Antenne-professor: Iphone er markedets værste telefon
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Antenne-professor: Iphone er markedets værste telefon

Gert Frølund Pedersen, professor med særlige opgaver fra Aalborg Universitet og ekspert i design af antenner til mobiltelefoner, behøver ikke meget betænkningstid til Ingeniørens spørgsmål, om Iphones antenne er den dårligste på mobilmarkedet i dag.

»Det er jeg overbevist om,« siger han.

»Apple kan ikke have spurgt nogen af de etablerede firmaer til råds,« tilføjer antenne-professoren.

Det er nemlig langt fra en hemmelighed, at det influerer på antennens egenskaber, hvordan den bliver holdt i hånden. Ifølge Gert Frølund Pedersen kan der være helt op til faktor ti i styrke til forskel, afhængig af hvor og hvordan brugeren holder sin mobiltelefon.

**LÆS: **DERFOR GÅR DER KLUDDER I IPHONEANTENNEN

I Apples tilfælde har det ført til klager fra brugerne af Iphone 4, der kom på markedet i denne måned. Særligt de venstrehåndede oplever, at mobilsignalet falder ud eller formindskes kraftigt, når de holder den i hånden.

Det skyldes den særlige konstruktion, hvor telefonens metalramme fungerer som antenne. Den virkning kommer brugerne til at dæmpe, når de holder telefonen og det betyder store forskelle.

»Der er op til faktor ti i forskel på, hvordan man holder på telefonen. Det er virkeligt store tal,« pointerer Gert Frølund Pedersen.

Han vurderer, at det nu er for sent for Apple at rette afgørende op på Iphone 4.

»Selvfølgelig kan problemerne lappes. Når antennen er så ringe, så skal der ikke meget til for at gøre det lidt bedre. Men det løser ikke problemerne at flytte lidt rundt på telefonens komponenter. Det kræver en ændring af designet, og det er ikke en enkelt sag,« forklarer antenne-professoren.

Faktisk er antennen i høj grad selve mobiltelefonen, ikke bare i Iphone men også i andre mobiltelefoner. Det, der normalt betegnes som antennen, kobler radiochippen sammen med de dele af telefonen, der i virkeligheden fungerer som antenne.

»Derfor er antennen altid designet ud fra produktet,« fremhæver Gert Frølund Pedersen.

Det er også almindelige viden i branchen, at telefonens bruger påvirker antennens egenskaber. Gert Frølund Pedersen og hans kolleger har derfor udarbejdet de tekniske specifikationer til en test af telefonens antenneegenskaber. Den simulerer, at telefonen bliver holdt op til hovedet - begge sider vel at mærke, fordi der kan være stor forskel på effekten fra den ene side til den anden.

Derimod er det endnu ikke en del af den standardiserede test at undersøge, hvordan hånden påvirker signalet, men det arbejder blandt andre Gert Frølund Pedersen på. Så sent som i denne måned var han formand for en konference om standardisering af test af mobiltelefoner med 150 deltagere i Aalborg. Målet var blandt andet at få håndens påvirkning med i testen.

Han er dog overbevist om, at alle, som har erfaring med at producere mobiltelefoner, kunne have fortalt Apple, at det er essentielt med målinger af håndens indvirkning på antennen, også selv om det endnu ikke udgør en del af den standardiserede test.

På den anden side anerkender Gert Frølund Pedersen, at Apple er fantastisk til at designe sine produkter anderledes end konkurrenterne.

»Men det virker altså grotesk, at du nu for 30 dollars kan købe en holder, som sørger for, at du får afstand til antennerne. Vi forskere griner, men Apple tjener pengene,« konstaterer han.

Apple har endnu ikke ringet til Gert Frølund Pedersen, selv om han nu er nævnt på en række af verdens største teknikmedier, fordi han forudså antenneproblemerne, allerede da Apple-boss Steve Jobs viste telefonen første gang.

»Havde han ringet, ville jeg da helt sikkert gerne have talt med ham. Vi har hjulpet med at lave antenner for over 100 firmaer i verden,« siger Aalborg-professoren.

Måske er jeg farvet af at have haft forelæsninger ved Gert Frølund Pedersen, men da jeg hørte om Apples antenne første gang, fik jeg samme tanke som ham: Det vil da give et alvorligt forringet antennesignal, hvis brugeren rører ved antennen.

  • 0
  • 0