Göteborgs nyerhvervede flåde af italienske sporvogne er ved at ruste op.
Fem af de sporvogne, som italienske Ansaldobreda har leveret siden 2009, er allerede taget ud af drift på, efter at svenskerne har konstateret et fremskredent rustangreb.
Christer Olsson, der er driftchef hos operatøren GS Spårvagn, er stærkt foruroliget:
»Rustangrebet er alvorligt. Vi kan bare håbe, at det er muligt at reparere skaderne, og at vi kan forhindre nye rustangreb,« siger han til Göteborgs-Posten.
I efteråret måtte 15 nye sporvogne tages ud af drift, da hjullejerne viste sig ikke at være smurt. Og for et år siden kunne Ingeniøren fortælle, at hele 22 ud af i alt 48 sporvogne var taget ud af drift på grund af fejl med døre og aircondition-anlæg.
Det er bare to år siden, at myndighederne i Norges hovedstad fortrød at have købt 38 italienske sporvogne. De rustede, der var revner i hjulakslerne, og de var så tunge, at de ødelagde Oslos gader. Så ti år efter det en halv milliard kroner dyre indkøb var de norske politikere så trætte af sporvognene, at de røg ud af drift.
»Rustangrebet er meget fremskredet«
Sidste år opdagede teknikerne hos sporvognsoperatøren rustskader i undervognen på flere af de ældste italienske sporvogne. Da teknikerne derpå splittede en af vognene ad, viste det sig, at fugt var trængt ind mellem trægulvet og vognrammen, og at der var fugt i de bærende bjælker, som var angrebet af rust.
Om Ansaldobreda, der som bekendt også er ansvarlig for DSBs fejlfyldte IC4-tog, eller Göteborg Kommune kommer til at betale for skaderne på de svenske sporvogne, er endnu ikke afklaret.
»Rustangrebet i vognrammen er meget fremskredet. Det kommer til at kræve en omfattende indsats at reparere skaderne og forhindre nye rustangreb,« siger teknisk chef i GS Spårvagn Bo Engström til Göteborgs-Posten.
Ville bore drænhuller
Teknikerne har indtil videre fundet alvorlige rustskader på fire af fem vogne, som nu er taget ud af drift. En af sporvognene var leveret så sent som i 2009. Nu skal samtlige sporvogne kontrolleres af den tekniske godkendelsesvirksomhed Inspecta. Undersøgelsens resultat ventes klart om en uge.
»Fugten samler sig i bjælkerne mellem sporvognens gulv, der er lavet af træ for at holde vægten nede, og vognrammen,« siger Engström, der karakteriserer Ansaldobredas arbejde som underlødigt.
For flere år siden foreslog operatørens teknikere, ifølge ubekræftede rygter, at bore drænhuller i bjælkerne for at vandet kunne løbe ud. Men løsningen blev afvist af Ansaldobreda.
Ifølge en anden ubekræftet oplysning har Ansaldobreda tilbudt at udbedre rustskaderne og at beskytte sporvognene mod rust for 100 millioner svenske kroner.
