Århus tjekker haller for asbest og mineraluld

Billederne af børn der spillede håndbold i en sportshal, mens sundhedsfarligt støv dryssede ned fra fritlagt mineraluld og knækkede eternitplader i loftet, har fået Århus Kommune til at sætte en større undersøgelse i gang.

Kommunen vil finde ud af, om der er lignende problemer i de flere hundrede sportshaller, gymnastiksale og institutioner. Det skriver Århus Stiftstidende.

Søndag viste DR, hvordan børn i Skanderborg Kommune spillede håndbold i en hal, hvor asbest- og mineraluldsfibre dryssede ned fra loftet, hver gang en bold ramte. En lungelæge kritiserede kommunen for ikke at gøre noget ved problemet, selvom den havde fået et påbud om at afdække mineralulden i loftet.

Støv fra mineraluld kan medfører bronkitis og lungesygdomme, mens indånding af asbestfibre kan give lungesygdommen asbestose, lungekræft og lungehindekræft.

I Århus Kommune er en hal blevet lukket for undervisning på grund af en mistanke om, at støv fra loftets isolering af mineraluld kan drysse ned gennem nogle knækkede tagplader, og nu vil Århus, Skanderborg og Syddjurs kommuner undersøge samtlige sportshaller, gymnastiksale og institutioner.

Hos Sport og Fritid i Århus, der har ansvaret for idrætsanlæg og fritidsfaciliteter, som ikke ligger i forbindelse med en skoler, tvivler bygningschef Niels Poulsen på, at Århus har problemer med asbest og mineraluld. Alligevel vil samtlige 100 anlæg nu blive gennemgået.

»Vi fik ryddet godt op efter de store asbest- og karlitsager, så det vil overraske mig meget, hvis der er noget at komme efter,« siger Niels Poulsen til Århus Stiftstidende.