Antistofundersøgelse: 2,2 procent af danskerne har været smittet

Illustration: Bigstock/ jes2ufoto

2,2 procent af danskerne ser ud til at have været smittet med covid-19, hvoraf blot halvdelen husker at have haft symptomer.

Det viser en undersøgelse af antistoffer blandt et tilfældigt udsnit af befolkningen, som Statens Serum Institut (SSI) udførte i sensommeren.

I alt blev 18.000 borgere inviteret til både at få tjekket blodet for antistoffer og blive podet for aktuel virus. Dertil at besvare et spørgeskema om symptomer.

Konklusionerne omhandler alene antistofprøven, men podningen viste, at blot 20 personer var nyligt smittede, svarende til 0,31 procent.

Blot en tredjedel af de inviterede endte dog med at lade sig teste, og endnu færre besvarede spørgeskemaet om symptomer, så SSI understreger, at konklusionerne er behæftet med en vis usikkerhed.

Læs også: Dansk corona-vaccine vil være den bedste – ikke den første

Geografisk spredning

Desuden ved man stadigvæk ikke, om alle udvikler antistoffer efter en infektion, og hvor længe de bliver hængende i kroppen, skriver instituttet i deres rapport.

Alt taget i betragtning mener de dog, at 90.000-130.000 personer over 12 år havde været smittet med covid-19 tilbage i august.

De konkluderer også, at der har været stor geografisk spredning i smitten. I august var det flest unge i 20’erne, der bar på antistoffer, og de kom fortrinsvis fra hovedstadsområdet (3,2 procent), mens Nordjylland på det tidspunkt var mindst hårdt ramt (0,9 procent).

Undersøgelsen var den anden af sin slags i Danmark, da der også blev foretaget en tilbage i maj, hvor ca. 2.500 personer blev testet. Dengang anslog man, at 1,7 procent af befolkningen bar på antistoffer.

Ud fra målingerne peger SSI fortsat på et højt mørketal, da der på undersøgelsestidspunktet blot var ca. 15.000 bekræftede tilfælde i Danmark, mens disse tal peger på, at der kan have været 7-8 gange flere, som blot ikke blev opdaget. Dog tager de også forbehold for, at testaktiviteten kan have været anderledes på dette tidspunkt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er virkeligt lykekdes statsminister Mette Frederiksen at få trukket denne virus ud i det uendelige - til glæde for sine opinionstal.

Virus kan IKKE udryddes politisk, heller ikke COVID-19, uanset hvilken politik der føres imod smitten, så alle milliarderne til nedlukninger er spildt.

Faktisk er det bekymrende at så få i alderssegmentet under den særligt udsatte ældregeneration har været smittet. Det er jo primært i de yngre årgange at flokimmunitetet skal opnås, hvis sundhedssektoren skal undgå overbelastning.

Så hele statsministerens håndtering af COVID-19 har fra starten været katastrofal og kontraproduktiv, og har kun skabt arbejdsløshed, fattigdom og dumhed, og har trukket hele problemet ud til ulidelig længde.

Og nå ja: Den kollektive trafik har hun ogsdå fårt udhulet og ødelagt med disse idiotiske mindbind der ikke gør hverken fra eller til. Hvis de gjorde, hade de lande der har brugt dem overalt siden marts jo nok haft mindre smitte end her i danmark.

Hvor i alverden er den politiske oposition ? Statsministeren har skaffet sig Undtagelsestilstand, og regerer pr. dekret ligesom i diktaturer ! Hvad foregår der egentligt ?

 • 7
 • 25

Virus kan IKKE udryddes politisk, heller ikke COVID-19, uanset hvilken politik der føres imod smitten

"Koppevirus eller Variola-virus, VARV, er en virus, der forårsagede kopper, en virussygdom, der nu er elimineret"

"Kopper blev elimineret gennem et globalt vaccinationsprogram med Vaccinia-virus, der er nært beslægtet med Variola-virus. Kopper blev endeligt elimineret i 1979."

https://da.m.wikipedia.org/wiki/Koppevirus

 • 18
 • 2

Videnskaben og medicinen har haft enkelte succeshistorier, men ikke med virus der muterer så som alle disse influenza-lignende der kommer jævnligt. Her er vaccinerne altid bagud. Men vi kan da håbe på, at der på et tidspunkt kommer en vaccine imod COVID-19 der så vil virke en tid, indtil også den er muteret til en ny. Og så forfra og om igen med nedlukning og milliardgæld eller hvad ?

Så imedens vi venter, er ethvert samfund nu engang nødt til at fungere videre, og der er ikke grund til andet end den personlige hygiegne og lidt respektafstand, suppleret med politiske beskyttelsestiltag rettet imod de specielt sårbare. Plejehjemmene m.v, og en passende oprustning på hospitalerne.

Resten er nu engang nødt til at være flokimmunitet, og hvis denne specielt kan opnås hos de yngre med modstandskraften i behold, sker der jo ikke noget ved det. Ligesom ved influenzaen i 2018-19 hvor DK havde en markant overdødelighed p.g.a. "influenzarelaterede" døde i de høje årgange. Uden at nogen politiker så meget som nævnte det.

Det er jo ikke nyt det her. Jeg er selv i den alder som statsministeren regner for "sårbar," og jeg husker glimrende dengang man ude i sognene modtog budskabet om en influenza-epidemi med et skuldertræk og en bemærkning om at "så bliver der plads til den og den" på alderdomshjemmet, og mine bedstemødre sørgede for at den sorte atlaskes var ren og strøget for det kunne ikke vare længe før klokkerne ringede til begravelser i sognet.

Vi skal alle dø, noget statsministeren synes at have glemt, men end ikke i det Socialdemokratiske valgprogram lovers der evigt liv, og mortalitetet i Danmark er ikke ændret en tøddel p.g.a. COVID-19, og er heller ikke specielt ændret i andre lande.

 • 6
 • 18

Hold nu op. Det er ikke raketvidenskab det her...

Vi skal jo ikke stoppe hver enkelt videresmitte. Vi skal blot holde reproduceringen under 1,0.

Lige nu er den 0,8 og når jeg går rundt og ser på den daglige iiv, så er det rimeligt minimalt hvilke restriktioner vi rent faktisk er underlagt. Ja, diskoteker og andet natteliv er ramt, men i forhold til både de tiltag vi havde i slut-marts og det teoretiske udfaldsrum på det tidspunkt, så er det en minimal omkostning. Vi kan smide en helt masse penge efter det og hvis det betyder at vi undgår flere minkfarme lukker ned, at flere lande forbyder rejser til DK etc, så er en 100% kompensation for nattelivet hurtigt finansieret, hertil kommer gevinsten fra de brancher, som overtager noget af det forbrug, som nattelivet går glip af.

Tre "omgange" med et kontakttal på 0,8, så har vi halveret covid-19s tilstedeværelse i DK. Så vidt jeg kan "reverseengineer" SSIs regnemetoder, så er en "omgang" ca en uge. Så på en måned, så kan vi reducere det med 60%.

Der ligger stadig "gratis" gevinster på jorden lige til at samle op: masker til brug i udskolningen, gymnasier og videregående uddannelser og i supermarkederne. Det slider ikke på det sociale, det koster ikke omsætning etc. Det koster måske 5 millioner masker om dagen til 1 kr stykket. Hvis det nedsætter det gennemsnitlige tal fra 0,8 til 0,7, så har vi reduceret Covid-19 med 76% om en måned.

Igen, det er ikke raketvidenskab, vores viden og beredskab overfor Covid-19 er 10-100 gange bedre i dag end i starten af april, da vi i første omgang fik slået den ned til sokkeholderne...

 • 17
 • 5

Maskering er asocial omgang imellem mennesker, og ødelægger hverdagen. Er det måske Mekka vi skal efterligne ?

De sociale omkostninger for ungdommen er ubodelige, men regeringen er ligeglad. De ævler bare om "de svage og de udsatte."

Så pas dog på De Svage og De Udsatte, og lad alle os andre være i fred !

Hvor svært kan det være ?

 • 6
 • 20

...men meget tyder på de er det vigtigste forsvar mod corona. Re: https://videnskab.dk/forskerzonen/krop-sun...

Sandsynligvis har langt langt flere være smittet end dem der har dannet målbare antistoffer.

Så du siger at antistofferne fra den første bølge i marts ikke kan måles i "langt flere" af de smittede i august end hos dem der kan, men T-cellerne har lært at genkende SARS-CoV-2 og de derfor har intakt immunforsvar?

Den version har jeg ikke hørt før, jeg har til gengæld læst papirer, som har vist at antistoffer imod SARS-CoV-2 overlever i lang tid i kropeen.

Jeg har læst om hypoteser om krydsreaktionsteorier fra andre coronavirusser, som giver immunitet, men det er en teori som er faldet noget i anseelse den sidste måneds tid (senest har Fauci talt imod den) og er en helt anden mekanisme end den du beskriver.

Har du videnskabelige papirer, der understøtter din version (t-celler, som giver immunitet fordi de genkender SARS-CoV-2 specifikt OG at flertallet har mistet antistoffer på fem måneder).

"Skjult immunitet" har været en af de mange "sejre" som Sverige har påstået at de har opnået, da de ikke kunne vise nogen "tydelig immunitet" i virkeligheden, som rammede i nærheden af de 30-1000 gange mørketal, som deres modeller har arbejdet med. Og i de godt 14 dage, hvor deres smittetal stadig var nedadgående og lavere end herhjemme, så var de ikke langsomme til at udnævne deres "sejr" i deres "marathon". Det holdt så lige indtil slækkede på deres regler så de blev som de danske: fra 20 til 50 forsamlede, åbnede for plejehjem og gav mulighed for on location undervisning på gymnasiale og videregående uddannelser. Så steg det også hos dem igen. Så meget for den immunitet...

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten