Apple: Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi

Apple investerer 12,6 milliarder kroner i to nye europæiske datacentre, hvoraf det ene skal ligge i Viborg. Parallelt med centret i Danmark bygges et tilsvarende i Irland.

Valget af Danmark og Viborg skyldes blandt andet, at Apple ønsker, at centret skal basere sig 100 procent på vedvarende energi. Der ikke offentliggjort detaljer om, hvorfra den vedvarende energi skal komme, men der tales om vindkraft, vandkraft og biomasse.

Læs også: Milliard-investering: Apple bygger et af verdens største datacentre i Viborg

Derfor er centret også blevet placeret tæt transformerstationen Tjele, hvor energi fra Norge bliver konverteret og fødet ind i det danske elnet. Dermed skulle det være muligt foruden en stabil forsyning både at hente vandkraft fra Norge og vindkraft fra havmølleparkerne i Vesterhavet.

Sådan forestiller Apple sig, at det nye datacenter i Foulum ti kilometer fra Viborg kommer til at se ud, når det er færdigudbygget. Illustration: Apple

Elforbruget i centret skulle bliver cirka en tredjedel større end for hele Viborg Kommune.

Centret bliver på 166.000 kvadratmeter og skulle helt kunne undvære egne dieseldrevne generatorer, noget som ellers er standard på datacentre for at sikre backup, hvis den lokale elforsyning svigter.

Læs også: Danske ingeniørers fokusområder gør forskellen - igen!

Oven i det skal der være salg af overskudsvarme til fjernevarmenettet i Viborg. Det fortæller administrerende direktør for Viborg Fjernvarme Christian Hagelskjær. Overskudsvarmen er lavtemperatur, og derfor skal temperaturen hæves, for eksempel ved hjælp af varmepumper og sendes de ti kilometer ind til Viborg by:

»Men vi håber også, at kunne bruge kølevandet fra varmepumperne til at køle datacentret,« siger Christian Hagelskjær, som dog understreger, at der ikke er besluttet noget endnu.

Når datacentret er fuldt udbygget, vil det kunne levere mere varme, end Viborg by i dag bruger. Der skal derfor findes andre måde at udnytte varmen på.

Apple vil samarbejde med lokale partnere om at udvikle flere projekter for vedvarende energi baseret på vindkraft eller andre kilder, siger selskabets vicedirektør for miljørelaterede initiativer, Lisa Jackson:

Læs også: Analysechef: Apple blåstempler Danmark - men forvent ikke flere kæmpedatacentre

»Vi tror på, at innovation handler om at efterlade en bedre verden end den, vi overtog, og at det er her og nu, vi skal bekæmpe klimaforandringer,« siger hun.

Første etape af datacentret forventes at stå klar i 2017. I 2026 forventes det at centret er fuldt udbygget.

Version2 afholder sit årlige Datacenter-event på Hotel Radisson Blu Falconer den 12. marts 2015. Dagen er for dig, der arbejder med cloud, storage og servere og har brug for opdateret viden. Infrastruktur og cloudløsninger er hovedsporene. Se programmet og tilmeld dig her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ingen motorvej Ingen højhastighedsbane Ingen international lufthavn Ingen universitet

Godt nok tæt på Tjele og den norske vandkraft, men et veludviklet højspændingsnet sikre at hele Vestdanmark principielt har samme elforsyning.

 • 4
 • 17

Ingen universitet

Der ligger nu godtnok et universitet lige op ad byen... som så beskæftiger sig med landbrug.

Men hvad kunne et alm. teknisk universitet bidrage med når nu datacentre som Google's er hermetisk lukkede (bogstaveligt talt endda)?

 • 4
 • 0

...der vil noget!:

Centret forventes at stå klar i 2017 og vil mindst være i drift frem til 2026

= 6,3 mia. kr. på (ned til) ti år!!

(Forudsat de to omtalte anlæg er nogenlunde lige dyre(?)).

Men de regner måske med efterfølgende at sælge til en kapitalfond??

 • 4
 • 0

Hvad mon planerne er for det gasdrevne Viborg kraftvarmeværk der vil være 21 år gammel i 2017? I følge hjemmesiden kører det i forvejen "kun" 5000 ud af årets 8760 timer.

Hvor skal varmen mon ledes hen om sommeren? Hævning af badevandstemperaturen i Viborgsøerne?

 • 4
 • 0

Ingen motorvej Ingen højhastighedsbane Ingen international lufthavn Ingen universitet

Fordi ingen af ovenstående punkter har nogen relevans for nogle kæmpe lagerhaller, i hvilken der er stablet containere med færdigt computerudstyr som stort set passer sig selv.

Den håndfuld mennesker der skal stå for perimetersikring og andet lavniveau overvågningsarbejde har nok næppe behov for nogen af ovenstående ting for at kunne passe deres arbejde.

Læg mærke til de 8-10 biler der holder på parkeringspladsen, nok ikke helt ved siden af.

 • 16
 • 1

Nu er det et datacenter og ikke forskningscenter de vil drive, det sidste har brug for de ting du nævner, det første "not so much". Det faste driftspersonale skal vel i hovedsagen passe på bygningerne og energisystemerne og en gang i mellem skifte en defekt server.

 • 6
 • 1

Man kan jo mene, at et datacenter skal lige i absolut fred og ro. ... derfor har de valgt Viborg. [Læs: Der sker ikke en sk*d...]

 • 5
 • 4

Hvad skal der være motorvej, lufthavn og 7-11 for? De skal bare have en kraftig fiber eller to, så er den fjong. I længden er det vel heller ikke voldsomt mange arbejdspladser, der vil være direkte på stedet. Døgnbemandingen kan klares hjemmefra og der er jo da trods alt asfalterede veje omkring Viborg... :-)

 • 13
 • 1

Hvorfor lige Viborg?

          Ingen motorvej  
          Ingen højhastighedsbane  
          Ingen international lufthavn  
          Ingen universitet 

Og hvad har de 4 ting lige at gøre med et kæmpe datacenter?

Tror ikke de 300 mennesker der skal arbejde der, har brug for en motorvej eller højhastighedstog. Tror ikke lige der er brug for 200 studerende, der sidder og kigger på blinkende lamper fra harddiskene der snurrer, eller ramklodser hvis det er SSD diske. Lufthavnen....hmmmmm......tror ikke der er behov for at flyve ret mange "eksperter" ind.

Jeg synes vi skal glæde os over at et stort firma vil lægge en sådan ting i lille danmark, og der kommer lidt arbejdespladser til jylland. Man kan håbe at der også i anlægsfasen komme danske håndværkere til at gå på pladsen.

 • 9
 • 0

Ingen motorvej Ingen højhastighedsbane Ingen international lufthavn Ingen universitet

Godt nok tæt på Tjele og den norske vandkraft, men et veludviklet højspændingsnet sikre at hele Vestdanmark principielt har samme elforsyning.

Nu vil det ikke ligge i Viborg by, men i Foulum, tæt op at AU Foulum, dog det ikke har noget med selve datacenteret at gøre.

Lokaliteten skal heller ses i lyset af at på marken ved siden af AU Foulum ligger Danmarks største el-knudepunkt - Energinet.dkTjele, hvor blandt andet Skagerak kablerne til Norge udgår fra.

Læs mere f.eks. her: http://www.energinet.dk/DA/ANLAEG-OG-PROJE...

 • 9
 • 0

Apple driver alle deres datacentre med 100% fornybar energi. I USA sker det typisk via solceller.

Det er langt mere interessant, at de ved Viborg dropper den sædvanlige nødstrøm. Føler de sig så sikker på elforsyningen eller har de andet i ærmet? Det er ikke så lang tid siden, at strømmen til Viborg røg i 16 minutter. Det ville ikke være godt for et datacenter.

 • 0
 • 0

Det kunne være interessant at vide hvor store effekter dette datacenter skulle bruge. Et center som dette vil bidrage som endnu mere grundlast, hvilket er udemærket, hvorved man kan indsluse mere fluktuerende energikilder såsom vind eller sol.

Hvad er max temperatur man kan bruge som kølevand i datacentre, hvad vil temperaturen være når kølevandet har været inde og runde de varme chips?

 • 0
 • 1

Jesper: Jeg studsede også over denne udmelding. Men da strøm fra Norge nævnes som en af hjørnestenene i elforsyningen, så kan det jo være korrekt. Men det må være svært at undgå, at der smutter lidt kulstrøm ind fra siden, når vindmøllerne står stille. Men ved lidt kreativ bogføring kan det nok lykkes! Men projektet som helhed er jo en formidabelt god ide.

 • 0
 • 0

Om Apple vil begynde at betale skat! (de er registreret i Irland med 2% skat, men da Irland mener, de bor i USA- betaler de ikke skat i Irland- og ejheller i USA- da "hovedsædet" er i Irland).

Jeg er ret ligeglad med, hvad de lægger i DK- men vil de så betale dansk selskabsskat?

Det er jo flot. at Apple har opdaget Danmark, men de der meget få arbejdspladser (ufaglærte) det vil komme til i, det lange løb, er det noget at klappe af?!

Mvh Tine

 • 10
 • 3

Læste også at de ikke ville benytte sig af dieselsdrevet nødstrømsanlæg, hvad mon de så gør? -store batterier kombineret med forsyningssikkerheden i DK?

Det kunne jo være de spillede cool og satser på den høje forsyningssikkerhed - og hvis deres server opbygning så minder Googles, så sørger det interne batteri for sikker nedlukning.

Og så er det ellers bare at satse på at de andre datacentre i resten af verden ikke går i dørken på samme tid - for helt kynisk, hvor mange minutters nedetid er der normalt i Danmark, og mon ikke de kære Apple brugere godt kan klare sig med at tingene går lidt langsommere 10 minutter hver andet år?

De kan spare rigtig mange penge på den konto - og skulle der så ske et længerevarende udfald, hvad så - måske nogen der bliver knotne, men alt kan jo klares med en undskyldning.

Husk på det er ikke et samfundskritisk datacenter.

 • 4
 • 0

Og så er det ellers bare at satse på at de andre datacentre i resten af verden ikke går i dørken på samme tid - for helt kynisk, hvor mange minutters nedetid er der normalt i Danmark, og mon ikke de kære Apple brugere godt kan klare sig med at tingene går lidt langsommere 10 minutter hver andet år?

Hvis hele Jylland er uden strøm, så er der nok ikke nogen der opdager at det går lidt langsommer med at opdaterer sit appleprodukt :)

Jeg ved ikke hvor mange datacentre de har rundt omkring i verden. Hvis det kun er i Irland og Danmark, for at dække Europa, så er det tros alt ikke sandsynligt at begge er uden strøm på samme tid, da de ikke er placeret på et sammenhængende net...

 • 1
 • 1

Nabobyen til Foulum hedder Rødding - og her har der, i det forgangne år, været en usædvanlig intens og, tiltider, hadsk vindenergikonflikt mellem kommunen og opstilleren Eurowind på den ene side, og "støjbekymrede borgere" (læs: Borgere med ondt i friværdien, eller tanker om dens størrelse som konsekvens af den planlagte vindmølleopstilling) på den anden.

Vindmølleinitiativet blev ikke til noget, og Viborg kommune har ageret aldeles halvhjertet i hele processen; derfor må æren for byggeriet tilskrives Danmarks nationale energipolitik, og bestemt ikke fodslæbende Viborg kommune, og dens snævertsynede lokale beboere.

 • 4
 • 2

Blot et gæt fra min side:

http://www.pwc.dk/da/afgifter/afgiftsvejle...

Datacenteret er tung process, så de skal betale 0,4 øre pr. kWh.

Hvis datacenteret efterfølgende "sælger" overskudsvarmen til Viborg Fjernvarme (nok gennem Viborg Kraftvarme eller Viborg Energi), så bliver afgiften 33% af 0 kr.

Jeg tror ikke at returvandet fra forbrugerne I Viborg er kold nok til at bruge direkte. Det bliver nok nødvendigt med en primær kølekreds i datacenteret som via varmepumpe sender varmen over i fjernvarmen. Gad vide om man vil lade returrøret fra Viborg til datacenteret være uden isolering?

Herved opretholdes den grønne profil og mængden af varme der skal fjernes via gundvandskøling (her gætter jeg) blive reduceret om vinteren.

Det er min vurdering af afstanden til Hjarbæk flord er for lang til køling ad den vej. Ligeldes vil den termiske forurening af Tjele Langsø nok være for stor hvis der skal køles den vej. Køletårne kunne være en mulighed, men det visuelle udtryk passer givetvis ikke med virksomhedens profil.

-Eivind

 • 0
 • 0

Det er langt mere interessant, at de ved Viborg dropper den sædvanlige nødstrøm. Føler de sig så sikker på elforsyningen eller har de andet i ærmet? Det er ikke så lang tid siden, at strømmen til Viborg røg i 16 minutter. Det ville ikke være godt for et datacenter.

De omdirigerer vel bare trafikken til deres andre datacentre rundt om i Europa mens det er nede, f.eks. til det datacenter de bygger parallelt i Irland. iTunes osv. virker vel fint i dag uden at vi har et datacenter i DK, accesstider bliver måske bare lidt langsommere i nedetiden.

Desuden bliver datacentrer bygget klods op af transformatorstationen i Tjele og får strømmen direkte der fra, så selv om strømmen er væk i Viborg er den det ikke nødvendigvis ved transformatorstationen i Tjele som vel er et af Danmarks største og mest centrale knudepunkter i eltransmissionsnettet. Transformatorstationen er endda direkte forbundet med 4 jævnstrømskabler til Norge, som ikke bliver koblet på det danske eltransmissionsnet ude ved Vestkysten, men forstsætter helt ind til transformatorstationen i Tjele før de bliver koblet på det danske eltransmissionsnet. Ud over jævnstrømsforbindelserne til Norge er transformatorstationen også forbundet på mod både nord, syd og vest til Danmarks overordnende 400kV eltransmissionsnet + 150 kV eltransmissionsnettet. Transformatorstationen er også bemandet, med både folk der overvåger og servicerer stationen samt et overvågningscenter, hvor de overvåger hele eltransmissionsnettet. Så forsyningssikkerheden findes vel næppe højere andre steder i landet. Det er vel hele grunden til at de har valgt netop denne placering, samt at der er masser af plads (marker) til at bygge lige op af transformatorstationen.

Adgangsforholdene er der heller ikke noget i vejen med, da det ligger lige op ad hovedvej 16 mellem Randers og Viborg, så det bliver ikke noget problem at få kørt de mange servercontainere, byggematerialer osv. der til. Det ligger ikke for enden af en smal hullet grusvej langt ude på bøhlandet.

 • 10
 • 0

http://beep.tv2.dk/nyheder/2015-02-23-her-...

Det bliver hele 166.000 kvadratmeter stort - større end den indendørs del af Messecenter Herning (110.000 kvm), for at sammenligne med noget andet jysk og stort.

Til sammenligning så er Bella Center 121.800 m² ifølge http://www.bellacentercopenhagen.dk/da-DK/... altså ca. samme areal som Messecenter Herning. Så har man noget at forholde sig til arealmæssigt, hvis man har været til messe i Messecenter Herning og/eller Bella Center.

 • 3
 • 0

Med placeringen ved en by med et større fjernvarmenet, vil der være mulighed for at køle centret til en meget lav pris. Med en varmepumpe, det køler og varme i en og samme proces, vil kunne køle 4 MWh, bruge 1 MWh el til måske 1.100,- men afgifter og det hele, og levere 5 MWh varme. Værsgo selv at fordele omkostningen.

 • 3
 • 0

Helt ærligt så er der for meget feel good i det her til at jeg imponeres. Det er meget lidt jeg har til overs for Apples tekniske formåen, men de har en fantastisk evne til at sælge varen på feel good.

Angående placeringen i Viborg. Hvornår har du sidst sat dine ben i et datacenter?

 • 2
 • 5

Hvis man skal have fred og ro til et datacenter er en 1,7 GW inverterstation nok ikke lige ønske naboen.

Hvis man ikke har en direkte forbindelse til HVDC-kablerne med egen inverter, er forsyningssikkerheden vel ikke bedre end alle andre steder langs den jyske 400 kV ring.

Et godt argument for Viborg er adgangen til Norsk vandkraft samtidig med at Danmark er medlem af både EU og NATO. Men Irland har ingen vandkraft, og er ikke medlem af NATO.

Ifølge jyske bogmestre og erhvervs ledere er al udvikling afhængigt af at man har direkte adgang til motorvej.

 • 0
 • 0
 • derfor kan man spare et dieselnødgeneratoranlæg væk i Foulum

Det kræver en nærmere forklaring!

Med de lange forsyningslinjer, højspændingslinjer over fjeldet og lange søkabler, og dertil alle invertere på et matrikelnummer, er norsk vandkraft nok ikke mere pålideligt end kontinental dampkraft.

 • 0
 • 1

Der bliver snakket meget om strømforsyningen til datacenteret - men hvad med internetforbindelsen? Det må da kræve en meget tyk og stabil forbindelse. Har Viborg det - eller hvad kommer der til at ske?

 • 1
 • 0

Jeg har siden 1975 været fortaler for, at vi skal stille om til et 100% vedvarende energi samfund. Men jeg indser samtidig, at der er langt igen. Det har taget 40 år, at vindmøllerne dækker 40% af elforbruget - i 2020 vil vi være nået til 50% og det skal nok lykkes. Men til 100% er der langt her i 2015.

Nu er det selvfølgelig interessant, at et højprofileret firma som Apple har stillet krav om, at el-forsyningen af datacenteret skal være 100% vedvarende energi. Men derfra og til at sige, at lige den og den el-forbruger bliver forsynet med vedvarende energi indeholder en portion selvbedrag. Man kan jo ikke som ved mange andre produkter klistre et oprindelsescertifikat på elektroner.

Det her svarer til en udmelding om, at en ny el-færge skal sejle på vindmøllestrøm, hvor det ville korrekt at sige, at færgen skal sejle på strøm. Den skal jo oplades og sejle, selv om det ikke blæser eller ikke blæser nok til, at udover det allerede eksisterende forbrug skal vindmøller og solceller også forsyne det nye marginale merforbrug af elektricitet til el-biler, el-færger, varmepumper og nu også et stort datacenter med vedvarende energi.

Den manglede elektricitet baseret på vedvarende energi skal komme et andet sted fra, og det kan være fra Norge. Det er dog langt fra realistisk at forvente, at man herfra kan forsyne Danmark 100% med vedvarende energi, når vindmøllerne står stille. Norge har begrænset kabelkapacitet til Danmark og kabler til mange andre lande også. Dersom man nu forudsætter, at det nye marginale forbrug, som krævet af Apple, partout skal være vedvarende energi, så vil der i det mindste være andre dele af el-forbruget, man ikke længere kan hævde vil komme fra vedvarende energi, det være sig vindmøller eller norsk vandkraft.

Jeg bor i Thy. Her er vi, tillader vi os at mene, selvforsynende med elektricitet fra vindmøllerne, fordi de lokalt opstillede vindmøller laver ligeså megen elektricitet, som der lokalt forbruges af elektricitet. Har man så ikke lov til bruge det som kriterium for at hævde at være forsynet med vedvarende energi?

Men når nu Apple laver grønne el-handler i Viborg, så må der være nogle el-forbrugere, der hidtil har brugt grøn strøm som resultat af den hidtidige udbygning med vedvarende energi, som pludselig må konstatere, at nu er det kulsort marginalt produceret elektricitet, de i stedet forbruger. Den samme grønne strøm kan jo ikke bruges flere gange.

Derfor spørgsmålet: Er der nu vores grønne strøm, eller den på Samsø eller i Skive eller i Ringkøbing, som gennem handlen med Apple (og det kunne være andre), som er blevet til Apple's grønne strøm? Og hvis den ikke er hugget fra os, må der være nogle andre, som ikke længere er så grønne, som de ellers troede, at de var. Det er ikke særlig klædeligt med kreativ klima bogføring på den måde at skaffe sig et grønt image.

Når den offentlige debat alligevel kører som den gør, så kan det føres tilbage til, at man midt i 1990erne indførte et begreb, som kaldes kvoter. Med kvoter blev der skabt et virtuelt marked, hvorved man billedlig talt kan bo hvor som helst og hævde, at el-forbruget er grønt, for man køber sin grønne strøm, for at nævne et sted, fra en vindmøllepark i Colorado i USA. At der ingen fysisk forbindelse er mellem produktion og forbrug er på det virtuelle marked underordnet.

Nu vil jeg langt fra kritisere, at Apple vil slå sig ned i Foulum, for det kan jo være, at Apple ræsonnerer, som jeg gør ovenfor, hvilket ud fra almindelig logik må føre til en fremskyndelse af omstillingen til 100% vedvarende energi.

 • 3
 • 1

Der bliver snakket meget om strømforsyningen til datacenteret - men hvad med internetforbindelsen? Det må da kræve en meget tyk og stabil forbindelse. Har Viborg det - eller hvad kommer der til at ske?

Jeg vil tro at TDC, Globalconnect, Telia og Nianet alle med rimelig indsats (projektets størrelse taget i betragtning) kan levere to uafhængige veje ud fra datacenteret og måske også tre med lidt større indsats. Så kan der etableres sort fiber f.eks. til Stockholm, København, Hamborg og Amsterdam og lægges bølgelængde(WDM) systemer ovenpå med 80x 100 Gbps på hvert fiberpar uden det store hokus pokus. Umiddelbart er det nok en af de mindre udfordringer. Jeg ved dog ikke om Apple selv etablerer forbindelserne ud af huset eller de hellere vil forbinde med netværksoperatørerne direkte i datacentret.

 • 0
 • 0

"Når datacentret er fuldt udbygget, vil det kunne levere mere varme, end Viborg by i dag bruger. Der skal derfor findes andre måde at udnytte varmen på.

Apple vil samarbejde med lokale partnere om at udvikle flere projekter for vedvarende energi baseret på vindkraft eller andre kilder, siger selskabets vicedirektør for miljørelaterede initiativer, Lisa Jackson:"

Disse udsagn siger vel noget om hvor meget grøn maling der er i det. Hvordan overskudsvarme og vindenergi kan gå op i en højere enhed fortaber sig i det uvisse.

 • 1
 • 2

Disse udsagn siger vel noget om hvor meget grøn maling der er i det. Hvordan overskudsvarme og vindenergi kan gå op i en højere enhed fortaber sig i det uvisse.

Hvis omtalte center bruger 400.000 Mwh/år el, så opstilles vindmøller i langbortistand som yder 400.000 Mwh el og den lille bagatel om at møllerne ikke producere når det er vindstille og strømmen derfor kommer fra kul-kraftværker og at kabler ikke helt når til omtalte land langt bort, det skal ikke skæmme for de mange hurraråb og grønne visioner...

 • 2
 • 4

Denne type af Internet Hotels findes der mange af. Der bruges store mængder strøm til serverne, men ikke mindst til HPAC -High Precision Air Conditioning - for at sikre serverne den optimale driftstemperatur. Personalet består af sikkerhedsvagter og driftspersonale. Hvis Viborgs borgmester tror på et job-boom bunder det vist i, at han aldrig har set en sådan installation. Det ligger i sagens natur, at strøm fra vindkraft ikke er velegnet, da de ikke sikrer driftssikkerheden. Netop driftssikkerheden er afgørende. Så glem alt om vedvarende energi med mindre vandkraft fra Norge kan garanteres. Den gode gamle pålidelige strøm fra kulkraft (der forøvrigt også kan drives ren) er løsningen. Jeg tvivler på at Apple vil gå ind for strøm fra skovning af regnskovene, som træflisfortalerne snakker om.

 • 2
 • 6

Nabobyen til Foulum hedder Rødding - og her har der, i det forgangne år, været en usædvanlig intens og, tiltider, hadsk vindenergikonflikt mellem kommunen og opstilleren Eurowind på den ene side, og "støjbekymrede borgere" (læs: Borgere med ondt i friværdien, eller tanker om dens størrelse som konsekvens af den planlagte vindmølleopstilling) på den anden.

Vindmølleinitiativet blev ikke til noget, og Viborg kommune har ageret aldeles halvhjertet i hele processen; derfor må æren for byggeriet tilskrives Danmarks nationale energipolitik, og bestemt ikke fodslæbende Viborg kommune, og dens snævertsynede lokale beboere.

Du har nok ret i, at borgerne er snævertsynede.

De flyttede på landet i troen på fred og ro, og Foulum/Rødding/Tjele området er jo et af de fredeligste her i landet, men de havde naivt nok ikke set en tilfældig industrialisering, som en af risiciene ved aktivt at søge fred og ro på landet.

Især ikke i kommuner der allerede har opfyldt deres kvoter for vindenergi.

Især ikke på steder hvor parkerne bygges i fredede områder.

Især ikke på de steder i landet, hvor vi har de laveste vindhastigheder.

Især ikke når Eurowind gradbøjer loven for at få lov at bygge klos op ad skovområder.

Det efterfølges af, at det bliver svært at sælge boligen, fordi folk bor i stigende grad ikke på landet med landbrug som levevej, men for at få fred.

Nu gør Eurowind det igen med deres 3. vindmøllepark i mit område, for de 2 der allerede er kørende, er åbenbart ikke nok. Den kan lige være der. Så er der 1,5 km mellem hver park, og udsyn til sytten 3 MW møller fra markskellet. Den næste kan vi jo gætte, hvor kommer til at stå.

Vindmøller i den størrelse vi bygger dem i nu, hører til på havet, med mindre vi bare erkender åbent at landområderne er helt frie til industrialisering; Fæld skovene nu og pløj hele lortet op, spræng gravhøjene væk og klister det hele til i vindmøller, så vi kan få det overstået, fordi så er der ingen tvivl om, hvor de fredssøgende ihvertfald ikke bør søge hen.

 • 2
 • 2

Når man, som jeg selv har gjort i en periode, køber al sin strøm som VE strøm, så gør man ganske rigtigt strømmen til den almindelige dansker 'mere sort', men også billigere.

Det må følge med, at hvis Apple f.eks. køber al strømmen fra Samsø vindmøllepark, så køber de også PSO udgiften dertil.

På den måde kan de sige de bruger 100 grøn strøm, ligeså vel som Preben Maegaard kan mene han bruger 100% vindstrøm og solcelleejere kan mene, at de bruger 100% solstrøm.

I og med at diskussionen om VE handler om penge først og fremmest, så er det vel fair nok, at de som betaler også får æren.

Helt ærligt, jeg har kun hånlig latter til overs for diskussion om, hvorvidt den enkelte elektron kommer fra VE, kul eller akraft. Elektroner har hverken farve, smag eller lugt. Diskussionen om, hvordan vi får dem til at løbe gennem ledninger går udelukkende på, hvilke følgevirkninger og priser der er derved.

 • 4
 • 0

De hos Apple er meget morsomme. They will link to the Danish grid - which is approx. 45% supplied by renewable energy. Maybe the percentage of green energy is a bit higher when the wind blows well. But claiming the data centre will run on 100% green energy is at best very dubious. Sic.

"Produktionen af el baseret på vedvarende energi udgjorde i 2013 46,7% af den indenlandske elforsyning. Heraf bidrog vindkraft med 32,5%". Se her: http://www.ens.dk/sites/ens.dk/files/info/...

 • 2
 • 2

Det burde være en kilde til dyb undren, at alle gode mennesker med de rigtige meninger elsker at udtrykke foragt for den gemene hobs populisme.

I øjeblikket yder vor knapt 5000 MW store vindmøllepark 343 MW, mens vore termiske kraftværker yder 2800 MW!

 • 3
 • 5

Når man, som jeg selv har gjort i en periode, køber al sin strøm som VE strøm, så gør man ganske rigtigt strømmen til den almindelige dansker 'mere sort', men også billigere.

Det må følge med, at hvis Apple f.eks. køber al strømmen fra Samsø vindmøllepark, så køber de også PSO udgiften dertil.

På den måde kan de sige de bruger 100 grøn strøm, ligeså vel som Preben Maegaard kan mene han bruger 100% vindstrøm og solcelleejere kan mene, at de bruger 100% solstrøm.

I og med at diskussionen om VE handler om penge først og fremmest, så er det vel fair nok, at de som betaler også får æren.

Helt ærligt, jeg har kun hånlig latter til overs for diskussion om, hvorvidt den enkelte elektron kommer fra VE, kul eller akraft. Elektroner har hverken farve, smag eller lugt. Diskussionen om, hvordan vi får dem til at løbe gennem ledninger går udelukkende på, hvilke følgevirkninger og priser der er derved.

Enhver der køber grøn strøm ved godt at der ikke er en sortering af elektronerne... Men de betaler en merpris for at få et certifikat ell. lign. på at den mængde strøm de har købt, er produceret på en grøn måde. Ikke nødvendigvis samtidig med at de har købt den, men inden for et år.

Vindmølleejerne kan ikke sælge strømmen direkte til en slutbrugerkunde. Vindmølleejerne sælger strømmen på elbørsen hvor den købes og betales som enhver anden strøm. Energinet.dk udbetaler evt. merpris direkte til anlægsejeren og denne betaling har intet med elbørsen at gøre (ud over beregning af evt. prisforskel).

Når en kunde køber grøn strøm, kan dette ske på flere måder. - Handelsselskabet kan bruge merprisen på at opkøbe CO2-kvoter som destrueres. - Handelsselskabet kan bruge merprisen på at opføre nye VE-anlæg. - Handelsselskabet kan købe certifikater der dokumenterer hvor strømmen er produceret.

Det er Energinet.dk der står for salg af certifikater fra VE-produceret strøm i Danmark og pengene går derfor ikke til den enkelte producent. (Jeg håber at certifikatsalget gør at der skal betales mindre i PSO, men jeg ved det faktisk ikke?) Energinet.dk sælger ikke kun certifikater til danske kunder og danske kunder kan også vælge at købe certifikater i udlandet. Derved kan f.eks en fransk bilfabrik godt producerer på dansk vindmøllestrøm ved at opkøbe danske certifikater og derfor ser man også påstande om at der f.eks. er 14 % atomkraft i danske stikkontakter da vores certifikater er solgt til udlandet...

Teoretisk kan der godt sælges mere grøn strøm end der produceres (det er kun den certificeret strøm der reelt er produceret) og køb af grøn strøm ændre ikke nødvendigvis på mængden af grøn strøm i andre kunders stikkontakter. I øjeblikket er der ikke nogen effekt i at opkøbe CO2 kvoter, da der er overskud af dem på marked men ideelt set kan køb af grøn strøm medvirke til at transportsektoren eller industrien må nedsætte sig CO2-udslip og selv om en vindmøllepark er finansieret for merprisen på elsalg, så kommer vindmølleparken stadig ind under de samme støtteregler og modtager PSO-midler...

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten