Antallet af trafikdræbte stiger i USA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Antallet af trafikdræbte stiger i USA

Over 200 personer mistede livet i trafikken Danmark i 2016, hvilket var det højeste antal siden 2011. Samme uheldige udvikling ses også i USA, hvor antallet af dræbte i trafikken steg både i 2015 og 2016.

Den samlede stigning blev på 14 procent, hvilket er det højeste i 50 år. Det skriver New York Times.

I alt omkom 40.200 personer på de amerikanske veje i 2016, og eksperter forsøger nu at forklare stigningen. Men meget tyder på, at der ikke er en enkel forklaring på udviklingen.

Læs også: Alkolås til spritbilister er en fiasko. Nu skal loven laves om

I lighed med Danmark listes en forbedring i økonomien som en af årsagerne: Når det går bedre, så køber vi flere biler og kører mere. Det vil vilkårligt føre til flere ulykker og dermed flere dræbte. Omvendt vil en økonomisk krise være godt for trafiksikkerheden, sagde trafikforsker Harry Lahrmann i efteråret til Politiken:

»En hypotese siger, at folk opfører sig anderledes i opgangstider end i nedgangstider. Så er man lidt mere optimistisk, når man kører bil, og giver den måske et ekstra tryk på speederen. Men det er ikke noget, vi kan påvise«, sagde Harry Lahrmann.

For meget distraktion

Men i USA kan det ikke forklare hele stigningen, for selvom den økonomiske opgang har ført til mere trafik, så er der også sket en stigning i forhold til dræbte pr. kørt kilometer.

Det får myndighederne til at kigge på brugen af telefoner, apps og andet udstyr, der kan aflede førerens opmærksomhed:

»Det er ikke bare det at tale i telefon, som er problemet i dag. Du har nu alle de her andre apps, som folk bruger på deres telefon,« siger Jonathan Adkins, der er direktør for Governors Highway Safety Association, som arbejder for at bringe antallet af trafikdræbte ned til nul.

I Danmark vurderer Rådet for Sikker Trafik, at 354 personer mistede livet i perioden 2010-2014, fordi en eller flere af de involverede var uopmærksomme på ulykkestidspunktet.

Læs også: Sverige satser på trafiksikkerheden

Men Jonathan Adkins er også mere realistisk omkring, hvad der er den primære dræber: 'Belts, Booze and Speed' – altså sikkerhedsseler (eller rettere manglende brug af dem), alkohol og hastighed.

Cirka halvdelen af de amerikanske trafikofre brugte ikke sikkerhedssele, og en tredjedel var påvirket af alkohol eller stoffer.

Mindre kontrol og høj hastighed

To afgørende faktorer ser ud til at spille en rolle: De enkelte stater er i gang med at lempe kontrollen for trafikforseelser, og flere steder sættes hastighedsbegrænsningen også op.

For eksempel har Alabama skåret ned på patruljeringen på statens veje, og i Texas er hastighedsgrænsen flere steder sat helt op til 85 mph (136 km/h).

Reglerne for brug af sikkerhedsele er også meget lempelige i mange stater. Kun i 18 stater er det lovpligtigt at bruge sikkerhedssele på både for- og bagsæde. I mange stater vil man kun få en advarsel for ikke at bruge sikkerhedssele.

Der dør udfra tallene ca. 3 gange så mange i trafikken i USA. Det er meget. Kunne være interessant at få en forklaring på denne forskel?

  • 2
  • 0

Risikoen i trafikken afhænger helt utroligt af hvor i verden, og i det enkelte land, man bor.
Jeg boede engang i et område i Asien hvor antallet af trafikdrabet var 50 gange højre end i Danmark, justeret for befolkningstal.

Det hjælper selvfølgelig hverken ofrene eller de efterladte.
Men det er en god påmindelse om at det er værd at kæmpe for en ordenlig opførsel i trafikken.
Det kan blive utrolig slemt hvis man ikke holder fokus på problemet!

  • 1
  • 0