Apples salg af overskudsvarme fra Viborg-center truet af høje afgifter

Selvom der ikke er sluppet et eneste konkret tal ud, så indgår det i Apples ønske om at bygge med 'grønne' løsninger, at overskudsvarme fra det kommende datacenter uden for Viborg skal sælges til det omkringliggende fjernvarmenet.

Med et elforbrug, der skønnes til at ligge på godt 700 GWh årligt, skulle der være masser af spildvarme at tage af.

Men administrerende direktør i Energi Viborg Christian Hagelskjær understreger, at der slet ikke er besluttet noget endnu, da ingen kender hverken pris eller mængden af fjernvarme fra datacentret.

Læs også: Apples datacenter sluger strøm som mindst 175.000 familier

Men han ser flere løsninger, blandt andet brugen af store varmepumper og absorptionskølere til at opgradere spildvarmen fra datacentret, samtidig med at Apple får kølet deres it-udstyr:

»Nu går vi i gang med at undersøge de forskellige muligheder. Pointen er jo, at vi i Viborg kan modtage fjernvarme, og at Apple har brug for køling,« siger han.

Apples kommende datacenter uden for Viborg skal efter planen levere fjernvarme til Viborg by. Varmen hentes ved at opgradere spildvarme fra køling af de store mængder it-udstyr. Illustration: Apple

I dag får fjernvarmenettet i Viborg energi fra byens naturgasbaserede kraftvarmeværk, som blev opført i 1996. Det er, som Christian Hagelskjær udtrykker det, meget velholdt, og står derfor ikke lige foran en udskiftning.

Læs også: Apple: Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi

I første omgang er det altså varme fra det eksisterende værk, som Apple skal konkurrere med. Men her kan de nuværende afgifter på varme fra varmepumper spænde ben.

Det siger Jesper Koch, der er analysechef i Grøn Energi, fjernvarmens tænketank:

»Det er ikke sikkert, at overskudsvarmen kan konkurrere med naturgas og biomasse med de nuværende afgifter og PSO på el til varmepumper og afgifter på industriel overskudsvarme,« siger han og peger på, at der generelt er behov for bedre økonomiske vilkår for at investere i store varmepumper.

I 2018 forsvinder det såkaldte grundbeløb til kraftvarmen, som sikrer kraftvarmeværkerne tilskud, hvis afregningsprisen for værkernes elproduktion er lav.

Det burde ifølge Jesper Koch gøre det mere attraktivt at købe fjernvarme fra Apple, da prisen for varme fra naturgas temmelig sikkert vil stige.

Hvis Energi Viborg vælger at udvide sit fjernvarmenet, vil man have lov til at bygge biomassebaseret kraftvarme. Det vil sandsynligvis reducere varmeprisen, som Apple skal konkurrere med, endnu mere.

Emner : Varmepumper
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis de brugte vandkøling fra Asetek, ville der slet ikke være brug for varmepumper. Serverne køles med vand der igen køles med gratis udeluft. Når vandet har kølet serverne, er det varmt nok til at genvinde direkte. Dermed er der ikke brug for varmepumper.

Der er fx et case study fra Universitetet i Tromsø, hvor deres servere opvarmer universitetet. Ingen varmepumper. 100% dansk teknologi - lavet i Aalborg.

 • 2
 • 9

André Eriksen - smid lige et link som sandsynliggør din løsning. Direkte anvendelse af spildvarmen kræver jo en fremløbstemperatur på min. 60-70-80 C. Og følgelig vil temperaturen i og omkring en del af serverne være endnu højere. Jeg kender ingen servere som synes om så høje temperaturer - man jeg lader mig gerne overbevise, hvis du smider et link (jeg har kigget på jeres hjemmeside, men fandt ikke noget dokumentation).

 • 5
 • 0

Endnu et eksempel på at vore miljøpolitik som ikke handler om miljø, men penge til statskassen, medfører spild af energi. @ Niels Hansen Hvis det er så godt, hvorfor ses det ikke yderligere anvendt. Det er ikke ny teknologi Aseteks-løsning handler om frikøling når det er muligt med udendørs luft, er det varmt, 25 grader, som diagrammet viser, kræver det en klassik kompressor løsning.

Asetetks fordel er varmen tages delvist ud af kabinettet med væske køling af CPU (og grafikkort), men de andre komponenter (ram, diske, strømforsyninger) varmer gladeligt videre. Dette gør at en del varmen kan tages ud af computeren/serveren med en lavere temperatur, til fordel for koponenterne. Men resten også skal væk.

Hvis varmen skal afleveres til fjernvarme med ca 80 -90 grader, skal temperaturen "løftes" med et kompressoranlæg.

 • 5
 • 0

Reklameindlægget har trods alt fat i noget - sker Apples køling fra disk/cpu til Fru Hansens badekar via luft ? Eller vælger man heatpipes til vandførende rør?

En anden tråd viste link til pålidelighed som funktion af temperatur. Man vil nok vælge lavest mulig temperatur for ikke at drukne i udskiftninger.

 • 0
 • 0

Reklameindlægget har trods alt fat i noget - sker Apples køling fra disk/cpu til Fru Hansens badekar via luft ?

Det giver da vist nogle store kanaler frem til Viborg. Men alt er jo teknisk muligt.

Reklameindslag eller ej, så ligger der en afgørende forskel I, om varmen fra køling blot er et problem, der skal løses billigst muligt, eller det er en resource, som kan udnyttes til opvarmning.

 • 2
 • 0

Reklameindslag eller ej, så ligger der en afgørende forskel I, om varmen fra køling blot er et problem, der skal løses billigst muligt, eller det er en resource, som kan udnyttes til opvarmning.

Og hvis udfaldet er at det er billigere at løse problemet, end udnytte ressourcen, hvad mon så resultatet bliver?

Vi skal heller ikke glemme at tænke på at IT udstyr bliver mere og mere energieffektivt for hver dag der går, så hvordan vil man forholde sig til et faldende energibehov og dermed faldende mængder spildvarme?

 • 1
 • 1

Reklameindslag eller ej, så ligger der en afgørende forskel I, om varmen fra køling blot er et problem, der skal løses billigst muligt, eller det er en resource, som kan udnyttes til opvarmning.

Som dog politisk styres ret meget (det er ikke logiske løsninger/fornuft der styrer det) - energi er høj-politisk område - og reguleres i mindste detalje!

Tjek iøvrigt digitaliseringstyrelsens/energistyrelsens serverrums-vejledning:

http://sparenergi.dk/sites/forbruger.dk/fi...

Her står beskrevet med varmegenvinding og afgifter.

 • 2
 • 0

Reklameindlægget har trods alt fat i noget - sker Apples køling fra disk/cpu til Fru Hansens badekar via luft ?

Det giver da vist nogle store kanaler frem til Viborg.

Varmen skal føres i vand fra datacenteret til fjernvarmecentralen. Mit spørgsmål var uklart, jeg mente om varmen fra disk og cpu skal overføres 1) via traditionel alukøler og blæser til luft og derfra til datacenterets air conditioning eller 2) via damp i heatpipes til datacenterets vandrør (som Asetek vist benytter)

Varmen fra motherboard køles formentlig via luft, som Henning Larsen nævner. Chipsæt, ram og mobo-strømforsyning kan også bruge heatpipes, det er velkendt at chipsæt til private køles af heatpipe.

Uanset hvad ser jeg ingen vej udenom lav driftstemperatur og varmepumpe. Man kan endda mene at med en varmepumpe i datacenteret kan vandflow til Viborg minimeres (højere fremløbstemperatur = lavere vandflow for samme varmeflow). Der skal dog nok stadig stå en varmepumpe i Viborg.

 • 0
 • 0

Hvor ér det bare Dansk. Firmaet har ikke sat fod på Dansk jord før man diskuterer afgifter.

 • 3
 • 3

Vi skal heller ikke glemme at tænke på at IT udstyr bliver mere og mere energieffektivt for hver dag der går, så hvordan vil man forholde sig til et faldende energibehov og dermed faldende mængder spildvarme?

IT udstyr bliver mere effektivt PER HANDLING (clock cycle, forespørgsel etc), men ANTALLET af handlinger stiger mere.

Det man skal se på er antallet af kvadratmeter som Apple planlægger. Den sikre formodning er at energibehov ikke ændrer sig per kvadratmeter, da det er en funktion af behovet for at skaffe sig af med varmen.

 • 6
 • 0

Jeg har et andet forslag:

Apple laver en stor isoleret dam på grænsen af deres grund, hvor de fører overskudsvarmen hen. Lige ved siden af opkøber fjernvarmeselskabet en grund og opfører en isoleret dam hvor de tilknytter en varmepumpe i et forsøg på kunstig søvarme.

Det er selvfølgelig ikke en god ide at isolere hverken Apples eller fjernvarmeselskabets dam, men en gang imellem laver selv ingeniører fejl i deres beregninger. Også når de tror at det våde pap de har sat som den væg der skal adskille de to damme er tilstrækkeligt.

 • 2
 • 0

Er det ikke korrekt, at processorer kan fint køre ved 60-70°C i årevis, så længe temperaturen ikke stiger væsentligt derover? Jeg så lige, at Intels nye processorer har en sluk-temperatur på 105°C, hvis jeg har forstået det korrekt.

Jeg kender ikke tallene, men hvis 2/3 af servernes elforbrug går til processorer, som kan vandkøles, så kunne det godt være umagen værd at trække den varme ud ved høj temperatur (65°). Resten kan enten bortkøles eller løftes op i temperatur med en varmepumpe.

Der ville stadig kræves en varmepumpe for at øge temperaturen til 90°C før det kommer på nettet, men COP på anlægget bliver 2-3 gange højere, og dermed har man sparet 2/3 af strømmen til at udnytte spildvarmen.

 • 2
 • 1

processorer, som kan vandkøles,

Du skal næppe regne med at man vil bruge vandkølede processorer på dette tidspunkt af det 21' århundrede, da det er alt, alt for dyrt at etablere og vedligeholde.

Man vil bruge relativt billig luftkølet hardware som kan skiftes med et snuptag - og sikkert egenproduceret baseret på en ARM variant.

Endvidere skal man være forsigtig med at korrelere den endelige størrelse med et gættet effektforbrug per m2 - da der er tale om primitive bygninger, hvor m2 prisen er lav, kan Apple meget vel vælge at det hele ikke skal være så kompakt, for derved at gøre køleløsningen meget simplere.

 • 0
 • 0

@Christian. Hvis systemet kan etableres sådan at man helt kan undvære varmepumper for at hæve temperaturen, så må startomkostningerne til køling gerne være højere. Det kommer helt an på hvem skal betale hvad. Kunne man lave en garanti at Apple kunne levere x-energimængde med x-temperatur til x øre/kWh, baseret på deres egen energipris - Men her kommer afgifterne ind igen. Det kunne være at de havde en chip som kunne levere den mængde energi som Viborg kræver, og som holder til en given temperatur som kølevandet skulle op på. Efter nogle hurtig google søgninger, så er der meget forskel på max temperatur for de forskellige chips. 70C er omkring max temperatur der bliver anbefalet rundt omkring. Det kunne være at Apple lavede et cost/benefit og sagde at de alligevel skulle skifte hardware efter 3-4 år, så behøver hardware ikke at blive kølet som om den skulle leve evigt.

Der bliver oftest brugt off-the-shelf komponenter. Under alle omstændigheder er det spændende hvad de finder ud af.

 • 0
 • 0

By bringing the cooling directly to components, SuperMUC allows an increased inlet temperature. “It is easily possible to provide water having up to 40 degrees Celsius using simple ‘free-cooling’ equipment, as outside temperatures in Germany hardly ever exceed 35 degrees Celsius,” LRZ says. “At the same time the outlet water can be made quite hot (up to 70 degrees Celsius) and re-used in other technical processes – for example to heat buildings or in other technical processes.”

http://www.datacenterknowledge.com/archive...

Jeg ville gerne høre et respons fra Andre E. omkring dette emne. Han, om nogen anden har hands on på dette emne, og ved hvad hvad maximum temperaturer kan komme op på.

Andre - Hvad er maximum temperatur for et datacenter som kører normal load? Hvad kan vandtemperaturen komme op på 24/7/365

 • 0
 • 0

Hvis systemet kan etableres sådan at man helt kan undvære varmepumper for at hæve temperaturen, så må startomkostningerne til køling gerne være højere.

Der er så lige den lille detalje, at varmepumperne er sådan set ikke Apples problem.

Du kan være helt sikker på at Apple vil ikke til at ligge og rode med vandkøling, det er alt, alt for bøvlet, både i opbygning og vedligehold.

Apple vil bygge det op med rigtig mange low-cost computere i skuffer, i stil med hvad Google og Facebook gør, givetvis baseret på ARM teknologi hvor overfladetemperaturen på processorne er beskeden - endvidere skal man huske på at det meste Apples datacenter vil beskæftige sig med er i/o og ikke processortunge ting eller grafik.

Det vigtige for Apple er simpel modulopbygning, hvor man remote vil kunne se hvilke server eller diske der skal skiftes, og skiftet skal foregå lige så simpelt som at hente en kniv i køkkenskuffen.

Lur mig om ikke, når nu skåltalerne og de forblommede ord er lidt på afstand, det hele ender med frikøling fordi det vil være mest rentabelt.

 • 0
 • 1

Jeg har selvfølgelig på ingen måde prøve at skjule, at jeg kommer fra Asetek. Udover selv at være ingeniør, medlem af IDA, en baggrund hos Danfoss osv. synes jeg da det er interessant, at der er et dansk firma som netop beskæftiger sig med denne slags ting (uanset om jeg så arbejder der eller ikke).

Reklame tjae - vores kunder er HP, Dell, Intel osv. Dem finder vi nok ikke herinde ;)

Vi har tusindevis af servere kørende rundt omkring i verden, og i tusindevis af studerende som holder varmen grundet spildvarmen fra disse servere, så jo vores systemer virker ;) Selv på en 40'C varm dag i fugtigt klima i Mississippi, kan vi køle 80% af IT-load uden brug af kompressor, chiller, varmepumper etc. blot en passiv dry cooler.

Jeg tror de i Tromsø kører mellem 50-60'C outlet vand fra vores system og ind i fjernvarmenettet.

Da det åbenbart falder nogen for brystet, at jeg laver "reklame" (Jeg glemte jeg er flyttet tilbage til DK), vil jeg undlade at nævne en masse detaljer, men blot henvise til, at såfremt nogen ønsker at vide mere, kan de altid kontakte mig, så skal jeg enten selv svare, eller få nogen der er mere kompetent på detaljerne end mig til at svare.

Jeg deler også gerne en præsentation omkring kundecases jeg lavede i London i sommers til Data Center Converged.

 • 5
 • 0

Thomas,

Fx i det vi laver for Cray er det blind mate connectors. Dvs så snart du rykker serveren ud af racket, afkobles vandet automatisk (Kun på den enkelte server du trækker)

Når du så sætter en ny ind, tilkobles vandet igen automatisk.

Det kan også laves med lynkoblinger, som du tvister og skiller ad.

Selve køleren sidder på motherboardet med 4 skruer eller en clip, ligesom en luftkøler, så fra et service-perspektiv er der ikke nogen tidsmæssig ekstraomkostning.

Mvh André

 • 2
 • 0

Nemlig - det er lige nøjagtigt det vi gør andre steder. Dry Cooleren er i tilfælde af fx en varm sommerperiode hvor der ikke er stor efterspørgsel af varme. Vi har sådan en installation i Tromsø Norge og i Denver Colorado.

 • 0
 • 0

service-perspektiv er der ikke nogen tidsmæssig ekstraomkostning

Tak for hurtigt svar. Laver I lavpris-køling for svage varmeafgivere som diske og ARM-cpu, som Apple forventes at bruge store mængder af? Har I "edderkopper" som med heatpipes kan trække varme fra flere punkter og overgive til 1 vandpunkt?

Datacenterets økonomi er vel et dilemma mellem købspris og driftspris, så har I beregningsmodeller som Apple kan bruge for at regne på scenarier?

Jeg tror reklame-kritikken mest gik på at du ikke identificerede dig som interessent; det er ellers almindeligt i USA at angive disclaimers.

 • 0
 • 0

Ja vi laver mange forskellige slags systemer. Jeg ved lige præcist hvad du mener - det gør vi fx på grafikkort hvor mange komponenter afgiver en smule varme til ét kredsløb.

Ja vi har mange forskellige scenarier, modeller og real life test data. Jeg har ingeniører siddende 20 min fra Apple i Californien, hvor vi også har live systemer kørende. Før vi ville kunne lave noget seriøst, ville vi dog være nød til at se et board/system layout.

Det er jo det tilbagevendende dilemma, at hvad hjælper det at være green, hvis det koster mere. Det er her vi har været stærke, idet hele vores designkoncept er lav pris. Lige nu sælger vi ca. 80.000 integrerede kølesystemer om måneden til mere eller mindre alle de store. Eneste grund til vi kan det, er at vi har kunnet holde prisen nede.

Typisk koster vores systemer ikke ekstra, fordi du sparer på facilities siden. Her er et eksempel fra Mississippi State University, hvor de ved at undgå store investeringer i chillers, fik frigivet kapital til at købe flere servers. http://www.enterprisetech.com/2014/03/31/b...

Jeg holder Ingeniørens Nyhedsmail, og så denne tråd. Jeg har aldrig postet i forummet før, og troet min emailadresse ville være synlig. Idet vi sælger meget speciel teknologi, til en meget snæver kundekreds, ville der nok ikke været meget at hente i en skjult reklame for Asetek, ved blot at poste vores navn ;) Men fair nok. Jeg kunne have skrevet mere...

 • 2
 • 0

Absolut. Det har vi gjort masser af gange med HP, Dell, Intel og andre. Og du har helt ret - tænker man det ind fra starten, kan prisen reduceres helt vildt.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten