der nogle steder stadig er natrenovation, som der ikke bliver taget fornuftigt hånd om,« siger projektkonsulent Zenica Gosvig Larsen fra De Grønlandske Kommuners Landsforening.

Hun tilføjer, at nogle af de steder, hvor afføringen når ud i havet med det samme, ligger der stadig tømte poser og flyder.

Det er ikke realistisk at anlægge kloakker alle steder i Grønland, men Grønlands landslæge, Flemming Kleist Stenz, er ikke alt for bekymret.

»Det fungerer ikke lige godt alle steder, men hvis medarbejderne får de vaccinationer, de skal have, og de benytter handsker og arbejdstøj, er der ingen udpræget sundhedsrisiko forbundet med det,« siger han

»Grønland bliver nødt til at modernisere sin affaldshåndtering. Jeg er mest interesseret i, at udviklingen går den rigtige vej. Økonomien er begrænset, og hvis du ser på andre områder som børnedødelighed og rygning, er Grønland også 20-30 år efter Danmark,« tilføjer landslægen.