Apples datacenter sluger strøm som mindst 175.000 familier
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Apples datacenter sluger strøm som mindst 175.000 familier

Når Apple fylder 166.000 kvadratmeter med it-udstyr i det kommende datacenter i Viborg, skal der et overordentligt tykt kabel ind over hegnet til at klare strømforsyningen. Derfor er placeringen også nøje udvalgt med bare fem kilometer til Danmarks største transformerstation i Tjele.

Apple og forhandlingsparterne i Viborg Kommune og Energinet.dk er temmelig lukkede og giver ikke data om, hvor meget el der årligt skal brændes af i datacentret. Ingeniøren har spurgt to fagfolk med erfaring i at opbygge og servicere datacentre, hvor meget strøm et datacenter i den størrelsesorden typisk vil bruge, når det er fuldt udbygget.

Læs også: »Det er helt uforståeligt, at Apple lægger et datacenter i Danmark«

Administrerende direktør hos Coromatic Michael Petersen vil ikke tage direkte stilling til Apples datacenter, men han vurderer, at det gennemsnitlige effektbehov pr. udnyttet kvadratmeter for et datacenter typisk ligger på mellem 1 og 1,5 kW, heri er indregnet, at udstyret er stablet i racks af en vis højde:

»Men der er jo ikke installeret udstyr på alle kvadratmetrene. Der skal også være plads til administration, varelager, it-skabe og en lang række andre funktioner. Det er muligvis kun omkring 30-50 procent af arealet, som er udnyttet,« siger han.

Erfaringer fra USA peger ligeledes på et effektbehov på 150 watt pr. kvadratfod, hvilket svarer til cirka 1,6 kW pr. kvadratmeter. Hvis der regnes med 1,6 kW og en udnyttelse af arealet på 30 procent, så vil forbruget i datacentret i Foulum være 700 GWh, svarende til 175.000 danske gennemsnitsboliger eller næsten tre gange så meget som Aalborg Portland, der årligt bruger omkring 240 GWh.

Læs også: Apple: Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi

Peder Banke, der er administrerende direktør i virksomheden Interxion, forventer, at energibehovet kan blive endnu større:

»1 kW pr. kvadratmeter er i et datarum med blandet udstyr. Et datacenter som Apples skal betragtes som en toptunet fabrik, og her taler vi om helt andre tal,« siger Peder Banke.

Han regner med, at der er tale om et effektbehov på mellem 2 og 5 kW pr. kvadratmeter. Hvilket vil give et samlet effektbehov på mindst 100 MW.

Det giver et samlet energiforbrug på mellem 876 og 2.190 GWh årligt eller lige så meget, som en halv million danske boliger forbruger årligt.

Til sammenligning har Region Midtjylland et årligt forbrug på cirka 6.600 GWh.

I USA er et af verdens største datacentre The QTS Metro Data Center i Atlanta. Det vil fuldt udbygget dække cirka 56.000 kvadratmeter og bliver forsynet med 80 MW.

Ja, datacenteret optager meget effekt - og Apple har valgt at de skal anvende størst mulig andel af "grøn" strøm - det er da fint tænkt. Bruger Ålborg Portland "grøn" strøm?

Og; når nu I bruger tid på journalistenhederne "Gennemsnitsboliger" og "Ålborg Portland", så synes jeg også at vil være relevant at angive gennemsnitlig effekt optaget af en cykellygte - det vil give nogle meget mere spektakulære tal at kunne sammenholde Apples datacenters forbrug med effektoptag fra Nefa cykellygter.

  • 6
  • 15