Århus-firma vil få tøj og gardiner til at lyse med OLED

Uviklingsfirmaet Ohmatex i Århus får en lille, men vigtig rolle i et nyt EU-forskningsprojekt, der skal udvikle intelligente, lysende tekstiler.

Projektet PLACE-it skal udnytte de nyeste teknologier inden for LED og OLED til at skabe bløde, fleksible stoffer, der også er effektive lyskilder. Konnektoren til de nye stoffer skal Ohmatex udvikle. PLACE-it står for Platform for Large Area Comfortable Electronics by Integration og projektet har i alt 12 partnere og ledes af Philips Research i Eindhoven, Holland.

De nye materialer kan eksempelvis få gardiner til at efterligne almindeligt dagslys og gøre børnetøj mere trafiksikkert om vinteren. Direktør Christian Dalsgaard fra Ohmatex forventer dog, at de første anvendelser bliver til medicinske formål - eksempelvis til lysterapi, hvor spædbørn i kuvøser indsvøbes i lysende stoffer.

Lysende tekstiler kan bruges til lysterapi til spædbørn. (Foto: Philips Research). Illustration: Philips Research.

Nuværende konnektorer er store og klodsede
Den fleksible konnektor skal give batteritilførsel og intelligent styring til de nye materialer. Af den samlede EU-kontrakt på 80 millioner kroner går de to millioner kroner til Ohmatex.

»De nuværende konnektorer til fleksibel elektronik er store og klodsede og vil være helt upraktiske til lysende tekstiler,« siger Christian Dalsgaard, der regner med at kunne patentere den nye konnektor. Han forklarer, at det er via sit netværksarbejde, at han har skaffet Ohmatex med fem medarbejdere med i projektet.

»Vi har været i gang siden 2004 og har erfaring inden for området, men det spiller nok også ind, at jeg har været udpeget som EU-ekspert og derved har et stort netværk,« siger Christian Dalsgaard. Han henviser til, at Ohmatex på lignende vis er kommet med i et projekt for den europæiske rumfartsorganisation ESA, der skal udvikle en strømpe, der måler astronauters muskelaktivitet under længerevarende ophold i rummet.

Det var vakt også vakt opmærksomhed i Videnskabsministeriet, at Ohmatex har fået plads i EU-projektet, hvor det glæder videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen, at mindre danske virksomheder med succes kan indgå i netværk med store europæiske koncerner.

PLACE-it løber de næste tre et halv år, og udover de 80 millioner kroner fra EU putter partnerne yderligere 41 millioner kroner i projektet.

Dokumentation

Projektets website

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når solen skinner, er man ofte nødt til at trække gardinerne for af hensyn til bl.a. skærme. Men samtidig må man så tænde punktbelysningen (f.eks. skrivebordslampen), for stadig at kunne se sine papirer.

Jeg har aldrig set noget projekt, der har forsøgt at håndtere denne udfordring, på trods af at energifordelen ved ikke at skulle tænde lys må være indlysende for enhver.

Da lyslederne blev almindelige, håbede jeg at den teknologi kunne løse problemet, men ak....

MVH Jan - der gerne vil spare på energien

 • 0
 • 0

... Jeg har aldrig set noget projekt, der har forsøgt at håndtere denne udfordring, på trods af at energifordelen ved ikke at skulle tænde lys må være indlysende for enhver.

Da lyslederne blev almindelige, håbede jeg at den teknologi kunne løse problemet, men ak....

Jeg har set op til flere... For et på år siden var der en udstilling på AROS - En ung kvinde fra Japan, der lavede alle mulige former for kunst, kan desværre ikke huske navnet... men, som en lille sidegevinst til hendes udstilling var der også en af hendes fars opfindelser: Dagslys i kælderen! en lysfanger på taget, der fulgte solen hele dagen... lystet blev herfra ført med lysledere til klæderen... rigtig fin installation.

Jeg har også set betonvæge med lysledere! så lyset bliver ført til den anden side af muren!

Jeg tror der findes en masse af dette (er jo ikke særligt svært at lave!)... der er bare ikke nogle der gider at bruge det...

/Peter

 • 0
 • 0

@Peter

Ja, især den sidste har jeg også set, men de løser ikke direkte den udfordring, de fleste af os kender:

Når solen skinner - især når den står lavt som nu i marts - er man nød til at dæmpe lysindfaldet for at kunne se noget på sin skærm, for ikke at blive blændet mm. Samtidig er vi nødt til at tænde punktbelysning på vort skrivebord for at kunne se diverse papirer.

Det projekt, jeg efterlyser, skal altså kunne:

1: Dæmpe lysindfald trinløst 2: SAMTIDIG med at det skal hæve punktbelysningen, der skal kunne justeres individuelt 3: Og alt sammen ved anvendelse af 0-energi (F.eks. sollys, solceller i markiser osv)

I teorien er det måske let at lave, og teknologien eksisterer såvidt jeg ved, men jeg har ikke set en samlet løsning, der f.eks. kunne dække en hel kontorbygning.

MVH Jan

 • 0
 • 0

@Svend Andersen: Tak for links, der netop er til en udbyder, der ikke løser hele opgaven, men kun en del af den. De løser ikke lysdæmpningsopgaven.

@Michael Coene: Tak for linket. Jeg kan ikke sådan lige se beskrivelsen af det, du fortæller om, men det lyder netop som det, jeg efterlyser - til almindeligt kontorbrug.

MVH Jan - der lige har måttet trække gardinet ned for solen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten