Arktisk ingeniøruddannelse med vokseværk
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Arktisk ingeniøruddannelse med vokseværk

Center for Arktisk Teknologi i Sisimiut flyttede til sine nye lokaler 12. august. Bygningen husede tidligere Sprogcentret. Illustration: Martine Lind Krebs

Højt oppe på en klippeknold med udsigt ned over Sisimiuts havneområde er Center for Arktisk Teknologi, i folkemunde Artek, netop rykket ind i sit nye domicil. Og med bygningens forskudte niveauer, skæve vinkler og mange små vinduer er der ikke noget at sige til, at de studerende og medarbejderne har givet deres nye hus kælenavnet Prinsesseslottet.

På skolen i Sisimiut, der ligger på Grønlands vestkyst ca. 300 km nord for Nuuk, går omkring 50 ingeniørstuderende på den fireårige ingeniør­uddannelse for ingeniør­arbejde under arktiske forhold.

Uddannelsen er et samarbejde mellem Grønlands tekniske skole, KTI, og DTU. De studerende kan vælge mellem fem specialer: byggeri, installation, miljø, anlæg og planlægning.

Sisimiut, Lyngby og Ballerup

De første tre semestre foregår i Sisimiut, herefter følger to semestre på DTU i Lyngby og Ballerup, et semesters praktik og til sidst to semestre tilbage i Sisimiut.

Før snoren 12. august blev klippet over til de nye lokaler, var Artek placeret på KTI sammen med andre tekniske uddannelser i Sisimiut, men her var rammerne blevet for snævre. I de nye lokaler er der plads nok til, at skolen kan vokse de kommende år.

»Artek er vigtig for DTU, fordi vi med Artek kan være med til at gøre en forskel for det grønlandske samfund. Men med Artek får DTU også mulighed for at beskæftige sig med faglige udfordringer, der er af grundlæggende interesse for faget, så det er både DTU og Grønland, der har glæde af Artek,« siger centerleder Niels-Jørgen Aagaard, der også er institutdirektør på DTU Byg.

International hub

Ud over diplomuddannelsen kan man på Artek også tage en international kandidatuddannelse i cold climate engineering, og som noget nyt udbyder uddannelsen et arktisk semester, som alle DTU-studerende kan tage, og som også tiltrækker andre internationale studerende.

Men ambitionerne stopper ikke der. I samarbejde med selvstyret arbejder DTU på at få oprettet et nyt teknisk universitetscenter i Sisimiut i et nyopført campus, der skal stå færdigt i 2025.

»Vi kalder det Vision 125, fordi målet er at optage 125 studerende om året – det vil være en femdobling fra det nuværende niveau. Men den egentlige mission er at skabe et internationalt samlingssted – en hub – for teknisk videnskab i Arktis,« siger Niels-Jørgen Aagaard.

De første skridt til det nye universitet er allerede taget. I september 2019 åbner der efter planen to nye uddannelser på Artek: en diplomuddannelse i fiskeriteknologi og en kandidatuddannelse i mineral ressource management.

Selvforsynende med ingeniører

Grønland kæmper – og har gjort det i årevis – mod et omfattende uddannelsesefterslæb. Målet er, at 70 procent af de elever, der blev færdige med folkeskolen i 2015, skal have nået en erhvervskompetencegivende uddannelse, inden de fylder 35 år, som det hedder i Grønlands uddannelsesstrategi fra 2015.

Men i 2015 havde kun 58 procent af de 35-årige en uddannelse over folkeskoleniveau, så der er et stykke vej endnu.

Derfor er Artek en af de uddannelser i Grønland, som man er rigtig stolte af. Siden uddannelsen åbnede i 2000, er der blevet uddannet omkring 90 ingeniører, hvoraf mellem en tredjedel og halvdelen er grønlandske.

»Vi kan se, at stort set alle de grønlandske færdiguddannede ingeniører fra Artek vender tilbage for at arbejde i Grønland. Vi håber, at vi om 10-15 år er selvforsynende med ingeniører i Grønland,« siger Laust Løgstrup, som er vicekommunaldirektør i kommunen Qeqqata Kommunia, hvor Sisimiut er hoved­byen.

»Uddannede ingeniører fra Artek kan blive til hjørnesten i Grønlands erhvervsliv, som er med til at skabe værdier i samfundet. Vi kan allerede mærke nu, at vi møder kandidater fra Artek, når vi kommer ud til firmaer i Grønland,« siger Niels- Jørgen Aagaard.

Optaget af studerende på diplomuddannelsen i arktisk teknologi plejer at ligge på omkring 25 studerende. Men i år er noget slået fejl, og den nye årgang er kun på 13 studerende. Derfor er der også ærgrelse at spore hos Niels-Jørgen Aagaard:

»Det er en markant nedgang, og jeg ville ønske, jeg kendte grunden. Men det er klart, at vi skal gøre noget for at finde den udløsende faktor og gøre noget bedre.«