Apple og forsvaret hjælper 3D-lyd på vej

Når de danske F-16-jagere går i luften, får piloterne ikke blot udløst en alarm, når et missil nærmer sig - de kan også høre, hvor det kommer fra.

Stedbestemmelsen bliver til ved hjælp af binaural signalprocessering, som giver en rumlig 3D-lydeffekt til hjernen ved hjælp af tidsforskudte lydsignaler og skiftende frekvenskarakteristikker.

Binaural lyd har været genstand for massiv forskning på Aalborg Universitet i mere end 20 år, men det er først nu, at markedet er begyndt at vise sig, fortæller professor Dorte Hammershøi på universitetets Sektion for Akustik.

»Barrieren har været, at 3D-lyd, eller binaural lyd, bliver bedst ved brug af høretelefoner, mens forbrugerne foretrak almindelige højttalere. Men tiden har arbejdet for os, og holdningen er skiftet, efter at Ipod'en kom,« siger Dorte Hammershøi.

»I midten af 90'erne vendte audio- og elektronikbranchen ryggen til alt binauralt og kunne ikke tage det alvorligt. Nu er det en etableret teknologi, som dog kun er trængt kommercielt igennem få steder,« fortæller hun.

Ifølge Dorte Hammershøi har fokus tidligere ligget på, hvordan 3D-lyd blev fremstillet, mens den største udfordring i dag er, hvordan man gengiver lyden bedst muligt.

»Næste udfordring bliver at undvære høretelefonerne, så det er muligt at høre 3D-lyd fra almindelige højttalere, og det arbejder vi på i øjeblikket,« siger hun.

Hendes kollega, lektor Flemming Christensen, understreger, at der er langt mellem kvantespringene inden for binaural lyd, men at de eksisterende teknikker har fået bedre vilkår.

»Vi får mere og mere computerkraft, så vi nu begynder at kunne lave mere komplicerede 3D-algoritmer, der kan behandle signalerne i realtid. Vi har ventet i mange år på, at 3D-lyd blev allemandseje, men nu har det da fundet ind på seriøse markeder,« siger han med henvisning til brugen i jagerfly.

AM3D, som er en spinoff-virksomhed fra Aalborg Universitet, har udviklet 3D-lydsystemet i samarbejde med forsvarsleverandøren Terma. Hos AM3D er direktør Sven Vestergaard begyndt at kunne se lyset for de teknologier, der tidligere kun blev studeret på universiteter og i høreapparatvirksomheder.

»I princippet kan to Iphones i dag gøre arbejdet. De er udstyret med GPS, gyro og kompas, og så kræves der blot en algoritme, der omdanner monolyden til binaural lyd,« siger Sven Vestergaard, som i AM3D er ved at indgå partnerskab med et udenlandsk selskab, der vil bruge AM3D's signalprocessering til at hjælpe brandmænd med at finde hinanden i larmende og osende bygninger.

»3D-lyd er stadig lidt fagre nye verden, og manglende processorkraft har tidligere været en hindring, men vi håber, at jagerpiloternes udstyr øger interessen,« siger han.

Også på internationalt plan arbejdes der med binaural lyd. Japanske NTT Docomo udviklede sidste år et lydsystem til telefonmøder over mobilen, som gør det muligt at give mødedeltagerne en konkret geografisk placering i møderummet, selv om de ikke var fysisk til stede.