Arkæologer finder rigmand og slave i Pompejis vulkanaske

Illustration: Det italienske kulturministerium / Screenshot

Arkæologer har fundet velbevarede rester fra to mænd, som blev dræbt, da vulkanen Vesuv for næsten 2000 år siden gik i udbrud og udslettede den antikke, romerske by Pompeji.

Det oplyser det italienske kulturministerium.

Et af ofrene for vulkanudbruddet vurderes at være en mand af høj status, som døde i en alder af 30-40 år. Han havde stadig spor af sin uldkappe under halsen.

Den anden mand var sandsynligvis 18-23 år var klædt i tunika. Flere af hans ryghvirvler var knust, hvilket tyder på, at han var slave, der udførte hårdt arbejde.

Resterne af de to mænd, som lå på ryggen, blev fundet i et underjordisk kammer under to meter aske omkring 700 meter nordvest fra Pompejis centrum.

Læs også: Romersk by ‘udgravet’ i 3D – helt uden skovle

Fundet blev gjort i Civita Giuliana, der ligger ved et område med en stor oldstidsvilla, hvor der allerede er gjort flere arkæologiske fund.

Mændenes tænder og knogler var velbevarede, men deres bløde væv var forsvundet. Det hulrum blev derfor fyldt ud med gips for at vise omridset af de to mænds kroppe.

Ifølge professor Massimo Osanna, der er direktør for Pompejis arkæologiske område, kan de to ofre have søgt tilflugt, da de blev opslugt af dødelige skyer af aske, sten og giftige gasser.

Oldtidsbyen Pompeji lå omkring 23 kilometer sydøst for Napoli og havde omkring 13.000 indbyggere. I år 79 gik vulkanen Vesuv i udbrud og begravede byen i aske.