Arbejdsgivere går uden om tværfaglige kandidater

Plus3. november 2020 kl. 12:249
Arbejdsgivere går uden om tværfaglige kandidater
Når eksamen er overstået, er risikoen for at ende i en arbejdsløshedskø væsentlig højere for teknisk videnskabelige kandidater, der har valgt en tværfaglig uddannelse end for dem, der har valgt et mere traditionelt ingeniørstudie. Illustration: Version2.
Hardcore teknisk videnskabelige uddannelser er en vip-billet til arbejdsmarkedet, mens uddannelser, der blander teknologi med f.eks. antropologi, idræt eller arkitektur ofte giver en træg start på arbejdslivet.
Artiklen er ældre end 30 dage

41 procent af kandidaterne fra »Urban Design« er endnu ikke kommet i arbejde et år efter deres eksamen. Dermed indtager uddannelsen en lidet misundelsesværdig placering som den teknisk videnskabelige uddannelse med højest ledighed.

Til sammenligning er ledigheden blandt alle kandidater inden for de teknisk videnskabelige uddannelser i gennemsnit 10 procent et år efter dimissionen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
12. november 2020 kl. 14:56

anbefaler en så er det svært bare at få nogen til at læse ansøgningen.

Første step i sådan en ansøgning er at ringe til den kontaktperson der står i ansøgningen. Der kan man jo så spørge til virksomhedens holdning til alternative uddannelser.

Man kunne også ringe til HR afdelingen og spørge om de bare smider ansøgninger med alternative uddannelser væk.

Der er næppe dem alle der bare fyren en løgn af om at det gør de skam ikke.

8
12. november 2020 kl. 13:39

Kandidaternes salgsopgave
Er det ikke kandidaternes job, at sælge sig selv. Altså i deres ansøgninger, skal de forklare virksomheden hvorfor de kan tjene deres løn hjem og en hel del mere.

Virkeligheden i langt de fleste virksomheder (især dem med en HR afdeling der ansætter nyuddannede) er at de har en brutto liste af uddannelser som de tager kandidater fra. Hvis ikke man har en uddannelse på den liste, eller kender en der anbefaler en så er det svært bare at få nogen til at læse ansøgningen.

Så kan man være nok så god til at forklare hvorfor man er den helt rigtige til stillingen, hvis ikke man kender en der kan anbefale en bliver ansøgningen aldrig læst.

6
4. november 2020 kl. 11:35

Altså i deres ansøgninger, skal de forklare virksomheden hvorfor de kan tjene deres løn hjem og en hel del mere.

Hvis de udefra kender virksomhederne bedre end deres ledelse, så burde kandidaterne nok snarere leve at handle aktier!

5
3. november 2020 kl. 16:23

Er det ikke kandidaternes job, at sælge sig selv. Altså i deres ansøgninger, skal de forklare virksomheden hvorfor de kan tjene deres løn hjem og en hel del mere.

4
3. november 2020 kl. 16:18

Det er jo desværre det samme problem som med generalister - ingeniører med bred viden. De kan ikke konkurrere med dem med snævre og dybe specialiseringer.

Både mig selv og mange af mine medstuderende synes jeg i sin tid blev ansat i "specialiststillinger" baseret på 2-3 fag man havde haft indenfor et specifik fagområde. Så giver resten af uddannelsen selvfølgelig også en generel ingeniørprofil, men jeg tror artiklen kan have en pointe i, at fx en softwareingeniør er en kendt størrelse i erhvervslivet, hvorimod en teknoantropolog kræver, at man sætter sig lidt mere ind i uddannelsens kompetenceprofil.

3
3. november 2020 kl. 16:04

Min svigerdatter har en ingeniøruddannelse med "alt hvad erhverslivet efterspørger": Projektledelse, IT, sprog, ALLE ingeniørdiscipliner: I alt ca 50 emner, hvilket er 2 % til hver. Hvad har man forestillet sig man kan udføre af opgaver på det? Efter en tur på kunstakademiet har hun nu fundet et godt job. Studiet skal dels give en ingeniørmæssig metode, en fast bund OG adgang til første job. Så skal kandidaterne nok klare sig efterhånden.

Jeg er arbejdsgiver for 14 ingeniører: Jeg skal da ikke ansætte en nyuddannet som projektleder; det kan de blive efter nogle år. Som nyuddannede ansætter jeg maskiningeniører eller maskinmestre. Som erfarne: Ingeniører, maskinmestre, maskinteknikere mv. Jeg er selv produktionsingeniør, med 2 års speciale i produktion af fisk. Og arbejder med maskinsikkerhed og CE-mærkning. Så ingeniørmetode og en fast bund har givet mig mange forskellige jobs undervejs.

Men forretningen skla jo drives så taxameterordningen skal jo lokke kandidater til, og så er man komplet ligeglad at studerende sendes i blindgyder.

Hans Morten Henriksen Maskinsikkerhed ApS

2
3. november 2020 kl. 15:11

De "tværfaglige" uddannelser er, ironisk nok, mere snævre end de "rene" linier.

Lad mig forklare: En alm. elektromekanisk uddannelse (med fx. speciale i kontrolteknik) lærer om alt det grundlæggende, hvor praktiske opgaver understøtter det faglige. Uddannelserne fokuserer dermed på at bygge en base.

De tværfaglige uddannelser har i stedet en tendens til at skære ned på det grundlæggende for i stedet at fokusere mere på forskellige værktøj, procedurer og termer til deres konkrete retning. De er altså MERE fokuserede på et bestemt område på bekostning af det teknisk fundament. Det gør dem mindre fleksible til at få et job indenfor samme område, som i praksis er anderledes end deres fokus. Fx. kan man som kontrol ingeniør specialisere sig i vindmøller, men styring af fjernvarme bruger den samme grundlæggende teori, og man kan derfor som kontrol ingeniør skifte branche. Dét vil være sværere hvis man var langt mere fokuseret på vindmølle industrien gennem tværfaglighed (fx. ved at kombinere med aerodynamik igennem uddannelsen).

1
3. november 2020 kl. 13:16

Det er jo desværre det samme problem som med generalister - ingeniører med bred viden. De kan ikke konkurrere med dem med snævre og dybe specialiseringer. Og der er langt mellem de jobs, der efterspørger en bestemt palette af viden. Generalister har - måske - en større chance på ledermarkedet, men nyuddannede hopper jo sjældent lige ind i en lederstilling.