Apples lunkne vand kan blive dyrt for viborgenserne

Det stort anlagte datacenter, som Apple har annonceret i Viborg, skal være 100 procent klimavenligt. Det erklærede elektronikgiganten ved offentliggørelsen i februar.

I samme forbindelse kom det frem, at Apple vil sælge overskudsvarmen fra datacenteret til fjernvarmenettet i Viborg.

Læs også: Apple: Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi

Efter sigende skulle der være tale om mere varme, end hele Viborg by i dag forbruger. Det fortalte administrerende direktør i Energi Viborg Christian Hagelskjær dengang.

Nu har piben dog fået en anden lyd i det midtjyske.

Forbrugerne skal betale

Børsen skriver i dag, at det kom frem på et folkemøde i Viborg i august, at Apple-aftalen vil kræve enorme investeringer.

»Der er en fare for at lade rive sig med. Men det er forbrugerne i Viborg, der kommer til at betale for de investeringer, der er forbundet med at udnytte overskudsvarmen fra Apple. Derfor er den eneste prioritering, at vi ikke binder forbrugerne op på langsigtede investeringer, som vi ikke kan gennemskue konsekvenserne af,« siger direktør for Viborg Fjernvarme Morten Abildgaard i dag til Børsen.

Læs også: Apples salg af overskudsvarme fra Viborg-center truet af høje afgifter

På mødet i august kom det frem, at Apple ville forære lunkent vand på 25 grader til byen, men ifølge Dansk Fjernvarmes energiekspert John Tang Jensen, som var til stede på mødet, vil det kræve massive investeringer i særlige varmepumper, der kan opvarme vandet fra 25 grader til 55 grader for at få det til at indgå i det lokale fjernvarmenet.

Oven i det kommer et helt nyt rørsystem, der skal kunne transportere vandet rundt, samt nye varmevekslere i op mod 5.000 viborgensiske hjem, ifølge Børsen.

Manglende gennemsigtighed

Sagen kompliceres af, at forbrugerne kommer til at betale for den potentielle løsning gennem Viborg Fjernvarme, men forbrugerne har på intet tidspunkt indsigt i forhandlingerne med Apple. Dem står det kommunalt ejede Energi Viborg nemlig for.

Ole Jespersen er formand for en sammenslutning af kritiske fjernvarmeforbrugere i Viborg. Han er ikke tilfreds med gennemsigtigheden i processen og betvivler, hvorvidt aftalen med Apple er en holdbar løsning for borgerne.

»Vi har hørt tallet 250 mio. kr. for investeringerne i forlængelse af Apples varme. Foreløbig er vi ikke blevet præsenteret for planer, der giver os sikkerhed for, at varmen fra Apple leverer en holdbar løsning,« siger han til Børsen.

Adm. direktør i Energi Viborg Christian Hagelskjær fortæller, at man endnu ikke har noget at fortælle forbrugerne.

»Vi informerer vores kunder, når vi har noget at fortælle om, og det har vi ikke på nuværende tidspunkt,« siger han.

Ole Jespersen mener dog, at netop den fåmælte tone fra Energi Viborg er foruroligende. Han opfordrer til at lægge kortene på bordet.

»Vi savner åbenhed og ærlighed. Hvis man har givet Apple særlige vilkår, så sig det. Ved intet at sige, virker det som om, man har noget at skjule. Og det kan man ikke være bekendt over for byens skatteborgere. Det er os, der skal betale for det.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

At kølevandet kommer ved 25 grader og der skal bruges en varmepumpe til at hæve temperaturen kan da ikke komme som nogen overraskelse. At der skal nye installationer ol. til at udbygge fjernvarme vel heller ikke.

Der må da ligge en 100% færdig og gennemregnet rapport på både investeringen og driftsomkostningerne ved varmeløsningen fra før kontrakten med Apple blev underskrevet.

Eller der det det samme vrøvl, hvor borgmester og andre antydede uhyre mange nye ansatte, medens det for fagfolk indlysende og nu udmeldte tal er under 100 personer for hele Apples nye center.

Det må snart gå op for borgmestrene, at deres hele eller halve udkant ikke kan eller skal reddes af deres egne fantasier og minder fra gamle dages manuelle beskæftigelse. Ligeledes er det som oftest blot tankespind, når man tror på 'et stort fremmed firma', der vil gøre alt for ens hjemegn.

Lars :)

 • 0
 • 0

Nogen med juridisk indsigt i Viborg - må da kunne grave alle oplysninger frem.

 • 0
 • 0

Ligesom kunderne til Apples øvrige produkter, så spørger en kommune vel ikke ind til prisen på at få et datacenter placeret. Det handler jo i sidste ende om branding.

Jeg er villig til at æde min hat, hvis det kan påvises, at dette datacenter ikke viser sig, at blive en nettoudgift for Danmark. Selskabsskat kommer med garanti ikke på tale.

 • 0
 • 0

Selskabsskat kommer med garanti ikke på tale.

Der skabes vel ikke meget ny værdi i Danmark. Når man downloader og betaler fra et andet land, så vil landets skattevæsen normalt forlange, at beskatningen alt væsentligt sker der. Varen er jo solgt i det andet land, forbrugeren bor og er borger i et andet land og selve download-ydelsen er jo blot en simpel og billig lager og transportydelse - ok, med en smule strømforbrug.

Tænk på, hvor urimeligt vi og vore politikere fandt det, at Netflix forsøgte sig med skat og moms fra Luxembourg.

Lars :)

 • 0
 • 0

..inden i kaster Jer over nogle formodede bytter!

Ofte virker det næsten, som om man blot sidder og venter på noget, man kan hidse sig noget så gevaldigt op over. - Som de strikkende koner, der sad og ventede ved guillotinen på næste offer.

Hvor mange nedadvendte "tomler" mon den giver?

 • 0
 • 0

Kold fjernvarme

          Viborg Fjernvarme har holdt konference den 18. august om Apple projektet.  
          http://www.viborg-fjernvarme.dk/nyheder/ko...  
          Det ser ud som at man måske vil satse på kold fjernvarme:  
          http://www.viborg-fjernvarme.dk/media/8526... 

Kold fjernvarme er jo undersøgt tidligere. og det er alt for dyrt at etablere I forhold til gevinsterne. Det er jo ret så lige til. De 25 grader fra Apple er indgang I en eller flere centrale varmepumper, som hæver temperaturen til alle forbrugere til 60 - 65 grader. Så er der ikke behov for at investere noget som helst I forbrugernes interne anlæg. Lednignerne I gaden kan blive liggende og bruges som I dag.

 • 0
 • 0

Jeg tænkte også at det vil give mening at placere en eller flere varmepumpe(r) ved datacenteret, og så fører den opvarmede vand ind til byen. Det store spørgsmål er vel hvordan kontrakten er formuleret. Der skal leveres noget energi. Levere de vandet ved en given temperatur, eller leverer de et hvis antal MWh?

/Martin

 • 0
 • 0

25 grader virker meget lavt, for vandkøling til servere. Der skal meget flow eller køling af indgangsvandet, for at nå ned på en så lav temperatur. Begge vandkølings kit jeg tidligere har brugt til min pc, kunne sagtens komme op på 40 graders vand efter et par timer ved hård brug.

Muligvis er der medregnet ledningstab mellem Apple og fjernvarmeværket.

Returvandet fra borgerne er muligvis over de 25 grader, så der vil vel ikke være noget gevinst overhoved ved at iblande "Apple vand"?

 • 0
 • 0

Nogle politikere har syntes, det så fint ud med et håndtryk fra Apple. Ingen har gennemregnet løsningen , og så er den sat i værk. Regningen kommer nu til Viborgenserne, for et fatalt politisk makværk. Men de har jo selv valgt dem...

 • 0
 • 0

Ligesom kunderne til Apples øvrige produkter, så spørger en kommune vel ikke ind til prisen

Nej, for de gør vi Apple-brugere da ikke. Vi er bare nogle idioter, der prioriter et æble-logo på bagsiden og så ellers er ligeglad med alt andet.

Det er så belastende, nok folk som dig skal til at fortælle os andre, hvorfor vi gør, som vi gør. Hvad med at du bare udtaler dig om dig selv og dine bevæggrunde, så skal vi andre nok udtale os (eller lade være= om vores.

Tak.

 • 0
 • 0

Det kunne være rart med et regnestykke. For mig at se virker det mest logisk at bruge de 25C varme vand fra datacentret til som recirkulerende kølemedie, kølet med en varmepumpe, der opvarmer returvand (eller en del af det) fra Viborg til fremløbstemperatur? Men det måske el-afgiften på strøm på varmepumper, der igen spænder ben?

 • 0
 • 0

Efter at have genlæst artiklen adskillige gange, samt at have læst denne (suppleret af Karsten i en tidligere kommentar) synes jeg, at det lugter mere og mere af at den kloge narrer den mindre kloge.

Af artiklen fremgår, at Apple vil forære 25 grader lunkent vand til Viborg. Er det ikke, at stramme den lidt? Der er vel tale om en byttehandel, da Viborg jo som modydelse skal levere kølevand til Apple. (det kunne være interessant, at vide: Hvad er mest værd i kroner og ører: Koldt vand for Apple, eller lunkent vand for Viborg?) Så altså nettoresultatet er vel dette: Viborg skal levere køling af datacenteret - uden beregning.

Hverken artiklen eller Tom Diget og Peter Kristensens præsentation afslører noget som helst konkret om økonomien i dette arrangement. Dog må man vel kunne slutte sig til, at Viborgs fjernvarme fremover vil blive eldrevet, og at det, at en retur temperatur - i det samlede system - skal holdes et godt stykke under de 25 grader, vel kun kan være en fordyrelse. Og er det må vel også være årsagen til, at man planlægger, at sænke fremløbstemperaturen til under 60 grader. Denne lave fremløbstemperatur kræver, i.flg. ovennævnte præsentation også adskillige decentrale varmepumper.

Er jeg den eneste, der synes, at det lugter lidt af, at nogle velbetalte Apple-advokater har bondefanget nogle knapt så velbetalte Viborg-advokater?

 • 0
 • 0

Er jeg den eneste, der synes, at det lugter lidt af, at nogle velbetalte Apple-advokater har bondefanget nogle knapt så velbetalte Viborg-advokater?

NU kunne Apple vel bare sætte nogle store frikølere op på taget og som man gør alle andre steder i verden, når man har køleeffekt fra computere, at denne 'blæses af' til luften.

Dette er der selvfølgelig en mindre omkostning ved, når blæsere skal ventilerer luft forbi køleflader, og det skal vedligeholdes. Men det er da en omkostning i småtingsafdelingen som appel altså sparer ved at opvarme det kolde vand fra Viborg.

Men i sommerhalvåret hvor Viborg ikke kan aftage varme, skal der laves et eller andet som kan bortventilerer varmen til luften, eller det skal Apple vel under alle omstændigheder investerer i.

Så hvem er det mon lige der snyder hvem, eller hvem er det som har de store fordele.

 • 0
 • 0

Det er måske også en kende optistsk at tro, at Apple forærer noget som helst væk, og at der ikke er hager ved alt, de tilbyder. Før var Microsoft djævelen - nu blot inkompetent. Kompetente Apple har overtaget rollen som djævelen, der lader folk om at narre sig selv.

Hvem overtager rollen næst? Om hvor længe? Måske Viborg bare skulle nøjes med at betragte Apples lunkne vand som et bidrag, der KAN og måske ikke skal anvendes nemmest muligt, så længe som muligt, og således ikke opbygge nogen særlig infrastruktur baseret på det?

 • 0
 • 0

Der må da ligge en 100% færdig og gennemregnet rapport på både investeringen og driftsomkostningerne ved varmeløsningen fra før kontrakten med Apple blev underskrevet.

Næppe.

Viborgs Borgmester & Co ser ud til at have været totalt forblændede og helt uden kontakt med virkeligheden i den process.

Borgmesterens udtalelser om at han regnede med at datacenteret vill skabe 10000 lokale jobs er f.eks ca. en faktor 1000 forkert.

 • 0
 • 0

Som jeg læser det, er det en option, at Apple vil forære 25 gr. varmt vand til Viborg fjv. - hvis det bliver fort dyrt at udnytte, består muligheden for at stå af, så stadig ikke for fjernvarmen?

Jeg nægter at tro, at Apple har tilbudt Viborg, at levere 25 grader varmt vand efter (Viborgs) behov. Det må jo nødvendigvis være alt eller intet.

Og eftersom beslutningen om at etablere datacenteret er taget, så må vel en aftale om køling også være indgået.

Hvis Viborg har påtaget sig, at aftage det varme vand fra datacenteret, så har Viborg jo dermed de facto påtaget sig opgaven at levere køling til datacenteret - også om sommeren.

Problemet for Viborg er så nu, at etablere en varmeforsyning, hvor den laveste temperatur i det samlede kredsløb skal holdes på max. 25-x grader. Og det er jo her de interessante økonomiske spørgsmål melder sig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten