Arktisk is har nydt godt af kold sommer
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Arktisk is har nydt godt af kold sommer

Billedet viser Zachariae-isgletsjeren i Nordøstgrønland den 29. august 2017. Illustration: NASA/LVIS TEAM

Mens køligt sommervejr er årsag til beklagelse herhjemme, er det godt nyt i de arktiske egne. Havisen ved Arktis har nemlig fået en hjælpende hånd af årets dårlige sommervejr med kun lidt sol.

I efteråret 2016 konkluderede klimaforskerne på DMI, at havisen ville komme svækket ind i smeltesæsonen i foråret 2017 på den nordlige halvkugle.

Heldigvis blev sommeren relativt kold, præget af mindre lavtryk med kold kerne, og koldt vejr har hersket over isen, så mindre havis end sædvanligt er smeltet bort. Det konstaterer DMI.

En stakket frist

Men der mangler stadig store mængder is, og flere steder er havtemperaturen varmere end normalt. For eksempel er der op imod 10 grader varmere i det østsibirske hav end sædvanligt.

Læs også: Dyster klimarapport: Afsmeltningen af indlandsisen syvdoblet på 22 år

Selv om Solen nu står lavt i horisonten over Nordpolen, vil havisen derfor fortsat smelte et par uger endnu.

»Vi har en situation, der meget ligner den fra 2016. Også her var vandtemperaturen høj, og der var mere åbent vand end normalt. Hvis det gentager sig i år, og det ser det ud til, så får vi igen en hæmmet og langsom tilvækst af isen igennem efteråret og går ind i 2018 med en svækket og sårbar is,« siger isforsker Rasmus Tonboe ifølge pressemeddelelsen fra DMI.

Isen reflekterer mere lys

Havisen er blandt andet vigtig for klodens klima på grund af albedo-effekten. Det vil sige, hvor meget sollys isen reflekterer tilbage til verdensrummet, så lyset ikke kan påvirke Jordens temperatur så meget.

Læs også: Global nedkøling: Vandpumper i Arktis eller førerløse skibe med kunstige skyer?

Når havisen smelter, reflekterer det mørke havvand kun lidt sollys, og i stedet stiger temperaturen i havet, så endnu mere is smelter bort.

Klimamodeller tyder fortsat på, at Arktis midt i det århundrede er helt isfri om sommeren.

At den globale opvarmning samtidigt skaber mere is i Arktis og orkaner i Sydatlanten. Det er rart at have en populær forklaring klar, der passer til alle situationer.

  • 3
  • 10

Det er rart at have en populær forklaring klar, der passer til alle situationer.

Den er sådan set meget simpel at forstå:

Når atmosfæren og verdenshavene tilføres mere energi stiger temperaturen og derfor kommer der mere vanddamp i atmosfæren.

Tæt på ækvator er mere vanddamp i atmosfæren mere energi til rådighed for hurricanes og tyfoner.

Tæt på polerne er mere vanddamp i atmosfæren mere vand der kan komme ned som nedbør.

  • 10
  • 3