Ansaldobredas sporvogne ruster op efter få år på svenske veje

8. februar 2013 kl. 12:0912
Fem sporvogne, der er leveret i løbet af de seneste fire år, er pillet ud af drift i Göteborg, fordi der samler sig fugt mellem sporvognens trægulv og vognrammen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Göteborgs nyerhvervede flåde af italienske sporvogne er ved at ruste op.

Fem af de sporvogne, som italienske Ansaldobreda har leveret siden 2009, er allerede taget ud af drift på, efter at svenskerne har konstateret et fremskredent rustangreb.

Christer Olsson, der er driftchef hos operatøren GS Spårvagn, er stærkt foruroliget:

»Rustangrebet er alvorligt. Vi kan bare håbe, at det er muligt at reparere skaderne, og at vi kan forhindre nye rustangreb,« siger han til Göteborgs-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I efteråret måtte 15 nye sporvogne tages ud af drift, da hjullejerne viste sig ikke at være smurt. Og for et år siden kunne Ingeniøren fortælle, at hele 22 ud af i alt 48 sporvogne var taget ud af drift på grund af fejl med døre og aircondition-anlæg.

Det er bare to år siden, at myndighederne i Norges hovedstad fortrød at have købt 38 italienske sporvogne. De rustede, der var revner i hjulakslerne, og de var så tunge, at de ødelagde Oslos gader. Så ti år efter det en halv milliard kroner dyre indkøb var de norske politikere så trætte af sporvognene, at de røg ud af drift.

»Rustangrebet er meget fremskredet«

Sidste år opdagede teknikerne hos sporvognsoperatøren rustskader i undervognen på flere af de ældste italienske sporvogne. Da teknikerne derpå splittede en af vognene ad, viste det sig, at fugt var trængt ind mellem trægulvet og vognrammen, og at der var fugt i de bærende bjælker, som var angrebet af rust.

Om Ansaldobreda, der som bekendt også er ansvarlig for DSBs fejlfyldte IC4-tog, eller Göteborg Kommune kommer til at betale for skaderne på de svenske sporvogne, er endnu ikke afklaret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Rustangrebet i vognrammen er meget fremskredet. Det kommer til at kræve en omfattende indsats at reparere skaderne og forhindre nye rustangreb,« siger teknisk chef i GS Spårvagn Bo Engström til Göteborgs-Posten.

Ville bore drænhuller

Teknikerne har indtil videre fundet alvorlige rustskader på fire af fem vogne, som nu er taget ud af drift. En af sporvognene var leveret så sent som i 2009. Nu skal samtlige sporvogne kontrolleres af den tekniske godkendelsesvirksomhed Inspecta. Undersøgelsens resultat ventes klart om en uge.

»Fugten samler sig i bjælkerne mellem sporvognens gulv, der er lavet af træ for at holde vægten nede, og vognrammen,« siger Engström, der karakteriserer Ansaldobredas arbejde som underlødigt.

For flere år siden foreslog operatørens teknikere, ifølge ubekræftede rygter, at bore drænhuller i bjælkerne for at vandet kunne løbe ud. Men løsningen blev afvist af Ansaldobreda.

Ifølge en anden ubekræftet oplysning har Ansaldobreda tilbudt at udbedre rustskaderne og at beskytte sporvognene mod rust for 100 millioner svenske kroner.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
11. februar 2013 kl. 10:35

Kan vi ikke snart blive enige om at Italien ikke dur som leverandør af tog eller sporvogne... og dermed lade være med at købe dem der...

Helt spøjst at læse at de brugte træ for at holde vægten nede - antageligt i de samme sporvogne, som var for tunge og beskadigede gaderne i Norge...

Der findes jo da vel andre mulige leverandører. Jeg har se sporvogne i f.eks. Würzburg og de kører så vidt jeg ved upåklageligt ...

11
11. februar 2013 kl. 10:14

Men nok et argumnet til ikke at indføre sporvogne i Danmark: rust.

... Fordi AnsaldoBreda ikke kan lave ordentlige sporvogne? Der er jo heldigvis også mange andre producenter.

10
11. februar 2013 kl. 09:44

[quote][quote] Jeg frygter lige så meget for de tog, Danmark har fået leveret.

Nu bruger man ikke salt på jernbaner som glatførebekæmpelse - så lidt håb er der[/quote]

Frygten går nok på hvordan de mon klarer fygesne, is, sjap mm. Perroner bliver ganske vist saltet og togene skal køre over bælterne. Men nok et argumnet til ikke at indføre sporvogne i Danmark: rust.[/quote]

Af samme grund heller ikke biler? Begge dele er til transport og begge dele kan ruste.

Det er bedre at kigge på nytten af offentlig transport og spogvognen som et elektrisk køretøj der ikke forurener hvor det kører.

9
10. februar 2013 kl. 18:02

Jeg har ellers hørt, at de italienske kampvogne fra Anden Verdenskrig var teknisk avancerede. Således forsynet med 1 fremadgående- og 5 bakgear. Det skulle have sparet mange menneskeliv. Tager jeg fejl?

Jeg må indrømme at jeg ikke ved meget om kampvogne, men hvis de er bygget med samme kvalitet som togene, så jo, så er der nok sparet mange menneskeliv. Primært fordi at halvdelen af kampvognene så aldrig kom frem...

8
10. februar 2013 kl. 11:18

Jeg har ellers hørt, at de italienske kampvogne fra Anden Verdenskrig var teknisk avancerede. Således forsynet med 1 fremadgående- og 5 bakgear. Det skulle have sparet mange menneskeliv. Tager jeg fejl?

7
9. februar 2013 kl. 12:20

[quote] Jeg frygter lige så meget for de tog, Danmark har fået leveret.

Nu bruger man ikke salt på jernbaner som glatførebekæmpelse - så lidt håb er der[/quote]

Frygten går nok på hvordan de mon klarer fygesne, is, sjap mm. Perroner bliver ganske vist saltet og togene skal køre over bælterne. Men nok et argumnet til ikke at indføre sporvogne i Danmark: rust.

5
9. februar 2013 kl. 11:33

Kan det passe at der ikke i et sådan tog- eller sporvognsudbud ikke bliver stillet krav til korrosionsbeskyttelse? Det forekommer mig dybt underligt hvis det skulle være tilfældet.

4
8. februar 2013 kl. 21:37

Der er jo intet nyt i, at italiensk fremstillede køretøjer absolut ikke egner sig til nordisk klima. Sådan har det været i mere end 50 år, så hvorfor skulle det have ændret sig?

Jeg frygter lige så meget for de tog, Danmark har fået leveret.

3
8. februar 2013 kl. 19:07

De var heller ikke heldige med produktion af kampvogne til Mussolinis hær. Selv de svage britiske fem-punds kanoner kunne skyde rakt igennem dem.

2
8. februar 2013 kl. 17:04

Endnu en Pyrrhus-sejr for EUs licitationssystem, der sikrer at ubrugeligt ragelse altid kan sælges.

1
8. februar 2013 kl. 13:55

Tror jeg er ved at have forstået, hvordan Ansaldobreda kan have så lav en pris på de kontrakter de byder ind på. De tjener jo det hele hjem på vedligeholdelse og opgraderinger på det ubrugelig materiale de levere.