Antallet af vilde dyr er halveret på 40 år

Antallet af vilde dyr på verdensplan er mere end halveret på 40 år. Det konkluderer Verdensnaturfonden, WWF, i den nye Living Planet Report, som bygger på en undersøgelse af 10.380 populationer af 3.038 arter af pattedyr, fugle, reptiler, padder og fisk.

Rapporten tøver ikke med at kalde mennesket det største rovdyr i verden.

Læs også: Norge betaler Liberia 900 millioner kr. for at stoppe afskovning

»Vi mennesker gør desværre stor skade på jorden og på de dyr, der lever her. Det er trist for dyrene, men også trist for os, når vi undergraver de økosystemer, som vi lever af,« siger Gitte Seeberg, generalsekretær i Verdensnaturfonden, WWF, i den danske udgave af organisationens pressemeddelelse.

WWF's eget foto af rydning af regnskov i Indonesien, som skal give plads til en plantage med oliepalmer. (Foto: Mark Edwards/WWF-Canon) Illustration: Mark Edwards / WWF-Canon

Nogle steder er tallene værre end andre. For eksempel er der et fald i ferskvandsarter på 76 procent, mens arter i havene er faldet med 39 procent.

Store dyr i Afrika er stærkt i tilbagegang. Ifølge BBC er antallet af løver i Ghana faldet med 90 procent, i Vestafrika er skovelefanter nede på 6-7 procent af deres tidligere antal, og i Nepal er antallet af tigre reduceret fra 100.000 til kun 3.000.

Læs også: Dansk forskning: Tropernes biodiversitet rammes hårdt af klimaforandringer

De største trusler mod dyrene kommer fra tab og udpining af dyrenes leveområder. Skovrydning, jagt og fiskeri er mellem synderne. Det samme er klimaforandringer, som allerede kan have været skyld i udryddelse af dyrearter.

Men vi behøver ikke rejse hele vejen til Afrika, Asien eller Sydamerika for at finde dyrearter, som er i tilbagegang. Herhjemme i Danmark er ørne, traner og harer på rødlisten over truede dyrearter. Det gælder faktisk cirka 25 procent af de danske dyrearter.

Rapporten tegner generelt et dystert billede, men en bevidst indsats hjælper. I beskyttede landområder er tilbagegangen kun omkring 18 procent.

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skovrydning er mellem de vigtigste årsager til, at mennesket har fjernet har fjernet halvdelen af de vilde dyr fra Jordens overflade

 • af artiklens indledning får man det indtryk, at det er antallet af dyreindivider, der er reduceret; senere står dog:

Nogle steder er tallene værre end andre. For eksempel er der et fald i ferskvandsarter på 76 procent, mens arter i havene er faldet med 39 procent

 • samme (begrebs)forvirring syntes at præge DRs nyhedudsendelser denne morgen.
 • 0
 • 0

B. Lomborg var den første, der påpegede store fejl i WWFs talmateriale - var det ikke noget med 40% dyrearter, der var forsvundet? Det stod på forsiden af deres hjemmeside. Det skal dog siges til WWFs ros, at de skyndte sig at rette tallet til. Ingen tvivl om at Seeberg er vildt bekymret for dyrelive, knap så meget for af menneskene skal have tilstrækkelig med fødevarer, for problemerne der nævnes skyldes udelukkende en ukontrolleret befolkningstilvækst. I 2050 mener nogle, at der er 8-9 mia. mennesker på kloden, der vel helst skal have arbejde, mad m.v. - eller hvad? Jeg vil se spændt på, hvilken løsning WWF har på det problem?

 • 2
 • 8

Der måles i antal ton. De fleste dyr, der lever i junglen, som jeg formoder er mest udsat i denne sammenhæng, er formegentligt krybdyr, der ikke vejer alverdens.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten