Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Antallet af elbiler på danske veje er fordoblet på et år

PLUS.
De 100.000 elbiler svarer til 3,6 procent af Danmarks bilpark. Illustration: Bigstock/Gorynvd

I Danmark skal vi op på en million elbiler i 2030, i hvert fald hvis vi skal nå regeringens ambition.

Nu kan De Danske Bilimportører (DBI) fortælle, at Danmark har rundet 100.000 elbiler på vejene, skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Der er kommet 49.000 elbiler alene inden for det seneste år samtidigt med, at den danske bilpark kun er steget med 26.000 biler.

DBI vurderer, at det betyder, at de konventionelle biler bliver erstattet med opladelige alternativer, der kan reducere transportsektorens CO2-udledning.

»En grøn omstilling af bilparken er en forudsætning for at opfylde ambitionen om at blive CO2-neutral. I dag markerer en milepæl på denne rejse, hvor vi er kommet godt fra start til at bringe den danske bilparks CO2-udledning ned på et rundt nul,« siger den administrerende direktør for DBI, Mads Rørvig, i pressemeddelelsen.

Få af landets personbiler kører på el

Ud fra data trukket fra bilstatistik.dk den 30. september er andelen af elbiler kun på 3,6 procent af den antal personbiler i Danmark.

Hvis man sammenligner Danmark med Norge, der har cirka samme antal biler i deres bilpark, så er 18 procent af den totale bilpark i Norge elektrisk.

I august måned nåede Norge op på over en halv million elbiler.

Dog skal man have det forbehold, at Norge giver mange fordele ved at skifte den konventionelle bil ud med en elbil. Der er fritagelser på flere biludgifter og mulighed for at køre i vejbaner reserveret til den kollektive trafik samt gratis eller billigere færgebilletter.

I slutningen af sidste måned var de mindre klimavenlige plugin-hybridbiler også ved at runde de 100.000 med 98.012 biler på de danske veje.

Tror på en million elbiler i 2030

Selvom Danmark er bagud på elbil fronten i forhold til Norge, er det ikke noget, som skræmmer direktøren for brancheorganisationen Dansk e-Mobilitet, John Dyrby Paulsen.

»De er virkelig foran i Norge. De har i mange år taget nogle tiltag, der gør det interessant at køre elbil i Norge, og der kan vi ikke være med endnu. Men det betyder jo blot, at vi i Danmark skal lægge os i selen for komme på omgangshøjde med Norge,« siger han og mener, at det bestemt er realistisk at komme op på en million elbiler i 2030.

»Vi tror på, at vi kommer op på en million rene elbiler i 2030, og hvis leveringssituationen ellers bliver normal, så kommer vi formentligt også op på flere,« fortæller John Dyrby Paulsen.

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Spørgmålet er hvornår antallet rammer en kritisk masse som styres af antallet af lademuligheder? Kan man lade hjemme i sin egen indkørsel og primært kører indenfor bilens rækkevidde er det ikke noget problem. Men i takt med at egne garager bliver fyldt med elbiler vil salget af elbiler stagnere hvis ikke den halvdel af befolkningen, der bor i etage- eller rækkehus ikke får bedre mulighed for at lade op.

  • 1
  • 4

nu kan 88% af danskerne sætte en ladestander op der hvor de normalt parkerer bilen - så på egen grund elker fælles p-plads (66% på egen grund - 20% på fælles p-plads til bebyggelsen) Så det er vel mere et spørgsmål om at få forenklet reglerne for boligforeninger? Typisk er det fint med lademulighed på godt 20% af p-pladserne, så de kan jo passende forberedes med tomrør - derefter kan der løbende sættes flere ladestandere op når antallet af elbiler stiger. Der er jo også lige arbejdspladsen, og bis der sættes lademulighed op der, så vil det være ganske få, der er overladt til offentlig ladning eller DC ladning på farten.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten