Arabisk rumsonde på vej mod Mars: Skal inspirere unge verden over

På toppen af en japansk H-IIA raket blev den arabiske rumdrøm skudt afsted. Illustration: MHI Launch Service

Al Amal, eller Håbet på dansk. Det er navnet på den rumsonde, der søndag blev skudt afsted mod den røde planet Mars.

Efter adskillige aflysninger på grund af dårligt vejr forbarmede vejrguderne sig endelig over rumsonden fra De Forenede Arabiske Emirater, der kom godt afsted.

En time efter lift-off blev rumsonden separeret fra sidste trin på den japanske H-IIA-raket fra Mitsubishi Heavy Industries, der blev opsendt fra Japans rumcenter Tanegashima. Nu er sonden undervejs på sin syv måneder lange rejse mod Mars. Al Amal-missionen er den første af tre til Mars denne sommer. Snart følger Kina og USA efter med deres rumfartøjer og lander.

Læs også: Fuld fart på: Tre rumsonder sendes mod Mars de næste uger

Med Al Amal bliver De Forenede Arabiske Emirater den første arabiske nation, der sender en sonde til en anden planet, og den syvende nation, der sender et fartøj i kredsløb om Mars. Sonden skal nemlig ikke lande på Mars, men går i kredsløb i hele to jordår for at undersøge planetens atmosfære med sine to spektrometre (et infrarødt og et ultraviolet) og sit ene kamera. Kameraet og det infrarøde spektrometer skal undersøge og kortlægge skyer og støvstorme i den nedre del af atmosfæren, mens det ultraviolette spektrometer skal overvåge gasser i den øvre del af atmosfæren.

Resultaterne bliver lagt frit tilgængeligt ud online, så alle og enhver kan bruge de indsamlede data.

Intet er umuligt

For De Forenede Arabiske Emirater er opsendelsen en vigtig milepæl i bestræbelserne på at få større indflydelse i rummet. Og det er også kun seks år siden, at den olierige ørkenstat etablerede et rumagentur, Mohammed Bin Rashid Space Centre, og annoncerede, at de ville sende en rumsonde i kredsløb om Mars i 2021 - året, hvor De Forenede Arabiske Emirater fejrer 50-års jubilæum.

Da missionen blev annonceret, udtalte premiereminister Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum blandt andet, at missionen bar på nogle vigtige budskaber. For det første skulle opsendelsen vise, at den arabiske civilisation igen kan spille en stor rolle i at øge menneskehedens viden. For det andet sender missionen ifølge premierministeren et budskab til alle »arabiske brødre: At intet er umuligt, og vi kan konkurrere med de største nationer i kapløbet om viden.«

Ifølge Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum var sondens navn også valgt for at sende et budskab om optimisme til millioner af unge arabere, skriver nasaspaceflight.com.