Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

»Apollo 11 var vores ‘Rumrejsen 2001’ – alt blev muligt«

PLUS.
Henrik Stub sad i Danmarks Radios ekspertpanel under månelandingen i 1969, men han tvivler stærkt på, at mennesket nogensinde kommer til Mars. Sammen med sin kone, Helle Stub, der ligeledes er cand.scient. i astronomi, matematik og fysik, har han gennem årene formidlet astronomi og rumfart gennem radio, TV, bøger, tidsskrifter og foredrag. Illustration: Privatfoto

Den dag var Henrik Stub i Radiohuset hele dagen. Fra klokken 07 om morgenen sad han i Radiohuset på Rosenørns Allé i København og svarede på spørgsmål fra lyttere, mens Apollo-astronauterne, 380.000 kilometer væk, gjorde klar til at lande på Månen. Landingen blev udskudt til sent om natten, så Henrik Stub planlagde at sove nogle timer før han skulle i radioen igen, men det var umuligt.

»Spændingen var for stor, så jeg endte med at gå en tur i stedet. Apollo 11 var en enorm begivenhed. Det var kulminationen på vores drømme. Vi følte, at det var begyndelsen på en ny tid, en ny rejse der ville føre os langt ud i solsystemet. Det var vores ‘Rumrejsen 2001’, altså filmen af Stanley Kubrick, som havde premiere året før. Den film prægede hele vores tankegang dengang,« fortæller Henrik Stub.

Et politisk projekt

Forandringerne mærkede han på alle områder. Hans kone, Helle Stub, var gravid i syvende måned, og hippierne begyndte kampene for Fristaden Christiania.

»Verden var i opbrud. Nogle eksperimenterede med nye boformer og kæmpede mod politiet, andre blev grebet af teknologien, som foldede sig ud,« siger Henrik Stub, der dengang studerede astronomi på KU med sin kone og bad til vejrguderne om klare nætter, så han kunne færdiggøre sit speciale på stjerneobservatoriet i Brorfelde.

Henrik Stub blev valgt til DR’s rumredaktion af værten, Joachim Jerrik, der så potentiale i den 25-årige rumfartsinteresserede, og da Henrik Stub trådte ind i Radiohuset for at kommentere opsendelsen var det med en rygsæk proppet med bøger.

»Det her var jo før nettet, så jeg havde kun min hukommelse og bøger at slå op i, når lytterne ringede. Men jeg brugte faktisk aldrig bøgerne. Alt gik så stærkt den dag,« fortæller Henrik Stub, der især husker landingen.

»Da Armstrong satte foden på overfladen, sad jeg med åben mund. Det var enormt stort. Men at mennesket aldrig rejste længere væk, havde vi aldrig forestillet os dengang. Vi glemte bare én ting. I vores berusende begejstring overså vi, at Apollo slet ikke var et rumprojekt. Det var et politisk projekt, der sluttede da den politiske kamp var vundet,« lyder det fra det danske rumfartsikon, der især er kendt for sine mange bøger – skrevet sammen med Helle Stub – som ethvert rumfartsnysgerrigt barn har stiftet bekendtskab med på biblioteker.

Musk er vor tids von Braun

Henrik Stub vil dog gerne rose Nasa for at holde liv i udforskningen af solsystemet med sonder, men derudover mener han, at rumfart i dag især er drevet af de ‘nødvendige ting’, som vejr- og kommunikationssatellitter. Og i dag tvivler Henrik Stub stærkt på, at vi nogensinde kommer til Mars, selvom han erkender, at Elon Musk er en mulig gamechanger:

»Musk er en drømmer. Han er vor tids Wernher von Braun, der jo også havde vilde planer om marsrejser, ligesom Musk. Elon Musk er muligvis genial, muligvis gal – det får vi at se. Men når han taler om at sende 100 rumskibe med 100 mand til Mars, mens Nasa kæmper med blot at få fire mand i en kapsel, så er det jeg siger: ‘Klap lige hesten’.«

»Rumfartens største forbandelse er alle visionerne, der hele tiden skuffer folk,« tilføjer han.

Men Månen. Hvad med den? Kommer vi nogensinde tilbage?

»Vi skal nok komme tilbage og får også en månebase en dag, men hvornår er svært at sige.«

Læs også: 50-året for Apollo 11 nærmer sig: Kommer vi nogensinde tilbage til Månen?

Læs også: »Havde jeg vidst, hvor rumfarten var i 2018, var jeg blevet skuffet«

Læs også: »Glem Mars. Vi kommer aldrig længere end til Månen«