Argentinske læger om zika-alarm: Fødselsdefekt kan skyldes gift tilsat drikkevandet

Gift tilsat drikkevandet for at bekæmpe myggelarver kan være skyld i de mange tilfælde af fødselsdefekter hos nyfødte, der ellers er blevet tilskrevet zika-virus, mener en gruppe læger fra Argentina.

Lægerne peger på, at det primært er Brasilien, der har haft problemer med, at børn bliver født med sygdommen mikrocefali, der fører til udvikling af et lille hoved hos den ramte, fremgår det af en rapport, som er koordineret af dr. Medardo Avila Vazquez, som er ansat ved universitetshospital i den argentinske by Cordoba.

Det har henledt lægernes opmærksomhed på larvegiften pyriproxyfen, som siden 2014 er blevet tilsat drikkevandet i Brasiliens stærkt myggeplagede områder for bl.a. at blive myggene kvit, fremgår det af lægernes rapport.

Den finte bruger man ikke i f.eks. Colombia, og selv om 2.100 gravide kvinder i landet er blevet testet positive for zika-virus, har ikke et eneste af fostrene vist tegn på mikrocefali, skriver bl.a. The Washington Post. Amerikanske læger siger dog i den forbindelse, at de lige vil se tiden an, da sygdommen ofte først viser sig sent i graviditeten, eller efter at barnet er født.

Men ifølge de argentinske læger forstærker sygdommens foreløbige fravær i Colombia argumentet for, at det er værd at se nærmere på gift i vandet som årsag.

Læs også: WHO: Zika-virus er en global trussel

Giften er angiveligt tilført vandet i Brasilien i de seneste 18 måneder, mens zika-virussen har været kendt længe før, fødselsdefekterne kom til. Og før da blev ingen syge af virussen, siger de argentinske læger.

Når lægernes udsagn er kontroversiel, skyldes det, at det strider mod WHO’s anbefalinger. Verdenssundhedsorganisationen skulle netop have anbefalet brugen af pyriproxyfen for at komme myggeplagen til livs.

Lægerne argumenterer, at mennesket har 60 procent af sine gener tilfælles med netop Aedes-myggen, som giften skal ramme, og at menneskefostret på linje med myggen går igennem nogle af de faser, som giften skal forhindre i at ske i myggelarven.

De mener derfor, at myndighederne var lidt for hurtige på aftrækkeren med at udpege zika-virus som synderen bag mikrocefali, og Monsantos 'strategiske partner' Sumitomo Chemical lidt for hurtigt til at finde en løsning på myggeproblemet.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lige nu sprøjter man overalt i Brasilien. Formentlig med netop pyroproxyfen. Godt fanget af de argentinske læger. Resultatet passer vældigt godt!

Mon ikke de 25000 tilfælde af microcephali i USA hidrører fra insektbekæmpelsesmidler? Jeg aner en større erstatningssag mod Monsanto.

Nu må al den kemi i maden og vandet stoppes.

 • 34
 • 1

Snakker vi om Pyriproxyfen? Pyri, ikke pyro...

Kemikeren ville gerne at det omtalte stof staves rigtigt :)

 • 9
 • 0

Pyriproxyfen is manufactured by Sumitomo Chemical, a Japanese "strategic partner" of Monsanto.

Det nye er så, at giftdebatten har ført til offentliggørelse af andre resultater fra bl.a. fransk polynesien. Verden må vente på forskningsresultaterne. Men påfaldende er det, at disse gifte modvirker vækst af nervevæv.

Man er i mine øjne under alle omstændigheder ganske forskruet, hvis man hælder pesticid i drikkevandet.

 • 9
 • 0

Agent orange kunne man også drikke uden bivirkninger...

I danmark forhandles Pyriproxyfen som indholdsstof i Admiral 10 EC som insektmiddel til drivhuse. Det er interresannt at læse databladet i middeldatabasen, produktet er et hormonpræparat og der er "Fare for kroniske bivirkninger" - hvordan har man fået den fikse ide at hælde det i drikkevandet må stå hen i det uvisse. Et eller sted burde vi efterhånden have en hvis skepsis omkring stoffer som påvirker en dyregruppe - måske de også kan have uheldige virkninger på andre grupper, fx. mennesker? Mærkelig verden vi lever i....

 • 17
 • 0

Du har evig ret, det virker som om WHO har et troværdighedsproblem. "WHO's eksperter har tjekket de data, som de har fået af producenten" skriver Politiken... Hvornår i verdenshistorien har det været en god ide? - "som at sætte ulven til at vogte høns" sagde vi da jeg var barn. Er WHO så bundløst naive at de forestiller sig at en producent af et meget dyrt middel som Pyriproxyfen har nogen som helst interesse i at finde bivirkninger hos andre dyregrupper end de insekter man vil udrydde?

 • 8
 • 2

Ifølge wiki har sygdommen været kendt siden 1947 med "mild symptoms", men så står der: "As of February 2016, there is evidence that Zika fever in pregnant women can cause abnormal brain development in their fetuses ... " Det tyder jo på en eller anden pludselig ændring, og om det kunne være i indholdet af sprøjtegiften eller strategien for at bruge den, burde vel forholdsvist hurtigt kunne bestemmes.

Der står intet om de argentinske lægers kommentarer på WHOs hjemmeside, - WHO begynder efterhånden at give associationer til FNs menneskerettighedsråd!

 • 4
 • 0

Her er en artikel, der afviser pesticidteorien.

http://www.iflscience.com/health-and-medic...

Regardless of the relationship with the much-hated biotech giant, there are scientific reasons as to why this theory isn’t plausible. Pyriproxyfen works by mimicking a hormone present in numerous insect pests, which has the effect of interfering with the process of metamorphosis and preventing them from reaching reproductive stages. As Dr. Ian Musgrave from the University of Adelaide points out to the Science Media Centre, this hormone isn’t present in vertebrates and thus has extremely low toxicity to mammals.

 • 2
 • 0

Vi troede også en gang at fx Ftalater var harmløse for mennesker, siden har det desværre vist sig ikke at være tilfældet. Vi omgiver os med rigtigt mange stoffer som vi, hånden på hjertet, ikke kender sideffekterne af. Personligt går jeg ind for forsigtighedprincippet, men det positive er at nu vil det helt sikkert blive undersøgt om der er en sammenhæng med netop dette stof og misdannelserne.

 • 4
 • 0

Fordi overalt i Sydamerika har husene en drikkevandstank på taget.

I byerne pumper man vand fra ledningsnettet op i tanken, så man altid har en kubikmeter eller to, når vandforsyningen svigter, uden for vandforsyningsområder opsamler man regnvand..

Vandtrykket fra den offentlige forsyning er nu ofte tilstrækkeligt til at fylde tanken. Vigtigere er, at en del af disse tanke ikke har låg, eller låget er ikke tætsluttende for myg.

Det er ikke kun i byerne; men overalt man bruger vandtanke - selvom man har egen brønd, bruges alligevel en vandtank, for at sikre sig adgang til rindende vand også ved stømafbrydelse.

 • 1
 • 0

Lægeorganisationens advarsler har nu fået mindst en brasiliansk kommune til at holde op med at sprøjte imod de myg, der bærer den meget omtalte Zika-virus, som er den hovedmistænkte årsag til de misdannede børn. Lægeorganisationen advarer specifikt imod stoffet pyriproxyfen, der har været brugt i stor stil for at begrænse antallet af Zika-bærende myg i Brasilien, men som også bruges i landbruget i lande som USA, Israel og Spanien. Stoffet har været brugt til at bekæmpe skadedyr i over 20 år.

Der er i forbindelse med pyriproxyfen en god og en dårlig nyhed: Den gode er, at stoffet er blevet anvendt under mange dyreforsøg, hvor man undersøgte dets mulige påvirkninger af fostre. Heldigvis har man først set fosterskader i dyrene, når dyrenes indtag af stoffet var helt ekstremt (svarende til at en gravid kvinde på 60 kilo spiste 18gram (!!!) af stoffet dagligt), og i den forbindelse har stoffet ikke været neurotoksisk (påvirket udvikling af hjerne/nervesystem, som de misdannede hoveder er symptom på). (Kilde: WHO Guidelines for Drinking-water Quality: Pyriproxyfen)

Desværre har advarslen fra lægeorganisationen fået mindst en brasiliansk kommune til at holde op med at bruge det til at bekæmpe de Zika-bærende myg. En beslutning der kan få enorme sundhedsmæssige konsekvenser, da Zika-virus som sagt tyder på at være hovedårsagen til de mange misdannede børn. Zikavirussen er nemlig fundet i både blod, hjerne og andre væv i aborterede fostre, hvilket betyder, at virussen er i stand til at krydse både moderkagen og blod-hjernebarrieren. (Kilde: CDC)

Desværre er denne slags udmeldinger et klassisk eksempel på, at interesseorganisationer og ideologiske bevægelser vil gå til ekstremer for at skyde skylden på netop den fjende, der er central i deres verdensbillede. I løbet af den sidste måned, hvor Zika-udbruddet og de misdannede børn i stor grad har fyldt forsiderne på såvel trykte som online medier har: - Økologiske interesseorganisationer beskyldt pesticider, - Anti-GMO interesseorganisationer beskyldt GMO, - Antivaccinebevægelsen beskyldt tdap-vaccinen. Der er heldigvis intet videnskabeligt grundlag for nogen af de tre beskyldninger.

For at eksemplificere insektgiftanklagen, svarer det til, at man i et spil Cluedo fastholder, at det er gartneren, som har arbejdet i huset i 20 år, der har dræbt Doktor Sort, og ikke den fremmede mand i huset, hvis fingeraftryk er overalt på liget.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten