Århus-ingeniører isolerer kræftstamceller for første gang

Århus-ingeniører isolerer kræftstamceller for første gang

Ved hjælp af antistoffer kan forskere fra Aarhus School of Engineering for første gang i verden isolere de farlige kræftstamceller. Perspektiverne er større viden om kræft og bedre behandling.

En ny teknik gør det muligt for første gang at isolere de farlige kræftstamceller. Det kan give større viden om kræft og bedre behandling. Det er forskere ved Aarhus School of Engineering, der har udviklet den nye metode.

»Vi kan nu som de første i verden isolere kræftstamcellerne, tage dem ud i laboratoriet, undersøge dem og udpege nye biomarkører, der kan bruges i den kliniske udredning og behandlingsplanlægning. Det giver os helt nye muligheder for at skaffe viden om sygdommen,« forklarer lektor ved Aarhus School of Engineering, Peter Kristensen, som igennem flere år har stået i spidsen for udviklingen af teknologien.

Kræftstamceller er de farligste, men de udgør kun en lille procentdel af mange tusinde kræftceller og kan derfor nemt overses, men med den nye metode kan forskerne identificere de ondartede celler meget præcist.

Peter Kristensen står bag udviklingen af den nye metode. Foto: Aarhus School of Engineering

Forskernes nye metode er baseret på den såkaldte phage display teknologi, der gør det muligt at lave kunstige antistoffer, der binder sig til overfladeproteiner, der er specifikke for kræftstamcellerne, og det gør det muligt at selektere dem fra de tusindvis af andre celler.

Hurtigere behandling

Peter Kristensen vurderer, at den nye enkeltcelle selektionsmetode vil få stor betydning for både diagnosticering og behandling af kræft i fremtiden, for det er kræftstamcellerne, der er farligst, da de kan vokse ind i blodbanen og sprede sig.

De deler sig også langsommere end andre celler og er derfor svære at ramme med traditionelle behandlingsformer som kemoterapi og strålebehandling.

»Når vi kan isolere kræftstamcellen, kan vi også se, hvordan den adskiller sig fra andre celler, og hvordan den opfører sig. Det betyder, at vi får adgang til helt ny viden om sygdommen. Og det bliver afgørende for, at lægerne kan behandle patienter langt mere effektivt og præcist og på et tidligt stadium i sygdomsforløbet,« siger Peter Kristensen.

Den nye kan også bruges til at isolere antistoffer, der binder til andre sjældne celler i blodet som for eksempel cirkulerende fosterceller i moderens blod.

Forskernes resultater er netop blevet publiceret i tidsskriftet Nature Protocols.

Dokumentation

Se artiklen i Nature Protocols her.

Kommentarer (0)