Apple dropper datacenter-planer i Aabenraa

Ovenfor har Apple illustreret, hvordan datacentret i Viborg, der nu er virksomhedens eneste planlagte datacenter i Danmark, kommer til at se ud. Illustration: Apple

Aabenraa kommer alligevel ikke til at lægge jord til et datacenter for Apple. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

»Det kommer fuldstændigt uventet for os, at Apple i dag på et telefonmøde orienterer os om, at man ønsker at afhænde sin byggegrund. Aabenraa Kommune har arbejdet med Apple i lang tid for at skabe grobund for et af verdens største datacentre,« fortæller direktør for Kultur, Miljø & Erhverv i Aabenraa Kommune Stig Isaksen.

Tilbage i 2017 kom det frem, at Apple havde investeret i en 285 hektar grund i Kassø udenfor Aabenraa, der skulle huse et datacenter. Ifølge tidsplanen skulle første fase af byggeriet være overstået i 2019, men JyskeVestkysten kunne tidligere i år berette, at intet byggearbejde endnu var udført på grunden.

Læs også: Sønderjyder går sammen for at forhindre datacentre i at fyre for fuglene

Dengang lød meldingen fra kommunen, at de forventede, at Apple snarest muligt ville påbegynde arbejdet med datacentret, da de nødvendige byggetilladelser allerede var behandlet. Datacentret blev endda nævnt, da Aabenraas Kommunes borgmester holdt nytårstale på rådhuset.

Men nu ser det altså ud til, at planerne er skrottet. Apple har meddelt kommunen, at de ønsker at sælge grunden og det vil kommunen nu forsøge at hjælpe it-giganten med.

Læs også: Varmespild fra datacentre: Fjernvarme kan også ligge for langt væk

Apple er samtidig i gang med at bygge et datacenter i Viborg. I april i år kom det dog frem i Viborg Stifts Folkeblad, at størstedelen af arbejdet med dette datacenter var gået i stå - angiveligt grundet uoverensstemmelser med entreprenørfirmaet bag.

Det har generelt ikke været helt problemfrit for Apple at få bygget sine mange datacentre rundt om i verdenen. For omtrent en måned siden kom det frem, at firmaet havde skrottet planen om at opføre et datacenter til 850 millioner euros i Irland grundet naboprotester over dets massive strømforbrug. Det skrev Irish Times den 10. maj.

Læs også: Energiprognoser afslører: Vi har ikke hørt det sidste til danske datacentre

Derudover er det værd at nævne, at det er en anden gang indenfor få måneder, at planerne om et stort datacenter i Danmark skrottes. I marts kom det frem, at Facebook har skrinlagt planen om at opføre et stort datacenter i Esbjerg.

Aabenraa kan dog stadig ende med at få et datacenter, selvom Apple nu har vendt byen ryggen. Google har nemlig ligeledes købt en grund i Kassø ved Aabenraa, hvor de har planer om at opføre et datacenter.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For mange år siden lykkedes det Apple at få Viborg byråd med til at ofre et af de betydeligste områder for oldtidsfund til fordel for et stort datacenter. Viborg byråd slugte ødelæggelsen af oldtidsminderne, fordi Apple ville levere overskudsvarme til Viborgs borgere (noget af en afstand). Da det kom til stykket, ville Apple ikke ofre ledningen til Viborg, hvorfor de entrerede med Aabenrå. Nu ser det ud til, at det lykkes Apple at undgå forpligtelsen med at skulle levere overskudsvarme til Viborg - og så kan de jo roligt skrotte anlægsoplægget i Aabenrå. Ha, ha! Fornuftige byrødder - eller blot sådanne, der lader sig trække rundt ved næsen, blot trækkerfirmaet er fint nok?

 • 8
 • 8

For mange år siden lykkedes det Apple at få Viborg byråd med til at ofre et af de betydeligste områder for oldtidsfund til fordel for et stort datacenter.

Thorkild - non stop nonsense fra ende til anden!

Uanset hvor man går i jorden (motorveje, datacentre, eller gylletanke) skal jorden afrømmes og arkæologer gives tid til at undersøge jorden pr. 10 mtr. i et 3 mtr bælte. Det er også sket i Apples tilfælde inden der rykkede en eneste entreprenørmaskine ind på grunden. Google finder ikke noget på "tjele foulum oldtidsfund apple"

Næstefter har Apple ALDRIG lovet at levere transmissionsledning til Viborg - det har lovet at varmen kunne hentes gratis i Tjele. "Det oprindelige scenarie var, at et varmepumpeanlæg skulle lægges tæt på Apples datacenter, næsten 13 km. fra Viborg. Derudover skulle en transmissionsledning føres ind til Viborg. Varmepumper og ledning skulle Viborg bekoste."

https://ing.dk/artikel/rapport-apple-komme...

Grunden til at varmeleveranceprojektet blev droppet, var at det ikke kunne stå til en samfundsøkonomisk beregning - her var lokale luft/ vand varmepumper billigere.

Og jeg vil da gerne se lidt dokumentation for at det ene af Apples projekter har noget med det andet at gøre

 • 10
 • 3

Aabenraa kan dog stadig ende med at få et datacenter, selvom Apple nu har vendt byen ryggen. Google har nemlig ligeledes købt en grund i Kassø ved Aabenraa, hvor de har planer om at opføre et datacenter.

Mon ikke, at årsagen til googles valg, netop er de andres planer?

 • 1
 • 2

Glem at lokalisere og gemme arkæologiske aflejringer til fremtiden, når nutidens arkæologer og deres graverier maltrakterer jorden. Og det overrasker da ikke, at Apple ikke finder noget, hvor alle andre siden langt tilbage har fundet noget. Du ved godt, at der ikke findes tilgængelig dokumentation for, at det ene projekt har med det andet at gøre - hvis da ikke Apple dummer sig. Jeg synes da ellers at kunne huske, at byrødder i Viborg var stolte af at få leveret varmen! (En socialudemokrat blev så fortørnet over, at jeg ikke blot klappede af deres projekt - dengang var devisen da, at Viborg byråd havde solgt vores kulturarv i Hvolris til Apple for ussel mammon.)

 • 1
 • 12

Glem at lokalisere og gemme arkæologiske aflejringer til fremtiden, når nutidens arkæologer og deres graverier maltrakterer jorden. Og det overrasker da ikke, at Apple ikke finder noget, hvor alle andre siden langt tilbage har fundet noget.

@Thorkild Tror du virkelig det var Apple der forestod de arkæologiske udgravninger ?

 • 12
 • 0

disse arkæologer skulle være mindre påvirkelige af Apples økonomiske muskler

Det er en beskyldning om korruption af forskere. Uden undskyldning eller bevis er det genstand for injuriesag, og siger mere om beskylderen end om fagfolk. Frem med popcornene!

Men området blev såmænd også undersøgt allerede i 1980erne: http://viborg.netavis.nu/moentskat-gravpla... "Det område, hvor Apple skal bygge, støder op til Foulum Forskningscenter. Her foretog Viborg Museum omfattende udgravninger i starten af 1980’erne" og blev yderligere undersøgt i 2015 før byggeriet. Når man når ned til ufrugtbar råjord, er der normalt ikke mere at komme efter, og mon ikke de også har kørt en metalscanner henover for at se i dybden.

 • 9
 • 1

Nej, men sikker på, at det var dem, der skulle betale, selv om det måske i virkeligheden blev borgere i Viborg.

@Thorkild Hold da op Tjek museumslovens kapitel 8. Og vil jeg gerne vide om din profil er rigtig eller du bare smider indlæg fordi du ved en fejl er blevet lukket ind på dette fora.

 • 6
 • 0

Well: Ja, de støder nok sammen! Hør lige dig selv: Foulum ligger godt 10 km fra Hvolris. Så dejligt, hvis man tidligere har gennemgået områder omkring Foulum. (For en Københavner ser det nok ikke ud til, at der er langt mellem de to steder, men altså 10 km - må i Jernalderen alligevel have været noget af en afstand.) Jeg beskylder ikke nogen for bevidst at have fremskyndet en proces, men at der har været lagt pres på. Se evt. dagens udgave fra Nordjyske Stiftstidende, hvor direktøren for entreprenørfirma, der er gået glip af et arbejde på 1,9 mia. kr. udtaler, at det skam ikke gør noget, for Apple er jo et stort firma, som de gerne vil have som kunde i fremtiden. (Havde det været en kommune eller et mindre firma, så have den nok ikke været så overbærende med svigtet kontrakt/aftale?)

 • 1
 • 4

Så dejligt, hvis man tidligere har gennemgået områder omkring Foulum.

Thorkild - reglerne er fulgt i Foulum

https://viborg-folkeblad.dk/rundtomviborg/...

der er gået glip af et arbejde på 1,9 mia. kr. udtaler, at det skam ikke gør noget, for Apple er jo et stort firma, som de gerne vil have som kunde i fremtiden. (Havde det været en kommune eller et mindre firma, så have den nok ikke været så overbærende med svigtet kontrakt/aftale?)

En god konspirationsteori er ikke at foragte ;-)

Sandheden er dog en anden - MT-H havde kun en betinget kontrakt, og derfor forfølger de ikke kontraktbruddet

 • 5
 • 0

Karsten Henneberg. Tak for link. Beklager, at jeg har reageret som gjort. Det ser jo ud til, at der nu er tale om Foulum Hede, der jo ligger 12 km fra Hvolris. Mine bemærkninger er/var til det oprindelige projekt om placering i Hvolris. Dejligt, at det område ikke længere er i spil. Beklager, at jeg har været på forkert grund i denne sag.

 • 2
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten