Antiterrorchip giver iværksætterpris

En lille chip, der kan måle, om der er biologiske våben eller sygdomme i luften, gav tirsdag stifteren af Thomsen Bioscience, Lars Thomsen, IDAs højteknologiske iværksætterpris. Chippen er et våben i kampen mod terror og sygdomme som sars og pest.

Det unikke ved opfindelsen er, at den klarer det hele selv. Alt, den behøver, er et enkelt molekyle. Den biologiske detektor møder interesse fra militæret i både Europa og USA på grund af evnen til at spore biologiske krigsvåben og sygdomme i luften.

Placeret i f.eks. lufthavne eller på metrostationer vil chippen automatisk kunne advare om biologiske terrorangreb eller udbrud af tuberkulose uden hjælp fra mennesker eller tidskrævende laboratorietest. Alt sker inde i den lillebitte boks på under ti minutter.

Prisvinder. Lars Thomsen ved overrækkelsen af IDAs højteknologiske Iværksætterpris, hvor han fortalte, hvordan biochippen virker. [foto: Lars Nybøll/Polfoto Illustration: Lars Nybøll/Polfoto

]

Thomsen Bioscience, der her hjemme i Aalborg, fik prisen pga. deres store internationale markedspotentiale, der er sikret via deres tætte og forpligtende samarbejde med internationale kunder, der endda har støttet dem med forskningspenge undervejs. Også deres internationale bestyrelse og investorkreds gjorde udslaget.

Thomsen Bioscience har brugt fire år på at udvikle chippen.

»Jeg blev hammerglad over, at nogen synes, jeg har gjort det godt. Men jeg blev også rørt, for jeg har kæmpet alene og kørt på med fuld tryk i fire år, og så får man pludse- lig en anerkendelse; et faderligt klap på skulderen,« siger han.

Han er ikke i tvivl om, at prisen vil få betydning for det ti mand store firma.

»Det gælder især, når vi forhandler med udlandet, der ellers har svært ved at vurdere os. Derudover er vi afhængige af at kunne tiltrække gode forskere, og de dygtige søger de markante firmaer, så det, at forskere i ind- og udland kan se, at vi har vundet sådan en pris, vil betyde noget,« siger han.

En lille chip, der kan måle, om der er biologiske våben eller sygdomme i luften, gav tirsdag stifteren af Thomsen Bioscience, Lars Thomsen, IDAs højteknologiske iværksætterpris. Chippen er et våben i kampen mod terror og sygdomme som sars og pest.

Lars Thomsen, der er biolog og ph.d. i nervefysiologi, giver sin uddannelse en del af æren for, hvor han står i dag. Under et toårigt forskningslegat i Canada fra Carlsbergfonden beviste han, at mennesker har en pacemaker i tarmen, ligesom vi har i hjertet. Det gjorde han ved at måle dna'et i en enkelt celle, og den viden hjalp ham, da han senere ville starte eget firma.

Ideen til chippen fik han, da han talte med det svenske forsvar i sommeren 2001. Forsvaret var interesseret i en detektor af biologiske krigsvåben i luften.

»Det syntes jeg lød spændende, for der er meget, der kan måle i væsker og blod, men ikke luft,« fortæller han.

Alene opfindelsen af en helt ny metode til at detektere dna lynhurtigt har ifølge Lars Thomsen et marked på 29 mia. kr.

Lars Thomsen har allerede ideen til afløseren, som han forventer klar om fem år. Han vil satse på nanoteknologi og få chippens vægt ned fra 170 til 5 gram.