Arkitekter: Byg en helt ny lagune-by, der sikrer København mod stormflod
Københavns Kommune undersøger for tiden løsninger til en fremtidig stormflodssikring af inderhavnen. I et ambitiøst idéoplæg foreslår tegnestuen Polyform at slå tre fluer med ét smæk: En kunstig anlagt lagune-by rundt om København vil på én gang imødegå havstigning, befolkningsvækst og fremtidens mobilitetsproblem.
Det kan lyde som et halvskørt Dubai-påfund, men bygger ifølge tegnestuen på traditionelle københavnske principper.
»Det er faktisk ganske enkelt. Vi kan videreudvikle København, som man altid har gjort det, ved at anlægge kunstige holme. Store dele af indre København og Christianshavn er bygget på menneskeskabte holme. Det er også på sådanne arealer, at den nye bydel i Københavns Nordhavn er under udvikling, og her får de gamle kunstige holme selskab af en række helt nye kunstige holme, hvor der skal bygges boliger,« lyder det fra Jonas Sangberg og Thomas Kock, der begge er arkitekter hos Polyform.
Med idéoplægget håber arkitekterne at bidrage til fremtidige løsningsforslag for Københavns kystsikring og videre byudvikling.
Hvis idéen bliver realiseret, vil det markant ændre Københavns geografi og vandmiljø. Ved at udnytte overskudsjorden fra kommende års byggeprojekter andre steder i byen er det muligt at anlægge et længere dige- og sluseanlæg fra Nordhavn via fæstningsøen Trekroner ned langs Amagers østkyst til lufthavnen og derfra syd om Amager til Avedøre Holme.
Med nye sluser og stormflodsporte vil holmene kunne lukke helt af for inderhavnen i tilfælde af stormflod. Præcis som man i dag kender det fra Venedig og Thames Barrier i London.
De nye, østlige holme vil samtidig bringe ny jord i spil til fremtidig byudvikling. København oplever for tiden en rekordstor tilflytning. Hver måned kommer hele 1.000 nye indbyggere til. Selv i international sammenhæng er det et markant tal for en by på Københavns størrelse.
Trods igangværende byudviklingsprojekter i Sydhavn, Nordhavn, Carlsberg og Ørestad kommer hovedstaden på et tidspunkt til at mangle byggegrunde. Den nye ø-bydel kan naturligt integreres med andre udviklingsprojekter langs Øresundskysten og ifølge Polyform endda bidrage positivt til dyreliv på de lavtliggende marskenge langs den nye kyst.
Læs også: Leder: Danmarks sikring mod stormflod sejler
Tegnestuen foreslår desuden at anlægge en helt ny ringvej til biltrafik og metro på de nye holme. Da den bygges på jord, vil anlægsprisen være billigere end den havnetunnel til 27 milliarder kr., som kommunen har overvejet. Sammen med overskudsjord fra andre byggeprojekter vil prisen på det voluminøse projekt kunne holdes nede.
»Etableringen af holme, øer, dæmninger og porte kan sammentænkes med ny infrastruktur, som i stedet for kostbare borede metroer og havnetunnel kan udformes som billigere anlæg over jorden på holmene. Derved vil vi kunne løse disse udfordringer samtidig med klimasikringen og spare rigtigt, rigtigt mange penge«, fortæller de to arkitekter.
Læs også: Dæmninger til 2-3 milliarder beskytter billigst københavnerne mod stormflod
Kommunens fremtidige stormflodsstrategi ligger i forvejen op til en ydre sikring af inderhavnen mod Øresund. Denne mere moderate løsning peger ligeledes på dæmninger med sluseporte, som kan hæves i tilfælde af stormflod i den nordlige og sydlige del af Københavns Havn.
Der er endnu ikke truffet politiske beslutninger om stormflodssikringen, som blev yderligere aktualiseret af orkanen Bodil i december 2013. Dengang steg inderhavnens vandstand med 170 cm, hvilket var tæt på at ramme beboerne på Christianshavn og i Sydhavnen. Med fremtidens højere vandstande og ustabile vejr, får en sådan stigning voldsomme konsekvenser.
