Apples nye datacenter vil anvende overskudsvarmen – måske
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Apples nye datacenter vil anvende overskudsvarmen – måske

Illustration: Apple

Ingeniøren blev inviteret til at se Apples nye datacenter ved Viborg. Et af det store emner har været overskudsvarme, for de tusindvis af servere og data-lagringsenheder vil udlede en del.

Her er de store spjæld, som Apple vil lukke varm luft ud af. De er ifølge både Apple og Energi Viborg i forhandlinger om genanvendelse af varmen, men endnu ligger intet fast. Illustration: Apple

Den første, enorme hal på 29.000 m2 er næsten færdig, men der er stadig ikke lavet nogen indsamling af varmen. Apple forventer at færdiggøre byggeriet i 2018 og at tage centret i brug om 6-8 måneder.

Apple vil ikke fortælle, hvor meget overskudsvarme de forventer at udlede, eller hvordan de vil genanvende den, men henviser til konkrete planer og forhandlinger uden at kunne gå nærmere ind i detaljerne.

Det var heller ikke til at se på centret, at man har planer om at udnytte overskudsvarmen. Her så alting ud til, at man intet havde planlagt, dog med det forbehold, at varmen kommer ud ved bygningens rygrad, hvilket ville muliggøre én opsamlingslinje.

Den færdige hal havde intet installeret system til at indsamle overskudsvarmen – her så man kun de store spjæld, som Apple vil lukke den varme luft ud af.

Forhandlinger med Energi Viborg

Der er dog forhandlinger i gang med Energi Viborg. Ifølge den administrerende direktør for Energi Viborg, Christian Hagelskjær, skal Apple først opføre et testanlæg, for at bekræfte at den fornødne varme kan indsamles.

»Det, vi har aftalt, er, at vi i fællesskab skal afsøge mulighederne for at udnytte overskudsvarmen. Men vi har ikke forpligtiget os til nogen store investeringer. Det gælder for begge parter,« siger han.

Hvis testanlægget viser sig at virke så godt som beregnet, kan man gå videre til et større projekt. Det vil omfatte, at Energi Viborg hæver temperaturen i ventilationsluften med varmepumper placeret i en stor bygning tæt på datacentret for derefter at sende fjernvarmen ind til Viborg.

»Investeringsmæssigt forventer vi, at det kan holdes på omkring 400 mio. kroner, heraf en transmissionsledning på omkring 100 mio. kroner, men det er ikke detailprojekteret endnu, så vi er endnu ikke helt sikre på investeringsprisen,« siger Christian Hagelskjær.

Risikovurdering

Fremtidig teknologi kan mindske den varmemængde, som Apple vil udlede, og dermed potentialet i at indsamle overskudsvarme. Det har Energi Viborg forsøgt at tage højde for i deres risikovurderinger.

»Der er stadig ikke skrevet nogen aftale, men udgangspunktet er, at Apple leverer varmen vederlagsfrit for os. Vi skal selv så stå for at hæve temperaturen og transportere fjernvarmen videre til Viborg,« siger Christian Hagelskjær

»Transmissionsledningen bliver på omkring 100 mio. og vi har regnet på, hvor meget vi minimum skal have igennem den, for at det giver mening. Det ser ud til, at vi vil være rigeligt dækket ind, hvis det hele lever op til vores beregninger,« siger han.

Apple er i tæt dialog med Energi Viborg og bekræfter, at varmen vil blive leveret kvit og frit, men har ikke nogen præcis tidsramme for, hvornår testanlægget vil blive opført. Ifølge Apple ligger beslutningen i sidste ende ved Energi Viborg og Viborg Fjernvarme.

Energi Viborg forventer, at varmen fra Apple vil blive på omkring 30 grader, men hvor meget Energi Viborg vil skulle hæve temperaturen afhænger af, hvilken temperatur Viborg Fjernvarme ønsker.

Hvis Viborg Fjernvarme i fremtiden vil forsøge sig med lavtemperatur fjernvarme på 65-70 grader, hvad der er overvejelser om, vil det igen ændre på potentialet.

Løsningen på mange problemer ville være at vi producerer el fra sol og vind i så rigelige mængder at kun simpel økonomi afgør om der skal spares på strømmen eller ej.
Der ville blive rigtig mange kræfter frigjort hvis strøm blev solgt til 40 - 50 øre pr. KW og at der var så rigeligt af den at kun skulle bygge så det var økonomisk bæredygtigt.
Hvis strøm var billigt nok, ville det være en god forretning for den tunge trafik at gå over til eldrift, med de mange km en lastbil kører ville en god businesscase resultere i en hurtig omstilling.
Lave elpriser ville hurtigt udkonkurrere fossile brændsler til opvarmning.
Ved vindstill og ingen sol, vil det billigste nok være simple gasturbiner der med en relativ lav drifttid bare kunne være single-cycle.

  • 13
  • 2

... var det oprindeligt ikke en del af skåltalen i forbindelse med man bukkede sig forover for dette ikke skattebetalende foretagende?

Men selvfølgelig imponerende at det kan kaste 30-50 arbejdspladser af sig </sarcasm>- så må vi leve med at det er med til at sabotere den grønne omstilling.

@Henning - ja fint nok, men dels bruger et datacenter strøm 24/7/365, dels vil strøm aldrig blive solgt til 40-50 øre her i landet, med den beskatning politikerne mener der skal ligge på el, og de perverse tariffer f.eks. Radius tager for at distribuere strømmen.
Og bortset fra det, hvordan tror du lige man kan afskrive "så rigelige mængder" - det er altså ikke gratis at sætte en mølle op, eller etablere solceller.

  • 9
  • 4

det er altså ikke gratis at sætte en mølle op, eller etablere solceller.


Næ, det er det ikke.

Og for at lokke store datacentre til landet med deres 'mange' ansatte så konverterede vi PSO afgiften til personskat.

Samlet får vi måske 300 arbejdspladser, og firmaerne slipper for at betale til sol/vind omstillingen (PSO)

For apple er det omkring 7 MW pr bygning 12 bygninger = 72 MW x24x365
Facebook bliver nok det samme.

Det er nogle ekstremt dyre arbejdspladser, betalt af din og min personskat.

Skål talerne vil ingen ende tage.............

  • 8
  • 4