Apple: Vindmøller og solceller dækker vores data-behov i mindst fem år
En ny solcellepark på 43 MW skal sammen med et ukendt antal vindmøller forsyne Apples kommende datacentre i Danmark med grøn strøm. Dermed lover Apple at finansiere den grønne strøm, de bruger og ikke købe sig billigt ind på den grønne strøm, den danske stat delvist har finansieret over de seneste mange år.
Ifølge en artikel fra 11. april 2017 i Børsen skal Apples møller levere 30 MW, men siden da er planen om den ene af de to vindmølleparker blevet afløst af dette nye solcelleanlæg. Apple ønsker ikke at oplyse, hvor meget energi den tilbageværende vindmøllepark vil levere, ligesom selskabet endnu ikke vil sige, hvor det annoncerede solcelleanlæg skal ligge.
»Men der går nok ikke så længe, før lokationen bliver offentliggjort. Anlægget skal stå færdigt i 2020, så der går ikke længe, før vi skal i gang med det,« siger kommunikationschef i European Energy, der er Apples energipartner i Danmark, Joachim Steenstrup.
Ikke allerede planlagt
Han fortæller, at European Energy har haft de nødvendige tilladelser til at opføre en solcellepark, men anlægget bliver først muligt nu, hvor Apple lover at købe strømmen fra det.
Læs også: Et Apple-opvarmet Viborg har lange udsigter
»Det er klart, at nu hvor Apple har sagt, de vil købe strømmen, bliver det lidt nemmere at skaffe finansieringen til anlægget,« siger Joachim Steenstrup, der understreger, at bare fordi man har rettighederne til at opføre et solcelleanlæg betyder det ikke, at det nogensinde sker.
»Vi har rettigheder til utroligt mange megawatt rundt omkring, men det betyder ikke, at de står klar i morgen.«
Bygger på grønt grundprincip
Allerede sidste år nåede Apple sin målsætning om, at selskabet skal køre udelukkende på grøn strøm. I Apples klimarapportering står skrevet, at strømmen desuden skal skaffes ud fra et princip om ‘additionality’.
Der skal altså være tale om en ny, grøn merproduktion, understreger Apple over for Ingeniøren. Vel at mærke ikke er støttet af statslige kroner.
»Eftersom som det vedvarende energimarked vokser verden over, og teknologierne bliver billigere, vil vi bestræbe os på at udvikle projekter uden statslig støtte,« skriver Apple i rapporten.
Vil kræve udbygninger
Samtidig oplyser Apple til Ingeniøren, at anlægget kun vil kunne forsyne datacentrene de næste fem års tid. Hvis Apple fortsat udvider kapaciteten i datacentrene, vil strømbehovet stige, og det vil kræve, at der skabes mere vedvarende energi.
»Men det må vi tage, som det kommer og kigge på til den tid,« oplyser Apple, der dog forsikrer, at selskabet står fast på princippet om ikke at købe sig ind på støttet, vedvarende energi.
Aftalen mellem Apple og European Energy er en såkaldt Contract For Difference-aftale (CFD), der sikrer begge parter en relativt stabil elpris begge veje.
