Apple bekræfter: Vi arbejder på selvkørende bil

Illustration: Apple

I et brev til den amerikanske trafikstyrelse bekræfter Apple, at man arbejder på at udvikle teknologi til selvkørende biler.

I det fem sider lange brev til National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) skriver Apple, at virksomheden ser et ‘stort potentiale i automatiserede systemer inden for mange områder, heriblandt transport’, hvor Apple ser ‘betydelige samfundsmæssige fordele ved automatiserede køretøjer'. Apple bekræfter derfor, at virksomheden nu investerer kraftigt i udviklingen af teknologier, der kan hjælpe industrien med at udvikle den bedste standard på området.

Apple vil med andre ord sætte standarden for en iCar.

Læs også: Apple parkerer elbilen: Satser på systemer til selvkørende

I den forbindelse erkender Apple, at teknologien bag selvkørende biler er omfattet af betydelige etiske dilemmaer og udfordringer. Apple støtter således op om de bekymringer og overvejelser, der allerede ligge i NHTSA's politik på området.

Som eksempel nævner Apple følgende tre hovedpunkter, som de mener kræver opmærksomhed.

    1. Konsekvenserne af algoritmiske beslutninger for sikkerhed og mobilitet. Herunder ejernes ansvar.
    1. Udfordringen med at sikre privatlivets fred og sikkerhed i udformningen af det automatiske køretøj.
    1. Betydningen af automatiserede køretøjer for samfundet. Såsom konsekvenser for beskæftigelsen og aktiviteten i det offentlige rum.

Alle bør arbejde sammen

Apple lægger således op til, at der udvikles en fælles platform, hvor data og sikkerhedshændelser deles mellem de forskellige udviklere af selvkørende teknologier.

‘Dette vil give alle i branchen de bedste muligheder for at opdage og reagere på bredeste sæt af nominelle og kant-case-scenarier,´skriver direktør for product integritet hos Apple Steve Kenner i sit brev til NHTSA.

Penge og know-how

Med en penge reserve på over 237 milliarder dollars og et udviklerteam, der tørster efter nye i-udfordringer, kan Apple meget vel være netop den vitaminindsprøjtning, der får de selvkørende biler på vejene i dette årti.

Apple nævner derimod ikke noget om, hvilken bil deres teknologi skal fragtes rundt i, eller snarere med. Apple lægger således op til et samarbejder med en eksisterende bilproducent, hvilket giver god mening, da udviklingen af en helt almindelig bil ifølge en industri analytiker i AutoBlog koster op imod 6 milliarder dollars. Og det er vel og mærke uden nogen form for autopilot.

Læs også: ANALYSE: Hvor kører Googles selvkørende biler egentlig hen?

Før Apple er parat til at sætte sine penge og knowhow bag rattet af en selvkørende bil, ønsker virksomheden dog at NHTSA, i samarbejde Apple og andre interessenter, udvikler en sikkerheds- og testmodel, der skal sætte standarden for, hvordan selvkørende biler testes og godkendes.

Eller som Steve Kenner udtrykker det i sit brev til National Highway Traffic Safety Administration

‘Apple ser frem til at samarbejde med NHTSA og andre interessenter, så de betydelige samfundsmæssige fordele ved automatiserede køretøjer kan realiseres sikkert, ansvarligt og hurtigt.’