Appelsinskræller indeholder en effektiv kolesterolfjerner

Canadiske forskere gjorde hamstere fede. Derefter fik dyrene stoffer udtrukket af mandarin- eller appelsinskræl. Kolesterolindholdet i deres blod faldt med 40 procent. Appelsinjuice i sig selv har også denne effekt, men der er 20 gange så meget af de gavnlige stoffer i skrællen som i saften, og man skal drikke omkring 20 kopper juice om dagen for at få en terapeutisk effekt, vurderer forskerne.

Saft fra citrusfrugter er sundt. Tidligere undersøgelser har vist, at appelsin- og grapefrugt-saft hæmmer betændelser og kræft. De sænker også blodets indhold af det såkaldt skadelige kolesterol, LDL, lav-densitets-lipoprotein. Elzbieta M. Kurowska hos firmaet KGK Synergize Inc. i Canada, har nu testet to såkaldte PMF-stoffer, hentet fra skrællen af appelsin og mandarin. PMF står for polymethoxyleret flavonoid, og en PMF er en effektiv antioxidant. De testede PMF-stoffer hedder tangeretin og nobiletin.

Kurowska satte sine forsøgsrotter på en diæt, der øgede deres blods indhold af LDL. Derefter fik de føde, som indeholdt blot en procent PMF. Efter 5 uger på den berigede kost, var LDL-niveauet faldet med hele 40 procent.

Patent på ide

Tangeretin og nobiletin fungerer ved at hæmme et enzym, som rotters og vor egen lever bruger ved syntesen af kolesterol. Derved produceres der mindre LDL, men en uændret mængde af det såkaldt gavnlige kolesterol, HDL, eller høj-densitets-lipoprotein.

Kurowska har sørget for at patentere ideen (patent nr. US2001/55627). Den må der være penge i - for appelsinstofferne nedsætter nemlig kolesterolet uden de bivirkninger, som den almindelige kolesterolmedicin har. De kan give leverskader og muskelsvaghed. Kurowska har opfundet en PMF-blanding tilsat E-vitamin, som markedsføres under navnet Sytrinol.

Rotteforsøgene omtales nøje i artiklen »Hypolipidemic effects and absorption of citrus polymethoxylated flavones in hamsters with diet-induced hypercholesterolemia« i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol52, p.2879-2886, 2004.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Interessant. Især da Statiner jo har nogle kedelige sideeffekter...

Dog vil jeg lige gøre opmærksom på, at appelsin- og tangerin- (citrus tangerina) skallen er testet i hamstre og ikke i rotter, som I skriver. Det kan I selv læse her http://www.rejuvenation-science.com/n_sytr... , hvor det iøvrigt oplyses, at det skulle have resulteret i et produkt der hedder 'Sytrinol' OG hvis I ikke mindst, havde læst titlen på den undersøgelse I referer ! :-P Ok, hej igen.

  • 0
  • 0

så danner kroppen ca 80% af kolesterolet og kun 2% fra maden...

Så meget af det er genetisk styret (og produceret i vores store kemifabrik - leveren).

Overvægtige mennesker har ikke højt kolesterol sådan pr automatik. Der er ingen kobling !

(som sagt var jeg "medlem" af klubben på trods af en bmi < 20 !!!)

men hvis der er noget der er bedre end alle de møggiftige statiner så er det bare ok.

det er altså noget nemmere at spise/drikke/leve "normalt" (hvad det så end er) og få lidt motion og slappe lidt af istedet for at lave alle de målinger vi efterhånden kan lave på hinanden.

Som vanligt er USA 10 år "foran". Har bekendte derovre hvor når man er +50 pr automatik får tilbudt statiner, blodtrykssænkende, "hjerte albyler" og lægerne undres når man siger nej tak (glemte viagra :-)

god aften til alle :-)

PS: ikke alle mener at højt kolesterol er alarmerende og at det ikke er absolutte tal - men "who knows - who cares ? .. as long as the patient pays"

  • 0
  • 0

det er altså noget nemmere at spise/drikke/leve "normalt" (hvad det så end er) og få lidt motion og slappe lidt af istedet for at lave alle de målinger vi efterhånden kan lave på hinanden.

lol..kunne ikke være mere enig. Men nu skal man bare passe på ikke at tilskrive alle problemer til "livsstil".

Mht. det du skriver om kost, så er det også fuldstændigt korrekt. Det er som oftest leverens funktion, der på en eller anden måde er kompromiteret, når der er tale om kolesterol problemer (og ikke al kolesterol er farlig forøvrigt!). Produktet 'Sytrinol' (som jeg absolut ingen forbindelse har til på nogen måde), virker tilsyneladende ved at stabilisere lever-funktionen og er i den forstand ikke en slags "kost". Men klart, mange kunne sikkert skabe underværker med noget solid motion i stedet! Bare ikke alle...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten