Apple udvider indbygget tyverisikring: Forhindrer genbrug af mange iPhones og Mac-computere

T2-chippen i nyere macbooks betyder, at enheden effektivt kan låses, hvis ejeren ikke har husket at slå det fra inden computeren afleveres på grnbrugspladsen. Illustration: iFixit

Uafhængige reparatører er frustrerede over, at Apple nu også har tændt for den aktiveringslås der er indbygget i funktionen 'Find min' på nyere Mac-computere. Mange glemmer nemlig at rense computere og telefoner før de afleveres til genbrug. Hver gang en Apple-bruger ikke nulstiller telefonen korrekt, betyder det nemlig mere elektronikskrot og mindre genbrug.

Sådan lyder advarslen i et nyt opråb fra flere genanvendelsesvirksomheder, der reparerer og videresælger ældre Apple-produkter.

»Vi modtager fire til seks tusinde låste iPhones om måneden. Folk ved ikke, at hvis du ikke nulstiller din enhed korrekt, så er telefonen effektivt låst når du sender den til mig,« siger Peter Schindler, ejer af virksomheden The Wireless Alliance, der genanvender elektronik, i en nyhed på reparationssitet iFixit.

I stedet for at kunne opdatere de mange tusinde telefoner, bliver de splittet ad og skrottet. Udfordringen opstår fordi mange mennesker ikke tænder over, at de skal nulstille Apple-produktet korrekt, for at deaktivere ‘Find min’, som aktiverer låsen i enheden.

Aktiveringslåsen er udviklet, så andre mennesker ikke kan bruge din telefon eller computer, hvis den bliver stjålet eller du glemmer den i toget. Aktiveringslåsen er en del af funktionen ‘Find min’, som findes på iPhones, iPads og andre Apple produkter.

Læs også: Igen-igen: Apple spænder ben for uafhængige reparationer

Funktionelle computere vil blive skrottet

Senest har Apple tilføjet aktiveringslåsen på nyere Mac-computere med sikkerhedschippen T2 i forbindelse med frigivelsen af det nye operativsystem macOS Catalina tilbage i oktober i år. T2-chippen blev allerede introduceret i iMac Pro 2017, men det er altså først nu at Apple aktiverer den firmware-lås, som iPhone-ejere kender fra deres 'Find min'-funktion.

Læs også: Apples nye operativsystem hedder macOS Catalina – og med det forsvinder iTunes

Det får flere uafhængige reparatører og genanvendelsesvirksomheder til at frygte at de i løbet af de næste år vil modtage lige så mange låste Mac-computere som de i dag modtager iPhones. ‘Find min’ har været en integreret del af Mac-computere de seneste år, men uden aktiveringslåsen. Indtil nu har Apple i stedet anvendt en valgfri firmware kodeord.

Læs også: Nu skal det være nemmere selv at reparere sine hvidevarer

Den firmware-kode giver også problemer, blandt andet hos reparatøren John Bumstead fra virksomheden RDKL, Inc, der genanvender Apple-produkter. Han fortæller til iFixit, at han må kassere omkring hver femte Mac-computer han modtager, i stedet for at reparere den, fordi firmware-koden ikke er fulgt med. Firmware-låsen kan dog angiveligt godt brydes, hvis man anvender særlige værktøjer, men flere uafhænige elektronikreparatører frygter, at Apple vil betragte det som ulovligt at bryde koden.

Peter Schindler fra Wireless Alliance foreslår, at Apple giver certificerede genavendelsesvirksomheder retten til at åbne enheder de har fået doneret, hvis de ikke er meldt stjålet eller savnet. For det er stort set kun lovlig elektronik de får ind på virksomhedens mange genbrugscentre.

»Folk stjæler ikke en telefon, for så at gå ned og aflevere den i det lokale genbrugsplads,« siger han.

Lige nu overvejer en gruppe organisationer, blandt andre iFixit og Electronic Frontier Foundation, til at lægge sag an mod Apple for brud på copyright-loven Digital Millennium Copyright Act (DMCA), fordi de mener Apple forhindrer dem i at udnytte de enheder, de retmæssigt har fået overdraget.

Læs også: Ny smartphone kan skilles ad med en skruetrækker

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi blev nødt til at kassere en fuldstænding funktionel 6-7 år gammel Ipad fordi Bankens netbank ikke længere understøttede styresystemet. Der var intet at gøre.

Kan det være rigtigt at det skal være sådan?

 • 13
 • 10

I de sidste generationer skal computeren godkendes af Apple software efter udskiftning af hardware, så det er ikke længere muligt at udskifte en lang række chips og komponenter uden at udskiftningen godkendes bagefter. For eksempel hvis man køber 2 helt nye originale Iphones og skifter batteriet fra den ene til den anden og omvendt, så har man 2 Iphones, som begge melder batteri fejl, selvom det er et originalt batteri.

Apples egne værksteder reparerer desværre ikke bundkort, ved defekte komponenter, så en defekt connector eller noget simpelt som en kondensator der er defekt, udskiftes ikke, du får bare et tilbud på en ny pc, istedet for en regning på 10kr. plus 1 times timeløn. Din gamle defekte pc, som ikke kunne laves, bliver så repareret aligevel og solgt som refirbished eller til garanti reperationer.

 • 8
 • 0

For eksempel hvis man køber 2 helt nye originale Iphones og skifter batteriet fra den ene til den anden og omvendt, så har man 2 Iphones, som begge melder batteri fejl, selvom det er et originalt batteri.

Ved ikke med de helt nye iPhones, men jeg fik for nyligt skiftet batteri i en iPhone 6S med iOS13. Det er korrekt, at telefonen ikke længere melder om batteriets helbred, men ellers fungerer den normalt.

Det er endda et batteri med større kapacitet end det originale.

 • 2
 • 0

til glæde for forbrugeren. Data forsvinder med RAM og harddisken. Så kun harddisken er det vigtig at beskytte. Så hvad er det for noget vrøvl? Det lugter langt væk af centralt styret forældelse, som i forvejen går alt for hutigt af flere andre grunde.

Er der virklig belæg for argumentet om tyveri- beskyttelse? B&O havde som den eneste i rigtig mange år styr på sine serienumre og kunder, så en anmeldt enhed blev opdaget i systeemt hvsi nogen forsøgte at 'reparere' eller sælge enheden. Men når andre (virksomheder) ikke kan sådan noget, så forsvinder en lille virksomheds indsats i mængden.

 • 3
 • 0

Det må du tale med banken om. Det er udviklerne der vælger minimum OS niveau deres ting skal køre på. Og Apple er dem der supporterer deres telefoner/tablet længst.

Jeg tror at Android situationen er værre, her køber man maskiner med OS der er forældet inden købstidspunktet, og som aldrig får opdateringer. Man forventes at skrotte den hvis der er problemer. Apple leverer i det mindte OS opdateringer langt frem i tiden, og har en supportpolitik på 5 år efter produktion. https://support.apple.com/en-us/HT201624

Med hensyn til PC'er, så supporteres de længere af Linux og Windows. Men man kan også lægge Windows / Linux på en Mac og genbruge, medmindre de selvfølgeligt hardware låses.

Der burde være en mulighed for at ihændehaver kan anmode tidligere ejer om at låse op (anonymt). Både for telefoner og Macs.

 • 1
 • 0

Jeg har en iPad i Algeriet og to iPhones i Rumaenien, men kan intet göre ved det. Hvis de kun er til skrot, saa fint med mig - men er ikke overbevist med den maengde iPhones der stjaeles ...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten