Apple rykker ind på markedet for industrielle apps

Tablets og smartphones bruges allerede i stor stil i industrien. Den udvikling vil Apple nu sætter yderligere blus under med et partnerskab med General Electric. Illustration: Grundfos

De er blandt verdens største virksomheder inden for deres respektive område, og nu slår de pjalterne sammen i bestræbelserne på at få deres to verdener, forbrugerelektronikken og industriel software, til at mødes.

Vi taler om Apple og General Electric (GE), som i sidste uge offentliggjorde, at de har indgået et partnerskab, som giver udviklere og brugere af Predix – GE’s Internet of Things-platform – mulighed for at udvikle Predix-apps til IoS.

Det nye Predix SDK (software development kit) vil være tilgængeligt til download i App Store fra torsdag den 26. oktober, oplyser Apple i en pressemeddelelse.

Brugervenlighed som i forbrugerelektronik

Predix opsamler og analyserer procesdata fra alt fra vindmøller over boreplatforme til produktionsanlæg, og tanken med partnerskabet er øjensynligt at overføre forbrugerelektronikkens brugervenlighed til industrielle applikationer.

»Flere og flere af de industrielle kunder ønsker at tilbyde mobile muligheder til deres slutbrugere. Medarbejderne i de virksomheder ønsker de samme muligheder, som de har som forbrugere,« siger Kevin Ichhpurani, salgschef i GE’s digitale afdeling, til finansmediet Bloomberg.

Det kunne være vindmølleteknikeren, der får en besked på sin telefon om, at en vindmølle har behov for service. Eller maskinoperatøren, der via sin iPad kan holde sig ajour med sin maskines drift.

Apple indgår alliancer på kryds og tværs

Den slags apps udvikles allerede i stor stil til diverse kommercielle dataopsamlingssystemer, så i den instans er det ikke nyt, at man kan få sine maskin- eller procesdata visualiseret på sin arbejdstelefon.

Men derfor er det alligevel interessant, at Apple med GE-samarbejdet tager endnu et skridt ind i det industrielle marked – og måske kan være med til at skubbe yderligere til udviklingen af industrielle apps.

Apple har i forvejen lanceret lignende partnerskaber med IBM, Cisco, SAP og Accenture, hvilket kunne tyde på, at Apple ønsker at få en større bid af kagen på markedet for industriel hardware, som Microsoft, Dell og andre ellers har domineret hidtil – måske også som en reaktion på det faldende salg af iPhones, der ramte Apple i 2016 efter 13 års uafbrudt salgsvækst.

Med partnerskabet forpligter GE sig til at ‘standardisere’ brugen af iPhones og iPads internt i koncernen, ligesom man vil promovere Mac som den foretrukne arbejdscomputer for GE’s over 330.000 medarbejdere, oplyser GE og Apple.