Apple: Vindmøller og solceller dækker vores data-behov i mindst fem år

24. april 2019 kl. 12:5318
Apple: Vindmøller og solceller dækker vores data-behov i mindst fem år
Illustration: Wikimedia Commons.
Apple behøver ikke statens støttekroner for at køre på grøn strøm i Danmark, lyder det fra selskabet.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny solcellepark på 43 MW skal sammen med et ukendt antal vindmøller forsyne Apples kommende datacentre i Danmark med grøn strøm. Dermed lover Apple at finansiere den grønne strøm, de bruger og ikke købe sig billigt ind på den grønne strøm, den danske stat delvist har finansieret over de seneste mange år.

Ifølge en artikel fra 11. april 2017 i Børsen skal Apples møller levere 30 MW, men siden da er planen om den ene af de to vindmølleparker blevet afløst af dette nye solcelleanlæg. Apple ønsker ikke at oplyse, hvor meget energi den tilbageværende vindmøllepark vil levere, ligesom selskabet endnu ikke vil sige, hvor det annoncerede solcelleanlæg skal ligge.

»Men der går nok ikke så længe, før lokationen bliver offentliggjort. Anlægget skal stå færdigt i 2020, så der går ikke længe, før vi skal i gang med det,« siger kommunikationschef i European Energy, der er Apples energipartner i Danmark, Joachim Steenstrup.

Ikke allerede planlagt

Han fortæller, at European Energy har haft de nødvendige tilladelser til at opføre en solcellepark, men anlægget bliver først muligt nu, hvor Apple lover at købe strømmen fra det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Et Apple-opvarmet Viborg har lange udsigter

»Det er klart, at nu hvor Apple har sagt, de vil købe strømmen, bliver det lidt nemmere at skaffe finansieringen til anlægget,« siger Joachim Steenstrup, der understreger, at bare fordi man har rettighederne til at opføre et solcelleanlæg betyder det ikke, at det nogensinde sker.

»Vi har rettigheder til utroligt mange megawatt rundt omkring, men det betyder ikke, at de står klar i morgen.«

Bygger på grønt grundprincip

Allerede sidste år nåede Apple sin målsætning om, at selskabet skal køre udelukkende på grøn strøm. I Apples klimarapportering står skrevet, at strømmen desuden skal skaffes ud fra et princip om ‘additionality’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal altså være tale om en ny, grøn merproduktion, understreger Apple over for Ingeniøren. Vel at mærke ikke er støttet af statslige kroner.

»Eftersom som det vedvarende energimarked vokser verden over, og teknologierne bliver billigere, vil vi bestræbe os på at udvikle projekter uden statslig støtte,« skriver Apple i rapporten.

Vil kræve udbygninger

Samtidig oplyser Apple til Ingeniøren, at anlægget kun vil kunne forsyne datacentrene de næste fem års tid. Hvis Apple fortsat udvider kapaciteten i datacentrene, vil strømbehovet stige, og det vil kræve, at der skabes mere vedvarende energi.

»Men det må vi tage, som det kommer og kigge på til den tid,« oplyser Apple, der dog forsikrer, at selskabet står fast på princippet om ikke at købe sig ind på støttet, vedvarende energi.

Aftalen mellem Apple og European Energy er en såkaldt Contract For Difference-aftale (CFD), der sikrer begge parter en relativt stabil elpris begge veje.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
25. april 2019 kl. 08:42

Energistatistik 2017 (2018 er ikke klar endnu) siger "I 2017 dækkede ved-
varende energi 32,7% af det samlede faktiske ener-
giforbrug mod 29,3% året før. "
Dette er taget fra denne statistik
Så mit spørgsmål er så om disse tal er forkerte? For der er da pænt langt op til 100 procent...?

Du (Lars MaThisson) snakker om det samlede energiforbrug, mens John snakker om elforsyning. I dit eget link står der f.eks. også: "2017 svarede produktionen af vindkraft til 43,2% af den indenlandske elforsyning mod 37,4% i 2016 og 1,9% i 1990. "

Med andre ord, så bruger vi også energi direkte til andet end elproduktion - altså varme og transport.

16
25. april 2019 kl. 08:30

Det er da fantastisk med yderligere 43MW solceller uden støtte. Også selv om de selv agter at bruge alt strømmen derfra.

15
25. april 2019 kl. 07:40

Lige en præcisering.
Energistatistik 2017 (2018 er ikke klar endnu) siger "I 2017 dækkede ved- varende energi 32,7% af det samlede faktiske ener- giforbrug mod 29,3% året før. " Dette er taget fra denne statistikSå mit spørgsmål er så om disse tal er forkerte? For der er da pænt langt op til 100 procent...?

13
25. april 2019 kl. 00:38

Fordi at medierne har været ude og sige hvor stort datacentret maks bliver; altså her ved 100% udbygning. Nu ved de så ved x antal udbygning er 30MW. Altså kan alle nu regne ud hvor hurtig deres udbygning er, med mindre at Apple/kommunen bevist har løjet om de udmeldte tal ved 100% benyttelse.

11
24. april 2019 kl. 23:21

Mig bekendt, er de oplyste datacentre MW tal, ud fra et fuldt udbygget tilsagn. Derfor der bl.a. står at de 30MW, vil dække de første 5 år, da apples datacenter på ingen måde vil være fyldt/fuldt udnyttet her. At de fleste så kan ekstrapolere og regne sig frem til apples ca. udbyggelsesgrad ved dette tidspunkt, og herfra regne til deres endelige 'hemmelige' forbrug, gør det blot lidt komisk :)

10
24. april 2019 kl. 21:40

Man kan jo altid tillægge en part skjulte motiver, fremtidige bedrag og løgne. Men som tingene grundlæggende fremstilles, er det da en umådelige positiv indstilling og udmelding. Og et træk som man da kun kan håbe de andre datacentermastodonter matcher i ånd og i realitet, så alle snylterbeskyldningerne gøres til skamme.

9
24. april 2019 kl. 20:19

Hvornår sker det siger du? Hvis jeg kigger i den officielle energi statistik fra Energistyrelsen så siger den at andelen af vedvarende energi de sidste mange år har ligget på omkring 30 procent.
Er der et andet sted man skal kigge??

@Lars Det var en forespørgsel fra Henrik Hovmøller på en scenarieanalyse på den fremadrettede situation.

3
24. april 2019 kl. 17:44

Hvad mon de skal køre på midt om natten når der er vindstille,- en diesel genarator eller Duracell?

2
24. april 2019 kl. 16:16

Hvorfor er Apple så hemmelighedsfuld om deres elforbrug og omfagnet af VE-produktion...? Er de i gang med greenwashing...?

Karl - de mener der ligger et konkurenceparameter i energiforbruget

Et solcelleanlæg på 43 MW kan producere 43 GWh - altså nogle få %. Hvis resten af deres planer alene er max 30 MW vind, som kan levere godt 100 GWh..... ja så er der godt nok langt op til de 1.200 GWh......

Enig i din beregning; men jeg tror du skal bide mærke i overskriften! Fuld udbygning af en HSDC tager ca. 10 år - så det er iikkke umuligt at solcellerne og vindmøllen slår til i de første 5 år

1
24. april 2019 kl. 14:41

Hvorfor er Apple så hemmelighedsfuld om deres elforbrug og omfagnet af VE-produktion...? Er de i gang med greenwashing...? Ifølge Cowi's datacenterrapport til Energistyrelsen forventes der at være 6 datacentre i DK i 2030 med et elforbrug hver på ca. 1.200 GWh. Et solcelleanlæg på 43 MW kan producere 43 GWh - altså nogle få %. Hvis resten af deres planer alene er max 30 MW vind, som kan levere godt 100 GWh..... ja så er der godt nok langt op til de 1.200 GWh...... Lad os nu få et klart svar fra European Energy og Apple så vi kan se, om der er sammenhæng i det de siger....