Antallet af kaprede spam-pc'er i kraftig vækst

På bare et halvt år er antallet af pc.ere, der bliver infiltreret af hemmelige netværk til spam, steget fra omkring 2.000 til over 30.000 om dagen.

Det fremgår af en rapport fra den amerikanske IT-virksomhed Symantec, der har specialiseret sig i virusbekæmpelse og IT-sikkerhed.

Infiltrationen sker ved, at en virus-orm installerer et lille netværksprogram på pc'en. Ormen får adgang til den enkelte pc ved ganske simpelt at stjæle oplysninger om den enkelte pc, når den er online. Infiltreringen sker oftest uden, at ejeren af computeren er klar over det.

Derfor bliver programmet ikke slettet og kan, så længe pc'en er online, bruges til at spamme andre PC'ere.

Kilder til spam svære at spore

Nigel Beighton fra Symantec siger til BBC Online, at den kraftige stigning skyldes, at spamnetværk er en simpel og billig form for markedsføring.

I første halvdel af 2004 blev i alt 4.494 virusser opdaget. Dertil kommer ifølge Nigel Beighton en række ukendte og inaktive virusser. Det er langt fra alle spammails, der spredes gennem netværkene, der er lige lovlige.

Derfor gør skaberne af de mange virusser og netværk, hvad de kan for skjule deres oprindelse. Det sker blandt andet ved kun at lade netværkene være aktive i kortere perioder af gangen.

Infiltrationen af computere i spamnetværk toppede ved 75.000 pc'ere på én dag. Årsagen var, at skaberne af MyDoom og Bagle virusserne førte en online krig, der resulterede i mange forskellige versioner af orme til infiltration af nye pc'ere.