Antallet af patienter med svine-MRSA steg i 2016

Den antibiotikaresistente stafylokokbakterie MRSA CC398, også kendt som svine-MRSA, skaber fortsat problemer. Antallet af patienter smittet med antibiotikaresistente bakterier steg i 2016 efter et lille fald i 2015.

I 2016 fik 1208 patienter at vide, at de var smittet med den særlige variant af MRSA CC398, der stammer fra svinebesætninger. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI). I 2015 var tallet knapt 100 færre.

Tallet i 2016 er dog stadig lidt under antallet af smittede i 2014, der satte rekord med 1271.

»Vi kan konstatere, at antallet af smittede er på omtrent som i de foregående to år. Antallet er ikke faldende,« siger Brian Kristensen, der er fagchef på Statens Serum Institut og ekspert i antibiotikaforbrug og resistente bakterier.

Læs også: MRSA-bakterier i hver anden pakke dansk svinekød

Reelt er mange flere dog smittede med svine-MRSA, fordi tidligere registrerede patienter ikke tæller med i statistikken, men kun nysmittede, der bliver inficeret med bakterien for første gang.

Spreder sig gennem svinelandbruget

Svine-MRSA spreder sig som navnet antyder blandt mennesker, der har direkte eller indirekte kontakt med svin gennem deres arbejde eller gennem familie og venner, der arbejder med svin. Det er hovedsageligt landmænd og ansatte på svinefarme inklusive deres familier samt chauffører på svinetransporter.

Læs også: Landbrugsarbejdere tager dansk svine-MRSA med til norske gårde

Den store bekymring er, hvorvidt smitten spreder sig til miljøet udenfor, så patienter bliver smittede uden overhovedet at have kontakt til svin.

Det ved Statens Serum Institut ikke endnu, for der mangler information fra sygehusene, fortæller Brian Kristensen.

Rykkerbreve omkring smittekilden

SSI får tallene på to måder. Først modtager instituttet selve prøverne, hvor de enkelte diagnosticerende afdelinger sender prøven ind til instituttet.

Dernæst gennem såkaldt meldeblanketter, hvor sygehusene skal redegøre for, hvordan patienten formentligt er blevet smittet.

Læs også: Stik imod hensigten: Landmændenes brug af resistensfremkaldende zink er steget

»Vi har for få uger siden sendt op imod 400 rykkerbreve ud til sygehusene for at få svar på det, og derfor kan vi ikke offentliggøre detaljerede analyser. Der går nogle måneder, før vi mere præcist kan se, hvad der ligger bag tallene,« siger Brian Kristensen.

»Men vi har især fokus på, om folk, der ikke har med svin at gøre, bliver smittet med husdyrvarianten af MRSA CC398,« siger Brian Kristensen.

MRSA CC398 i menneske- og svineudgave

Det særlige med MRSA CC398 er, at den findes både i en dyrevariant, hvor dyr smitter mennesker, og i en menneskevariant, hvor mennesker smitter mennesker.

Svine-MRSA har især bredt sig til mennesker gennem vesteuropæiske svinebesætninger, mens bærere af menneskevarianten mest ses i Asien.

Læs også: DTU-metode skal ramme resistente bakterier mere præcist

I SSI’s samlede opgørelse over antallet af MRSA CC398-smittede i 2016 står der, at 1288 patienter havde CC398, men tallet dækker altså også over ‘menneskevarianten, så det reelle tal med svine-MRSA er 1208, som SSI også skriver i pressemeddelelsen.

Uanset hvordan man gør tallene op, er der tale om en stigning i 2016 i forhold til svine-MRSA.

»Vi har ingen grund til at tro, at der er nogle særlige forhold, der gør sig gældende. Hovedparten af patienter, der får CC398, har med svin at gøre,« siger Brian Kristensen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I perioden 2007-2015 er der ca. 2.2 % af alle MRSA-anmeldelser, der ikke har fået tildelt en type.

Pr. 12.feb 2017 er der 242 anmeldelser i 2016 svarende til 6.48 %, der ikke har fået tildelt en type.

Hvis 2016 opfører sig på samme måde, som de foregående årgange, skal der fordeles 3540*(6.48 %-2.2 %)=163 tilfælde ud på alle typer.

Andelen af CC398 typer udgør ca. 36 %, derfor gættes på, at antal CC398-tilfælde vil vokse med 163*36% =59 , svarende til 1288+59 =1347.

Rekorden fra 2014 på 1280 forventes derfor, at blive overskredet med 8+59 =67.

Ingen kan på med sikkerhed vide, men man kan gætte.

Hvis SSI ikke får nedbragt antal tilfælde uden type angivelse, vil det naturligevis føre til spørgsmålet: Hvorfor ?

Forklaringen kan ligger her:

Det særlige med MRSA CC398 er, at den findes både i en dyrevariant, hvor dyr smitter mennesker, og i en menneskevariant, hvor mennesker smitter mennesker.

Skal "menneskevarianten af CC398" ikke tælles med som CC398 ? Hvor så ?

Er du forvirret over SSI tilsyneladende har opdaget en ny variant af CC398, der ikke skal tælles med som CC398 ? Ja, så kan jeg svare: Det er jeg også ?

  • 6
  • 1

En konspiratorisk forklaring Der har været en begrundet mistanke til Statens Serums Institut om, at de har forsøgt at underspille betydningen af MRSA /CC398 af hensyn til landbruget og landbrugseksporten.

For at undgå, at vise et større antal CC398-tilfælde i 2016 end tidligere, har SSI undladt at type bestemme 242 tilfælde af MRSA.

I det foregående år har andelen af ubestemt MRSA/CC398 typer været fra 1.0%-2.5%. I 2017 er andelen på 6.8%. Se følgende tabel.

Tabel MRSA-typer 2007-2017

En biologisk forklaring Der er i 2016 sket en mutation af MRSA/CC398, således at der er opstået nye varianter. Det er forklaringen på, at der er en større andel af ikke typebestemte MRSA-tilfælde. Det er selvfølgelig en gyldig, men skræmmende forklaring.

Prof Jørgen Kolmos har tidligere hævdet, at risikoen ved at bruge antibiotika i svineproduktionen ligger i, at der ved mutation kan opstå ny MRSA/CC398-typer, som kan være langt farligere end dem man kender i dag.

Prof Jørgen Kolmos’ argument er så vidt jeg blevet ignoreret, men hvis SSI har opdaget nye muterede typer, har Prof Jørgen Kolmos haft ret ad helvede til - bortset fra, at vi ikke kender farligheden af de nye typer.

SSI burde slå alarm.

Om det er ”en konspiratorisk forklaring” eller ”en biologisk forklaring”, der er den sande ved jeg ikke, men nogen burde grave mere i sagen.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten